Mojžiš si za podvod v Drukose odpyká 8,5 roka

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos - František Mojžiš si právoplatne odpyká 8,5 ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu. Rozhodol o tom dnes na verejnom zasadnutí trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) pod vedením predsedu Milana Karabina - bývalého predsedu NS.

14.06.2012 12:07
František Mojžiš Foto:
Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš
debata (33)

Mojžiša hneď po vynesení verdiktu príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) eskortovali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Na dnešné zasadnutie si doniesol tašky s osobnými vecami a spismi. „Skutok podvodu sa stal, ako sa uvádza v obžalobe,“ skonštatoval mimo iného v odvodnení dnešného rozhodnutia predseda senátu NS. Na prevádzku činnosti svojej spoločnosti získaval prostriedky od občanov, ktorým sľuboval nereálne zhodnotenie ich financií.

Senát NS tak zamietol odvolanie Mojžiša voči minuloročnému verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý ho odsúdil na 8,5 roka za podvod. Obžalovaný dnes žiadal okrem iného, aby sa vec vrátila prvostupňovému súdu a aby sa vykonali iné nové znalecké posudky. Nový znalecký posudok o bonite a fungovaní jeho firmy by mal byť vyhotovený do troch mesiacov. Na jeho vyhotovenie si požičal finančné prostriedky od sesternice. „Nie som gauner a  podvodník. "Radšej by som umrel,“ povedal krátko pred vynesením verdiktu Mojžiš a povedal, že v minulosti boli pokusy o jeho fyzickú likvidáciu.

 Podľa vyjadrení Mojžiša jeho spoločnosť Drukos bola prosperujúca a dynamická a mal ďalšie projekty, ktoré mu „chceli zlikvidovať“. Spo­menul projekty výstavby bytov v Nemecku, projekty v Mongolsku, či dokonca v Iráne a v Rumunsku. V Mongolsku plánoval ťažbu uhlia, uhlie plánoval dovážať do Číny. Podporoval, ako uvádza okrem iného vo svojom odvolaní, aj Spoločnosť pre chudobných a chorých.

Podľa Mojžiša bola spoločnosť Drukos „bonitná“ a nebyť negatívnej medializácie by nedošlo k danému stavu. Mojžiš namietal viacero znaleckých posudkov a žiadal o odročenie dnešného verejného zasadnutia. ŠTS bol podľa jeho slov zavádzaný. „Všetko bolo manipulované a režírované, ako má jeden svedok vypovedať,“ zdôraznil Mojžiš.

Bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Mojžiša 3. mája minulého roka ŠTS v Pezinku odsúdil za podvod na 8,5 roka väzenia. Odsedieť by si ich mal vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Súd ho uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15– až 31-percentný výnos. Súd tvrdí, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Vklady klientov sa použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a na krytie prevádzkových nákladov.

Obžalovaný sa pred súdom bránil tým, že peniaze by vkladateľom vrátil, keby nezasiahol štát. Mojžiš sa vtedy voči rozsudku odvolal, preto sa dnes vecou zaoberal NS. Podľa zákona si mal obžalovaný svoj trest odsedieť vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia, avšak súd dospel k tomu, že na prevýchovu postačí aj miernejší výkon trestu.

„Toto, čo sa dnes udialo, je len dovŕšenie procesu od roku 1997, keď som sa proti zlu postavil, a vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči vykrikoval, že pôjdem do basy,“ povedal po rozsudku Mojžiš.

Podľa obžaloby, ktorá je na súde od 4. novembra 2008, bol bývalý šéf Drukosu Mojžiš zodpovedný, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze tisícky ľudí. Mojžišovi pôvodne hrozilo päť až 12 rokov za mrežami. Stíhaný bol na slobode. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007.

33 debata chyba