Programové vyhlásenie: Minimálny dôchodok, vyššie dane bohatým

Vláda Roberta Fica si na nadchádzajúce štvorročné obdobie stanovila desať kľúčových úloh. Na prvé miesto kladie snahu zmiernením dopadov krízy posilniť istoty ľudí. Prinášame vám základy programového vyhlásenia aj jeho celé znenie.

27.04.2012 09:55 , aktualizované: 10:40
debata (91)

Chce konsolidovať verejné financie, tak aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod tromi percentami HDP, podporiť hospodársky rast a cenovú stabilitu. Vláda chce ďalej znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti.

V oblasti práva si za úlohu stanovila zvýšiť jeho vymožiteľnosť a systematicky likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti. Zameria sa tiež na konsolidáciu verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu. V zahraničnopo­litickej oblasti si za kľúčovú úlohu dala posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii.

Taktiež chce efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti. Ficov kabinet plánuje posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti, založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Dôchodky: Vstup do II. piliera bude dobrovoľný

Vláda opätovne zavedie dobrovoľný vstup do druhého dôchodkového piliera pre mladých ľudí. Vláda sa tiež zaviazala prehodnotiť opodstatnenosť počtu dôchodkových fondov v kapitalizačnom pilieri, a to aj vo vzťahu ku garantovaným nárokom. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter má tiež presadiť zavedenie minimálneho dôchodku a vytvoriť podmienky na pokračovanie pracovných aktivít starších ľudí aj po dosiahnutí dôchodkového veku.

„Dôchodkový systém by mal byť postavený na rovnakom dôchodkovom nároku pre všetkých, aby zabezpečoval minimálne dôchodkové príjmy s vyváženou mierou solidarity a zásluhovosti,“ uvádza sa vo vládnom programe.

V oblasti priebežne financovaného dôchodkového systému, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, sa chce vláda zamerať na jeho finančnú udržateľnosť. „K stabilizácii finančnej udržateľnosti dôchodkového systému výraznejším spôsobom prispeje realizácia projektu UNITAS, projektu zjednotenia výberu daní, cla a odvodov,“ uvádza sa vo vládnom programe. Kabinet tiež chce obnoviť význam doplnkového dôchodkového sporenia, a to najmä prostredníctvom zvyšovania jeho atraktivity pre všetkých, ktorí naň prispievajú.

Programové vyhlásenie vlády hovorí aj o potrebe zaviesť do praxe jednotný výber daní a sociálnych odvodov. Vláda chce okrem toho dôslednejšie oddeliť výkonnú funkciu Sociálnej poisťovne od funkcie kontrolnej a dozornej, s dôslednejším využitím tripartitného princípu.

Vláda si tiež kladie za cieľ znížiť vysokú nezamestnanosť s osobitným zreteľom na nezamestnanosť mladých, najmä absolventov škôl a riešiť dlhodobú nezamestnanosť.

Dane: Budú progresívne, pribudnú majetkové

Vyššie zdanenie nadštandardne zarábajúcich firiem a fyzických osôb, či možné zvýšenie príjmov z majetkových daní. Aj to sú niektoré z opatrení, ktoré chce vláda prijať s cieľom získať zdroje na konsolidáciu verejných financií. Kabinet odmieta zdaňovanie spotreby ako jediného zdroja zvyšovania príjmov verejného rozpočtu.

Konkrétne chce vláda zvýšiť progresivitu daňového systému pre nadštandardné príjmy fyzických osôb, ako aj pre právnické osoby. Rovnako zváži zvýšenie výberu z majetkových daní, pričom chce zohľadniť najmä faktory ako luxus či ekologická škodlivosť. Vláda zváži aj zavedenie dane z finančných transakcií.

Kabinet si za jeden zo svojich cieľov stanovil aj dokončenie reformy daňovej správy prostredníctvom programu UNITAS. Realitou by sa tak malo stať zjednotenie výberu daní, ciel a odvodov. Rovnako sa však vláda chce sústrediť aj na potláčanie daňových únikov.

Kabinet si za jeden z cieľov stanovuje aj spracovanie akčného plánu boja proti daňovým podvodom. Kabinet chce taktiež prijať opatrenia, ktoré majú zabrániť nekalým činnostiam pri zánikoch obchodných spoločností. „Zvýšia zodpovednosť osôb, ktoré sú v čase predchádzajúcom zániku spoločnosti ich štatutárnymi orgánmi. Vláda preskúma možnosti na vytvorenie legislatívnych a inštitucionálnych podmienok pre prepojenie obchodného, daňového a trestného práva,“ uvádza kabinet. Rovnako chce vláda zanalyzovať možnosť zavedenia nových daňových trestných činov.

