Deti by sa mali venovať pohybu aspoň hodinu denne

Aj keby mali školáci hodinu telesnej denne, určite by im to neuškodilo. Myslí si detská a športová lekárka Margita Suchá.

28.06.2012 12:00
debata (1)

Aký vplyv na zdravie detí má nedostatok pohybu?

Jednoznačne sa prejavuje na obezite, ktorá sa rapídne zvyšuje aj u detí. Máloktoré deti sa dnes venujú organizovanému športu.

Koľko času týždenne by sa mali venovať pohybovým aktivitám?

Aspoň hodinu denne, najlepšie na čerstvom vzduchu. Mali by mať pohyb aj mimo organizovanej telesnej výchovy. Telesná donúti k pohybu a rozvíjaniu obratnosti aj tie deti, ktoré nemajú k tomu vzťah. Veľmi dobré sú aj plavecké výcviky či lyžiarske sústredenia. Problém je, že aj keď ich školy organizujú, mnohí rodičia na ne nemajú peniaze. Ak by deti mali aj hodinu telesnej výchovy denne, nebolo by to veľa.

Približne tretina detí sa však telesnej vyhýba. Akú náplň telesnej výchovy by ste odporúčali na zvýšenie ich záujmu?

Chyba je, ak sa telesná výchova nerobí hravou formou primeranou veku. Ďalší problém môže byť v tom, ak sa výkon detí na telesnej hodnotí známkou. Učiteľ by mal hodnotiť skôr to, či sa dieťa snaží. Je to ako s výtvarnou alebo hudobnou výchovou. Tieto predmety by mali byť skôr o tom, že rozvíjajú zručnosti detí. Máme rôzne sociálne skupiny a nikto nemôže vedieť, aké talenty sa v nich skrývajú. Deti môže odrádzať od telesnej aj to, ak je hodina telesnej ráno alebo, naopak, medzi poslednými. Navyše športovo menej nadané dieťa môže byť terčom posmeškov.

Mali by sa do učebných plánov zaradiť menej náročné cvičenia na obratnosť bez náradia?

Určite. Dobré sú napríklad loptové hry či cvičenie na hudbu. Aerobic a rytmické cviky zas pomáhajú aj chlapcom v kolektívnych športoch. Veď aj hokejisti cvičili so Zorou Czoborovou.

Ako by mala vyzerať hodina telesnej výchovy?

Najskôr rozcvička na zahriatie sa, strečingy svalov, dychové jogové cvičenia. Potom môže nasledovať náplň podľa veku detí a toho, čo by sa mali učiť. V nižšom veku cvičenie na rozvoj obratnosti, u starších detí napríklad loptové hry alebo cviky s hudbou. V skoršom veku je dobré rozvíjať plávanie. Na konci hodiny by malo byť postupné uvoľnenie svalov a strečingové cvičenia. Závisí aj od učiteľov, k čomu inklinujú, ako aj od toho, aké má škola vybavenie. Či má veľkú, alebo malú telocvičňu, alebo nemá žiadnu a deti cvičia na chodbe.

V akom veku je najlepšie rozvíjať pohybové schopnosti detí?

Obratnosť sa rozvíja okolo štyroch-piatich rokov. Do 10 až 12 rokov je dobré robiť všeobecné pohybové aktivity na kondíciu. Od desiatich rokov sú dobré kolektívne napríklad loptové hry. Silové cvičenia ako zdvíhanie činiek sa odporúča až na neskôr, inak hrozí úraz. Aj v prípade, že sa deti začnú špecializovať na nejaký šport, malo by to byť vyvážené, aby to pre ne nebola jednostranná záťaž, ktorá hraničí s poškodením zdravia.

Majú rodičia záujem o to, aby sa deti viac hýbali?

Záleží na tom, či majú vzťah k športu. Sú rodičia, ktorí sú rozčarovaní z toho, že ich dieťa by najradšej len sedelo pri televízore a počítači. Ale súvisí to aj s dobou. Rodičia naháňajú peniaze, nemajú na deti čas. A tiež sa stáva, že tí, čo majú športovo nadané deti, zas nemajú peniaze na rozvoj ich talentu.

1 debata chyba