Zemkovej zmluvy preverujú. Skončí?

Pod generálnou riaditeľkou Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslavou Zemkovou sa trasie stolička. Dôvodom nie je len pokles sledovanosti verejnoprávnej televízie, ale predovšetkým zmluvy. Niektoré už preveruje Úrad pre verejné obstarávanie a k dodatku jednej z nich padlo aj trestné oznámenie. Zemková obvinenia z podozrivých zmlúv považuje za politický tlak.

10.05.2012 12:00
Miloslava Zemková Foto:
Generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková
debata (29)

„Kontrolujú sa zmluvy, ktoré sú istým spôsobom nadhodnotené, alebo zmluvné vzťahy, ktoré boli podpísané najmä po vyhlásení predčasných volieb. Máme informácie, že najmä v dodatkoch tam nastalo zmluvné ,čoro moro´. V tejto chvíli zbierame informácie každý po vlastnej linke,“ potvrdil Pravde predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

Zemková existenciu sporných zmlúv odmieta. „Túto inštitúciu riadim s najlepším vedomím a svedomím a nijakých úmyselných chýb som sa nedopustila. Ak ročne urobíte desaťtisíce právnych a zmluvných úkonov, chybovosť samozrejme môže existovať, ale zatiaľ o nej neviem,“ povedala Zemková.

Nespokojnosť s vedením RTVS dal už najavo premiér Robert Fico aj minister kultúry Marek Maďarič. „Optimizmom ho okrem výrazného poklesu sledovanosti verejnoprávnej televízie od nástupu generálnej riaditeľky pani Zemkovej nenapĺňajú ani hromadné odchody dlhoročných členov spravodajského tímu v poslednom období či zásadný pokles v tvorbe filmových, dramatických, hudobných a vzdelávacích programov,“ potvrdil ministrov hovorca Jozef Bednár. Maďarič však nemá právo zasahovať do riadenia RTVS ani do zmlúv média s tretími osobami. Generálnu riaditeľku RTVS môže odvolať len parlament na návrh poslaneckého mediálneho výboru, ak porušila zákon.

Politológovia pripúšťajú, že po kritike premiéra a ministra kultúry môže nasledovať personálna výmena na poste šéfa RTVS. „Dá sa to identifikovať tak, že vyjadrená nespokojnosť predsedu vlády je prvým krokom, po ktorých budú nasledovať ďalšie,“ povedal politológ Rastislav Tóth. K výmenám šéfa televízie dochádza po zmene vlády pravidelne. Na poste šéfky rozhlasu však Zemková vydržala aj počas prvej vlády Roberta Fica

Lepšie vzťahy ako s predstaviteľmi súčasnej vlády mala Zemková s politikmi z SaS. Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) napríklad opakovanie presadzoval, aby dostávala mesačný plat vo výške sedemnásobku priemernej mzdy, parlament to odmietol. Šéfka RTVS má zo zákona plat vo výške štvornásobku priemernej mesačnej mzdy. K nemu jej v marci minulého roku vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) stanovil maximálnu odmenu vo výške celého platu. Mesačne tak generálna riaditeľka mala spolu 4 734 eur. Rada RTVS jej zálohové vyplácanie odmien od marca tohto roka zastavila a bude o nich rozhodovať každé tri mesiace spätne na základe hospodárenia verejnoprávnej inštitúcie a plnenia rozpočtu.

Generálnu riaditeľku môže odvolať Národná rada na návrh výboru pre kultúru a médiá, ak poruší zákon. „To musí skonštatovať relevantný právny orgán, legislatívny odbor Národnej rady. Na základe toho stanoviska to ide do výboru,“ vysvetľuje Jarjabek. V kultúrnom výbore sedí sedem členov zo Smeru a šesť z opozície – dvaja z KDH a po jednom z SDKÚ, SaS, Mostu a OĽaNO. Za odvolanie v Národnej rade by musela hlasovať nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Úrad pre verejné obstarávanie kontroluje zmluvy RTVS s firmami GTS Slovakia, Datalan a Ditec. Úradu ich dala preveriť Rada RTVS. „Podnet som podal, ale dodnes som žiadnu oficiálnu informáciu o tom, že by úrad začal konanie, alebo nejako konal, nedostal,“ povedal predseda rady Miroslav Kollár. Hovorca úradu Branislav Zvara pre Pravdu potvrdil, že úrad v súčasnosti preveruje postup zadávania zákazky.