Doprava: Jednoduchšie vysporiadanie pozemkov

Vláda považuje za prioritu v doprave rýchlejšie pokračovanie vo výstavbe diaľničnej dopravnej siete ako doteraz. Zároveň chce využiť overené formy výstavby diaľnic formou PPP projektov.

Pri prevádzke a rozvoji ciest I. triedy sa vláda plánuje zamerať najmä na odstraňovanie nehodových lokalít a havarijných stavov mostov. Navrhuje budovanie obchvatov miest a obcí s cieľom odklonu tranzitnej dopravy a riešenie nevyhovujúcej dopravnej výkonnosti vybraných križovatiek. Chce tiež zlepšovať stavebno-technický stav vozoviek na cestách I. triedy financovaním pravidelnej údržby a opráv na úroveň štandardov, najmä na cestách medzinárodného významu pre tranzitnú dopravu, ktoré nie sú v súbehu s diaľnicami a rýchlostnými cestami.

Vzhľadom na možnosť nevyčerpania eurofondov v doprave do roku 2015 plánuje kabinet prijať urýchlené mechanizmy na zabezpečenie maximálneho využitia týchto prostriedkov. V prípade potreby sa vláda chce opäť vrátiť k prijatiu špeciálneho zákona v súlade s nálezom Ústavného súdu na zdynamizovanie procesu prípravy výstavby diaľnic. Kabinet si dáva za cieľ hľadať možnosti na zásadné zjednodušenie vysporiadania pozemkov k stavbám dopravnej infraštruktúry pre štát i vlastníkov pozemkov.

Zahraničná politika: Vláda sa zameria na Rusko

Cieľom slovenskej zahraničnej politiky bude posilniť postavenie Slovenska vo svete a rozvíjať dvojstranné vzťahy so štátmi Európskej únie (EÚ) a NATO. S ohľadom na ekonomické a zahranično-politické záujmy Slovenska však chce vláda rozvíjať aj dvojstrannú spoluprácu s ďalšími partnermi v medzinárodnom spoločenstve. Osobitne sa zameria na vzťahy s Ruskou federáciou. Vo svojom programe vláda na Rusko myslí, aj keď avizuje budovanie širokorozchodnej trate. Prostredníctvom zahraničnej politiky sa vláda bude snažiť udržať pozíciu Slovenska ako dôležitého tranzitného územia. Vláda podporí projekt širokorozchodnej železničnej trate z Košíc do Bratislavy a Viedne za predpokladu jeho ekonomickej realizovateľnosti.

Základnou líniou zahraničnej politiky Slovenska v jej regionálnom rozmere bude politika dobrých susedských vzťahov s Českom, Poľskom, Rakúskou republikou, Maďarskom a Ukrajinou.

V rámci bezpečnostnej politiky sú hlavnými spojencami a garantmi našej bezpečnosti USA a ostatné členské štáty NATO. Slovenská republika ako spoľahlivý partner a spojenec bude aktívne využívať členstvo v EÚ a NATO na posilňovanie mieru a stability v Európe a vo svete, na predchádzanie krízam a bezpečnostným hrozbám vrátane aktívnej účasti a pôsobenia v mierových misiách.

Hlavnú pozornosť bude vláda venovať podpore exportu a turistiky, prílevu zahraničných investícií, stabilite meny, zrovnoprávňovaniu slovenských výrobcov na vnútornom trhu EÚ a zvyšovaniu energetickej bezpečnosti.

V zdravotníctve chcú zdvihnúť platy a dostavať Rázsochy

Vláda na jeho základe nebude transformovať štátne zdravotnícke zariadenia na akciové spoločnosti. Stop tiež dáva privatizácii ekonomicky lukratívnych činností nemocníc. Zároveň však avizovala, že zavedie prísnu kontrolu hospodárenia nemocníc, čím sa má zabrániť neúčelnému vynakladaniu finančných prostriedkov a zadlžovaniu nemocníc.

Kabinet okrem toho plánuje obnoviť dialóg s odbornou verejnosťou, stavovskými a odborovými organizáciami. Všetky zásadné systémové zmeny tak majú byť výsledkom dohody. Vláda sa okrem toho zaviazala aj k zlepšovaniu mzdového ohodnotenia pracovníkov v rezorte zdravotníctva. „V medziach ekonomických možností zavedie také mechanizmy do spôsobu riadenia a financovania rezortu, aby bol primeraný dostatok prostriedkov na zvyšovanie odmeňovania zdravotníckych pracovníkov,“ píše sa v materiáli.

Podporiť sa má zároveň optimalizácia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti s dôrazom na zabránenie nekontrolovateľného rastu najmä v špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Doriešiť sa má aj problematika ambulantných pohotovostí. Plánuje sa aj dobudovanie siete urgentných príjmov a traumatologických centier či zavádzanie štandardných diagnostických a liečebných postupov, ako aj pokračovanie v aktívnej ochrane nefajčiarov.

