Pacientom hrozí, že od pondelka budú za ošetrenie platiť

Pacienti si od pondelka v ambulanciách zaplatia za odbery krvi, ultrazvukové či röntgenové vyšetrenie. Hoci im v ambulancii vydajú recept, za lieky si budú musieť v lekárni zaplatiť. Bezplatne budú vyšetrení len akútni pacienti. Pokiaľ sa však lekári s najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) nedohodnú na podobe zmlúv, sú ochotní odkladných pacientov ošetriť bez zaplatenia len do piatka. Za bežné vyšetrenie by tak po tomto termíne mohli ľudia v ambulanciách zaplatiť 3,60 eura.

29.06.2012 13:48 , aktualizované: 17:12
lieky, laboratórium, farmaceut, zdravotníctvo,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

Lekári však dúfajú, že sa dovtedy s poisťovňou dohodnú. Vyhlásili to zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK), Zdravity a Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD).

„Ľudia sa nemusia báť, že by bol ohrozený ich život alebo zdravie. Všetci lekári nastúpia do ambulancií, na druhej strane nás neteší, že budeme musieť vystavovať účty za sprevádzajúce poskytnuté vyšetrenia,“ podčiarkol predseda SLK Marian Kollár.

Pacienti by si následne mali vyšetrenie nechať preplatiť v poisťovni, pretože podľa Kollára majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Lekári sa k takému postupu rozhodli pristúpiť, keďže sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) nedohodli na navýšení prostriedkov. VšZP vo štvrtok oznámila, že lekári začali podpisovať zmluvy ponúkané poisťovňou. Generálny riaditeľ Zdravity Ladislav Pásztor uviedol, že minimálne 1 000 lekárov, ktorí sa v posledných dňoch stretli v rámci rokovaní krajských organizácií SLK, zmluvu nie sú ochotní podpísať. K problému podľa neho ináč pristupujú špecialisti a gynekológovia, ktorí nemusia mať zmluvu s poisťovňou. „Ani títo kolegovia zatiaľ zmluvy nepodpisujú,“ uviedol Pásztor. Informoval tiež, že napríklad v Nitrianskom kraji zmluvu doposiaľ nepodpísal skoro žiadny všeobecný lekár ani pediater.

„Výrazne sme sa nepohli, zmluvy nie sú uzatvorené a podpísané. Pravdepodobne v pondelok pristúpime k režimu, ktorý ešte nemáme vyskúšaný,“ vyhlásil Kollár.

Zvolenská pacientom: Nebojte sa pondelka

Záujmové združenia pôsobiace v ambulantnej sfére si podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej uplatnili požiadavky nad rámec dohôd a hospodárskych možností VšZP. Ako informovala na tlačovom brífingu, podmienkou pre rozpustenie rezervy vo výške 50 mil. eur je zotrvanie v zmluvnom vzťahu počas celého polroka, na ktorý bolo navýšené percento za poistencov štátu. „V tejto chvíli je rozpustenie rezervy v ambulantnej sfére ohrozené, pretože dodatok k zmluve môžete naozaj uzatvárať len k zmluve,“ vyhlásila ministerka.

Zvolenská tiež odkázala pacientom, aby sa nebáli pondelka, kedy sa končí platnosť starých zmlúv uzatvorených medzi štátnou poisťovňou a poskytovateľmi lekárskej starostlivosti. „Všeobecná zdravotná poisťovňa sa o svojich poistencov riadne postará. Pacienti nemôžu za vzniknutú situáciu a snahou nás všetkých bude, aby na ňu skutočne ani nedoplatili,“ skonštatovala Zvolenská.

Ľudia nemajú podľa poisťovne platiť

K poludniu podpísalo dodatky k zmluvám so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou podľa jej hovorkyne Dany Gašparíkovej takmer 42 percent ambulantných lekárov. Poukázala, že ďalšie podpísané dodatky postupne prichádzajú. „VšZP svojim poistencom samozrejme garantuje zdravotnú starostlivosť aj po 1. júli,“ zdôraznila.

Štátna poisťovňa sa bráni kritike lekárov a tvrdí, že pri zasielaní dodatkov jednotlivým lekárom neporušila žiaden zákon, ale urobila všetko preto, aby zabezpečila plynulé pokračovanie zmlúv. „VšZP bola vždy ochotná rokovať so svojimi partnermi, je ochotná stretnúť sa so zástupcami lekárov aj teraz a diskutovať s nimi, avšak navrhované navýšenie je zo strany poisťovne definitívne,“ uzavrela Gašparíková.

Tým pacientom, ktorí zmluvu nepodpíšu, radí poisťovňa na budúci týždeň u lekára neplatiť ani za vyšetrenie, ani za vypísanie receptu. Zdravotná poisťovňa podľa Gašparíkovej všeobecným lekárom túto zdravotnú starostlivosť uhradí. Pacienti nemajú nič navyše platiť ani v lekárňach. „VšZP dala verejný prísľub lekárňam, že im uhradí všetky lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré v mesiaci júl až do odvolania predpíšu nezmluvní lekári.“

VšZP taktiež tiež uhradí laboratórne vyšetrenia a röntgeny, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár pre dospelých a tiež nezmluvný všeobecný lekár pre deti a dorast. „Poistenec má tiež možnosť ísť na vyšetrenie alebo si dať predpísať recept priamo do nemocnice. VšZP má prísľub Asociácie nemocníc Slovenska i Asociácie fakultných nemocníc, že v prípade potreby môžu ísť poistenci na vyšetrenie aj priamo do nemocnice,“ priblížila.

Poistencovi, ktorého by v niektorej ambulancii odmietli ošetriť, odporúča VšZP, aby sa obrátil priamo na jej pobočku alebo navštívil zmluvného lekára. Aktuálny zoznam všetkých zmluvných lekárov bude zverejnený na stránke www.vszp.sk a poistenci ho nájdu aj vo všetkých pobočkách poisťovne, prípadne môžu zavolať do Call Centra 0850 003 003.

38 debata chyba