Boli motívom streľby v Hurbanove peniaze?

Obyvatelia Hurbanova aj Svätého Petra sú po víkendovej masakre v napätí. Vo Svätom Petre, odkiaľ pochádzal strelec Milan Juhász, sa boja, že sa Rómovia prídu pomstiť. Obyvatelia preto hliadkujú nonstop v uliciach.

17.06.2012 11:27 , aktualizované: 16:38
streľba, Hurbanovo, polícia Foto:
Pred domom policajta sa striedajú hliadky.
debata (94)

V dobrovoľnej hliadke sa strieda jedenásť chlapov z dediny, chodia v dvoch autách. Keby niekde videli podozrivé zhromaždenie, okamžite volajú na číslo 158.

„Nechceme, aby tu boli násilnosti. Bolo by to zbytočné krviprelievanie, nasledovala by len ďalšia pomsta. Po tej udalosti je to veľmi ťažké. Niektorí ľudia teraz nerozprávajú normálne veci, nevidím im do hlavy, neviem, čoho sú schopní. Je to tragédia,“ povedal starosta Jozef Jobbágy.

Viac o streľbe v Hurbanove čítajte v článku
Policajt v Hurbanove zastrelil troch ľudí, polícia ho zadržala

Okrem dobrovoľníkov v nedeľu ulice obce často križovali aj štátni policajti. Jedno auto strážilo dom, v ktorom býva manželka strelca. Pre médiá sa nechcela vyjadriť. Podľa starostu na tom bola veľmi zle.

Päťdesiatjedenročný policajt má dve dcéry, podľa starostu Jozefa Jobbágyho viedol usporiadaný rodinný život. Každý z oslovených susedov ho opisoval ako pokojného, nekonfliktného človeka, podobne aj sused Róbert Fábik.

Ďalší zo susedov, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, neveril, že mestský policajt bezhlavo strieľal. „Poznali sme sa veľmi dobre. Neverím, žeby prišiel len tak a začal by strieľať.“

Motívov mohlo byť viac

Podľa informácií z policajného zdroja išlo pravdepodobne o peniaze. Traja Rómovia, ktorých Juhász zastrelil, mu vraj dlhovali väčšiu sumu a prišiel si ju pýtať späť. V piatok, deň pred tragédiou, bol deň, keď Rómom vyplácali na pošte sociálne dávky.

Náčelník Mestskej polície v Hurbanove Marián Botoš odmietol na čokoľvek odpovedať. „Nehnevajte sa. Je to pre nás všetkých tragédia, nebudem sa vyjadrovať.“ Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka o informácii s dlžobami nevedel, k priebehu vyšetrovania sa bližšie nevyjadril. „Stále prebiehajú procesné úkony. Predpokladám, že v pondelok budeme môcť oboznámiť verejnosť s ďalšími zisteniami.“

Motívov streľby mohlo byť viac – k televízii Markíza sa dostala informácia, že pred vraždením Rómovia údajne mali konflikt s istou posádkou auta. Tá smerovala z Hurbanova do Komárna. Ľudia, ktorých vraj Rómovia napadli, sa poznajú s Milanom J. a ten krátko po údajnom incidente v rómskom dvore strieľal. Či však tento incident súvisí s vraždou, zatiaľ podľa Markízy známe nie je.

Prípad pozorne sledujú aj viaceré európske organizácie vrátane Európskej siete proti rasizmu. Jej predstavitelia žiadali dôsledné vyšetrenie, no sami priznali, že majú informácie, ktoré nasvedčujú skôr tomu, že išlo o vybavovanie si účtov. Aj polícia zatiaľ vylúčila rasový motív.

Mestský policajt Milan Juhász, 51-ročný muž z obce Svätý Peter, ktorý sa po streľbe na Komárňanskej 5 presunul na susednú Agátovu ulicu, kde ho neskôr zatkli, je zatiaľ v cele predbežného zadržania. Jeho stav budú posudzovať súdni znalci z odboru psychiatrie. Pravdepodobne ho obvinia z úkladnej vraždy, keďže podľa svedkov išlo mu len o tých troch mužov, ktorých zastrelil. Ostatných obyvateľov domu v čase útoku odháňal preč. Dvaja zranení sa do streľby zrejme zaplietli náhodou, keď chceli chrániť zvyšok rodiny. Stav jedného zo zranených je aj naďalej kritický. Ako informovala hovorkyňa Všeobecnej nemocnice Komárno Marta Csregeová, jeho manželka je v stabilizovanom stave. Obaja sú po operácii.

Troch členov rodiny, ktorých usmrtil mestský policajt sledovala štátna polícia už dlhšie. Podľa zdrojov z polície išlo o neprispôsobivých občanov, ktorí podnikali so šrotom, Na svojom dvore rozoberali autá, polícia zisťuje, či ich získali legálne. Roku 2008 boli trestne stíhaní za krádež.

Podľa polície vražednú zbraň, ktorou páchateľ strieľal, by nezastavila ani nepriestrelná ves­ta.

V Hurbanove napadli redaktora Pravdy

Obyvatelia Komárňanskej ulice v Hurbanove, kde sa v sobotu stala trojnásobná vražda, zaútočili na redaktora Pravdy železnými tyčami.

Incident sa stal okolo desiatej predpoludním. Redaktor Pravdy Andrej Barát najprv s obyvateľmi domu komunikoval cez bránku a pýtal sa, či môže vôjsť. „Pootvoril som bránku a opýtal som sa, či môžem vôjsť. Jeden z hlúčika kývol na mňa prstom, že áno,“ hovorí redaktor.

Obyvatelia sa ho opýtali, odkiaľ je a či sa môže preukázať novinárskym preukazom. „Akonálhe som siahol do vrecka po preukaz, vytiahli na mňa železné tyče a začali útočiť,“ dodal redaktor, ktorému sa v tej chvíli podarilo ujsť.

Policajná hliadka v tej chvíli pred domom nebola, redaktor však pri rýchlom odchode z domu videl prichádzať policajné auto. Podľa polície dvojčlennú hliadku, ktorá mala strážiť dom, v tom čase na krátku chvíľu odvolali k inému prípadu.

Po incidente, v ktorom bol ohrozený redaktor denníka Pravda, policajný riaditeľ vydal príkaz, aby hliadka strážila výlučne iba tento dom.
94 debata chyba