Podľa Zemkovej môže úrad preverovať každú zmluvu, pretože ktokoľvek na to môže podať podnet. „To však neznamená, že zmluvy sú automaticky zlé,“ tvrdí.

Trestné oznámenie už padlo v prípade dodatku k miliónovej zmluve s GTS Slovakia na elektronické služby. Podal ho bývalý systémový administrátor STV Peter Mihálik. „Vyšetrovateľ najprv nevidel dôvod na začatie trestného stíhania. Podal som sťažnosť a prokurátor opätovne nariadil vyšetrovateľovi vo veci konať,“ potvrdil Mihálik. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petry Hráškovej v súčasnosti vyšetrovateľ na pokyn prokurátora dopĺňa trestné oznámenie a rozhodne o ďalšom postupe.

Dodatok sa týka nákupu dátových služieb bez verejnej súťaže, ktoré môžu RTVS počas štyroch rokov stáť až päť a pol milióna eur. Podľa Rady RTVS mala byť na niektoré služby vypísaná verejná súťaž. Dodatok k zmluve s firmou GTS podpísal v auguste minulého roku bývalý štatutár RTVS Ľuboš Machaj, v súčasnosti programový šéf Slovenského rozhlasu. Riaditeľka bola v tom čase na dovolenke.

Ostatné zmluvy na výpočtovú techniku Zemková podpísala v roku 2010, keď bola posledný deň vo funkcii riaditeľky Slovenského rozhlasu. Kontrolná skupina rady, ktorá ich preverovala, upozornila na štyri možné porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

S návrhom na odvolanie môže prísť aj Rada RTVS, ale len vtedy, ak trikrát za sebou neschváli Zemkovej návrh rozpočtu.

Zemková však môže na poste skončiť aj vďaka zmenám v zákone o RTVS, ktoré Smer chystá. Novelou zákona plánuje sprehľadniť organizačnú štruktúru verejnoprávneho média. V praxi by sa to malo prejaviť decentralizovaným rozhlasom, televíziou a jedným generálnym riaditeľstvom, ktoré by pod seba sústredilo spoločné služby. „Zákon sa musí novelizovať, ale nie kvôli tomu, aby sa zmenilo vedenie. Som nespokojný s programom a zákonom, nie s pani Zemkovou. Nový riaditeľ nič nevyrieši, kým sa nevyriešia základné veci v parlamente, teda legislatíva a peniaze,“ tvrdí Jarjabek.

Zemková je presvedčená, že súčasné vedenie Slovenskú televíziu, ktorá stála pred finančným kolapsom, ozdravilo. „S finančnými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii, by sa pozitívny hospodársky výsledok za minulý rok mohol považovať za malý zázrak. Dokázali sme zastaviť klesajúci trend sledovanosti televízie, počúvanosť rozhlasu stále rastie. Pritom sme realizovali náročnú fúziu, ktorá sa v iných krajinách pripravuje 5 – 6 rokov. Urobili sme kus práce, ktorú nemožno odignorovať,“ tvrdí.

Pred exekúciami vlani verejnoprávne médium zachraňovala bývalá vláda 24-miliónovou finančnou injekciou. Dlh viac ako 43 miliónov eur RTVS odôvodnila výpadkom koncesionárskych príspevkov a dlhmi ešte z čias bývalého vedenia.

Najnovšie RTVS pod vedením Zemkovej podľa medialne.sk plánuje veľkú rekonštrukciu priestorov STV za niekoľko miliónov, hoci zároveň hľadá priestory, do ktorých by sa mala presťahovať spolu s rozhlasom.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba