Opozícia nevidí peniaze tam, kde Fico

Na júnovej schôdzi parlamentu sa odohrá zrážka ľavicovej vlády s pravicovou opozíciou o tom, kde zobrať peniaze na ozdravenie verejných financií. Kým opozícia ostro kritizuje zámery zvyšovať dane firmám a občanom či odvody živnostníkom, premiér Robert Fico sa bráni tvrdením, že pravica nemôže všetko odmietať.

04.06.2012 12:00
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (75)

„Najradšej mám, keď na všetko, čo povieme, hovoria, že nie,“ hovorí premiér. Listom sa chce obrátiť na opozičné strany, aby mu do týždňa predložili návrhy, ako ušetriť tento rok 300 miliónov a v budúcom roku takmer 1,5 miliardy eur. „A ja zase verejne prehlasujem, že ak to bude mať hlavu a pätu, tak to predložím na rokovanie Rady solidarity a rozvoja. Toto je korektný súboj,“ vyhlasuje Fico. Podľa neho pravica okrem zvyšovania DPH nemá nič.

Aj keby však jednotlivé opozičné strany nejaké riešenia ponúkli, ťažko by sa na nich medzi sebou dohodli. Od volieb majú problém zhodnúť sa na čomkoľvek a ani jedna z nich nie je ochotná ustupovať.

SDKÚ predložila do parlamentu návrhy, ktorými sa má ušetriť 50 miliónov eur. Iniciatíva SDKÚ počíta so zmenami v poskytovaní rodičovského príspevku. Na plnú výšku budú mať nárok rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracoval minimálne 270 dní, prípadne pracoval 180 dní a 90 dní sa zúčastnil na aktivačných prácach. Rovnako by príspevok v plnej výške dostali ľudia, ktorí predtým študovali na strednej či vysokej škole. Kto by túto podmienku nesplnil, dostal by len polovičný rodičovský príspevok.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec považuje vyjadrenia premiéra za prejav bezradnosti, keď nevie, ako šetriť a musí sa na to pýtať iných. „Máme vládu jednej strany, ktorá dostala dôveru a je na nej, aby dokázala svoje sľuby naplniť.“ Myslí si tiež, že miestom na diskusiu je parlament, a nie Rada solidarity. „Pán premiér sa snaží diskusii vyhnúť a hľadá iné fóra, ktoré majú zahmlievať podstatu debaty,“ mieni Štefanec.

Kresťanskí demokrati zase chcú, aby vláda zlepšila výber dane z pridanej hodnoty a až potom zvyšovala dane a odvody. Podľa odhadov ešte bývalá vláda vyčíslila daňové úniky na DPH vo výške 2,3 miliardy eur. Ficov kabinet tento týždeň prišiel so zmenami, ako zlepšiť výber DPH a sprísniť tresty pri daňových únikoch. Koľko chce takto vláda získať, premiér Fico nechce konkretizovať, aby ho, ako povedal, „nedusili vo vlastnej šťave“.

Ekonóm Pavol Kárász z SAV hovorí, že pravica pri daňových únikoch nič komplexne nepripravila a pri súčasnom návrhu Smeru treba dúfať, že sa niečo podarí. „Ak by sa v balíku novej vlády ušetrilo aspoň 500 až 600 mil. eur, tak by sa nemuselo v oblasti príjmov nič robiť. Ale môže to vyjsť aj nemusí,“ podotkol Kárász.

SaS upozorňuje, že vláda sa sústreďuje len na zvyšovanie príjmov a už menej šetrí na sebe a celkových štátnych výdavkoch.

Politológ Michal Horský považuje za sväté právo opozície viesť v parlamentnej demokracii kritický dialóg a povinnosťou vlády je predkladať návrhy a schvaľovať riešenia. „Robert Fico sa síce právom, a s ohľadom na občanov, domáha, aby opozícia predložila nielen kritické, ale aj konštruktívne návrhy, je však úsmevné, že jedným dychom sľubuje opozícii, že ich predloží Rade solidarity a rozvoja.“ Podľa politológa je rada neústavný orgán, ktorý si vymyslel premiér. „Ak by opozícia predkladala návrhy Rade solidarity a rozvoja, tak by musela byť z iného, a nie z európskeho politického prostredia,“ hovorí. Horskému sa nepozdáva ani výzva opozícii, aby predložila spoločnú predstavu, ako ozdraviť verejné financie. „Prečo by mali opozičné strany vytvárať akýsi jednotný návrh na vylepšenie hospodárskych a sociálnych opatrení vlády?“ pýta sa.

75 debata chyba