Z programového vyhlásenia taktiež vyplynulo, že kabinet plánuje dostavať rozostavanú bratislavskú nemocnicu Rázsochy. „Týmto krokom sa zároveň vyrieši aj vzdelávacia základňa slovenského zdravotníctva,“ konštatuje sa v materiáli.

Rezort zdravotníctva má tiež pokračovať v krokoch, ktoré zabezpečia znižovanie nákladov a zvýšia dostupnosť liekov a zdravotníckych pomôcok bez doplatkov pre všetky závažnejšie ochorenia. Vláda sa tiež zaviazala, že vytvorí podmienky na sprehľadnenie vzťahov medzi výrobcami liekov, zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi a odstráni pretrvávajúce problémy na trhu s liekmi vzniknuté v súvislosti s „účelovými legislatívnymi opatreniami predchádzajúcej vlády“.

Dôraz sa má klásť aj na zavedenie elektronického zdravotníctva, tzv. eHealth do praxe. Prioritne sa má pozornosť zamerať na elektronickú zdravotnú dokumentáciu a jej využívanie ošetrujúcimi lekármi, elektronickú preskripciu a medikáciu, informovanosť občanov o zdraví, chorobách, na podporu starostlivosti o chronických pacientov a verejné zdravie.

Školstvo: Dôraz na prepojenie s praxou

Vláda chce presadiť nový systém riadenia a financovania regionálneho školstva. Vláda postupne presadí model financovania za kvalitu na triedu a nie iba na žiaka, finančnými nástrojmi a kvalitatívnymi kritériami pri prijímaní zreálni počty žiakov do gymnázií, avizuje program vlády. Podporiť chce aj štúdium v odborných školách a tiež motivovať súkromný sektor k finančnej participácii na odbornom vzdelávaní. V snahe zvýšiť záujem žiakov o technické študijné odbory ministerstvo bude klásť dôraz na vyučovanie matematiky a prírodovedných predmetov. Doriešiť plánuje aj financovanie neštátnych škôl a školských zariadení zo strany územnej samosprávy, vrátane jej kompetencií v oblasti ich zriaďovania a rušenia.

Za rozhodujúce vláda považuje aj výraznejšiu úlohu a postavenie učiteľov. Základný dokument vlády hovorí, že okrem odborného a sociálneho aspektu sa musí zvýrazniť aj ich celospoločenská pozícia.

Kabinet Roberta Fica avizuje možnosť zriadenia internátnych škôl na dobrovoľnej báze pre deti z marginalizovaného prostredia. Modernými formami chce podporiť vlastenectvo a prehĺbiť výučbu o holokauste, rasovom a etnickom násilí.

Prostredníctvom zmien financovania vysokých škôl vláda podporí diferenciáciu vysokého školstva podľa kvality a efektívnosti výsledkov vo vzdelávaní, vedeckom výskume a v prepojení na spoločensko-hospodárske potreby, píše sa v časti programu o vysokom školstve. Dokument deklaruje aj snahu zabrániť „úniku mozgov“. Naopak, vláda chce vytvoriť podmienky, aby kvalitní študenti a výskumní pracovníci z tretích krajín prichádzali študovať a pracovať na Slovensko.

Kultúra: šetriť nebudeme

Kultúru nepovažuje vláda za oblasť, na ktorej by sa dalo v nasledujúcich rokoch šetriť. Na jej financovanie bude hľadať aj iné modely ako iba verejné zdroje. Súčasný grantový systém ministerstva kultúry sa pretransformuje na verejnú inštitúciu, ktorej príjmy, určené na podporu kultúry, budú zákonom zabezpečené aj výnosmi z hazardných hier a lotérií.

V období 2014–2020 chce kabinet vytvoriť prioritnú os na čerpanie zdrojov z eurofondov. Tie by sa mali využívať predovšetkým na ochranu a obnovu kultúrneho dedičstva, osobitne pamiatkového fondu.

Vláda bude podporovať postavenie a rozvoj národných kultúrnych inštitúcií. Rovnako bude postupovať pri aktivitách národnostných menšín. Pozornosť sústredí aj na kultúrne potreby marginalizovaných a znevýhodnených skupín v záujme predchádzania ich kultúrnej a sociálnej izolácii.

Dbať chce o to, aby na celom území SR bola zabezpečená dostupnosť informácií v štátnom jazyku vo verejnom styku. Bude chrániť aj priaznivé podmienky na používanie jazykov národnostných menšín.

Nezabúda sa ani na starostlivosť o významné kultúrne pamiatky vo vlastníctve cirkví. V prípade ďalšieho pokračovania v diskusii o problematike financovania cirkví sa chce sústrediť na odbornú rovinu.

Vláda plánuje zlepšiť právne a sociálne postavenie umelcov a kultúrnych pracovníkov, vrátane umelcov v slobodnom povolaní, revíziou politiky odmeňovania v rezorte kultúry, ako aj zreálnením daňového a odvodového zaťaženia umeleckých pracovníkov.

Novovzniknutá Rada vlády pre kultúru bude poradným orgánom, ktorý má koordinovať postup medzi rezortom kultúry, inými ministerstvami a ústrednými orgánmi štátnej správy.

Stratégie pamäťových a fondových inštitúcií na roky 2013 až 2020 majú zabezpečiť udržateľnosť procesu digitalizácie a tiež ochranu a rozširovanie ich zbierkových a informačných fondov. Prostredníctvom Audiovizuálneho fondu sa vláda zameria na rozvoj pôvodnej audiovizuálnej tvorby, ale aj na zlepšovanie dostupnosti týchto diel.

Súdnictvo a prokuratúra: Po odbornej diskusii prídu zmeny

Vláda bude prehodnocovať zásahy do súdnictva aj prokuratúry, ktoré v rokoch 2010 a 2011 presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ). Nová vláda chce, aby všetky zákony korešpondovali s Ústavou SR a odporúčaniami medzinárodných inštitúcií.

„Vláda vypracuje novú koncepciu stabilizácie a modernizácie súdnictva, ktorá bude základom pre novú právnu úpravu,“ uvádza sa v programovom vyhlásení. Tvorba zásadných zmien sa má opierať o odbornú diskusiu. Vláda sa zaviazala prijať opatrenia na zvýšenie dôvery súdov, vymožiteľnosti práva a eliminovanie súdnych prieťahov. Podstatnou revíziou by mal prejsť Občiansky súdny poriadok a zintenzívnia sa práce na elektronizácii súdov. Situáciu v preplnených väzniciach chce riešiť ukladaním alternatívnych trestov.

Vláda sa zaviazala, že obnoví inštitút justičných čakateľov, zvýši informovanie verejnosti o činnosti súdov, zlepší priestorové podmienky na súdoch, prehodnotí súčasný systém hodnotenia sudcov a prijme protikorupčné opatrenia. „Najmä zriadi trvalú telefónnu linku, na ktorú bude možné oznámiť korupčné správanie sudcov a zamestnancov súdov,“ píše sa v Programovom vyhlásení vlády SR.

V rámci prokuratúry chce prehodnotiť legislatívne zásahy, ktoré umožňujú zásahy výkonnej moci do činnosti prokurátorov, vrátane generálneho. „Prijaté legislatívne opatrenia budú garantovať nezávislosť prokuratúry Slovenskej republiky,“ uvádza vláda Roberta Fica. Ďalej chce obnoviť dôveru v prokuratúru, zabezpečiť informovanie o jej celkovej činnosti a rozšíriť jej oprávnenia, ktoré sú zamerané na ochranu majetkových práv štátu.

Podobne ako na súdoch aj v rámci prokuratúry chce vláda zriadiť telefónnu linku na oznamovanie korupcie. „Navrhne, aby generálny prokurátor bol oprávnený podať na súd sťažnosť pre porušenie zákona proti právoplatnému rozhodnutiu súdu vydanému v trestnom konaní, ktorým bol porušený zákon alebo ktoré bolo urobené na podklade chybného postupu konania,“ uvádza sa v Programovom vyhlásení vlády SR.

Budú iniciovať diskusiu o potrebe zmeny volebného systému

Vláda bude iniciovať diskusiu o potrebe zmeny volebného systému pre jednotlivé druhy volieb a v prípade dohody relevantných politických síl navrhne aj ich úpravu.

„Vláda bude dbať na zjednotenie základných inštitútov volebných predpisov a zavedenie jednotnej terminológie, transparentnú úpravu pravidiel volebnej kampane a dôslednú kontrolu prostriedkov použitých na jej vedenie kandidujúcimi subjektmi vrátane ich verejnej kontroly,“ sľubuje Ficov kabinet. Akú podobu by mal mať nový volebný systém, však zatiaľ nie je jasné.

Smer chce tiež celospoločenskú diskusiu o prehodnotení financovania politických strán smerom k precíznejším a transparentnejším pravidlám financovania, identifikácie poskytovateľov príspevkov a zverejňovania údajov o financovaní.

„Zmena právnej úpravy prinesie efektívnejšie postupy a pravidlá kontroly, ako aj zodpovednosť predstaviteľov politických strán za transparentnosť financovania, čo pre Slovenskú republiku vyplýva aj z medzinárodných záväzkov,“ uvádza sa v materiáli.

91 debata chyba