Kuffa sa homosexuálom neospravedlnil, pochod by nepovolil

Poslanec Štefan Kuffa, ktorý minulý týždeň označil homosexualitu za duševnú chorobu, sa komunite gejov a lesieb za svoje výroky neospravedlní. Svoj názor nezmenil ani po stretnutí s ich zástupcami, ktorí sa mu snažili vysvetliť, že aj Svetová zdravotnícka organizácia od roku 1990 vyradila homosexualitu zo zoznamu chorôb.

16.05.2012 12:31
Štefan Kuffa Foto:
Štefan Kuffa, poslanec OĽaNO
debata (236)

Na verejné ospravedlnenie Kuffu vyzvala Riaditeľka Dúhového pochodu Romana Schlesinger s tým, že poslanec by mal brať ohľad na dopad svojich slov a svojimi výrokmi legitimizuje aj názory a útoky pravicových radikálov na komunitu homosexuálov.

„Nečakala som, že v roku 2012 budeme vysvetľovať, že homosexualita nie je duševná choroba… Je to akoby niekto tvrdil, že černosi by mali byť otroci alebo ženy nemajú nárok na volebné právo,“ vyhlásila Schlesinger po stretnutí.

Stretnutie napriek tomu podľa nej malo zmysel a Klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ku ktorému patrí Kuffa, naďalej ponúka bezplatné dovzdelávanie sa v oblasti sexuálnych menšín. Názor, že homosexualita je choroba, nepatrí podľa nej na pôdu parlamentu. „Nepatrí do úst poslanca, pretože on má istú spoločenskú zodpovednosť a takýto výrok poškodzuje ľudí,“ zdôraznila.

Takýto názor, ako uviedla Schlesinger, patrí k pivu do krčmy. Nechce tým Kuffu uraziť, lebo si váži jeho prácu v hospici a považuje ho za sympatického človeka. „To však nevylučuje, že nemusí chápať iné problematiky. A my sme sa mu snažili otvoriť oči. Ale nemyslím si, že sa tak stalo,“ povedala.

Kuffa by nepovolil Dúhový Pride, slovenský pochod za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí. „Páčili sa mi Rusi v tomto smere. Nepovolili nijaký dúhový pochod a ja sa s tým názorom stotožňujem. Nebavili sa s nikým a s ničím. EÚ hystericky reagovala a oni povedali nie. Bolo to tak? Bolo,“ povedal Kuffa v parlamente novinárom po rokovaní so zástupcami homosexuálov.

Kuffa nevidí dôvod, prečo by nemohol mať iný názor ako zástupcovia homosexuálov. Trvá na tom, že sa nemá za čo ospravedlňovať, lebo nikoho neurazil. „Nemám sa za čo ospravedlňovať. Ja som nikoho ani nechcel cielene uraziť a myslím si, že som ani neurazil. Nemám sa teda za čo ospravedlňovať,“ vyhlásil. Na otázku, čo by robil, keby mal homosexuálne dieťa, odpovedal, že by ho nevyhodil. „Snažil by som sa mu pomôcť,“ povedal.

236 debata chyba