Policajná akadémia dosiahla rekord. Vo falšovaní prijímačiek

Doteraz najväčší odhalený podvod s prijímaním študentov sa udial práve tam, kde sa majú študenti učiť podvody odhaľovať. Na Akadémii policajného zboru v Bratislave. Traja zo štyroch zadržaných členov vedenia už podľa polície priznali, že vďaka manipulácii tohtoročných pohovorov sa na akadémiu dostal neprávom asi každý štvrtý prijatý študent. Polícia už začala trestné stíhanie.

02.07.2012 15:26 , aktualizované: 03.07.2012 09:26
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (76)

Obvinení, ktorých v piatok zadržala inšpekcia ministerstva vnútra, mali podľa šéfa rezortu Roberta Kaliňáka zabezpečiť, aby bolo možné vstupné testy a formuláre dodatočne upraviť alebo vymeniť ich za iné so správnymi odpoveďami.

Po tom, čo rektora Václava Krajníka, prorektora Tomáša Fazekaša, kvestora Igora Schnorrera a ďalšieho vedeckotechnického pracovníka v piatok zadržali, urobila polícia analýzu zhabaných serverov a dokumentov. „Tieto dôkazy sú také významné, že by ma veľmi prekvapilo, ak by boli na súde nedostatočné,“ uviedol šéf inšpekcie rezortu vnútra Boris Beňa.

Kaliňák spresnil, že podvodných testov bolo celkovo 29, v dvoch prípadoch sa polícii podarilo preukázať úplatok vo výške päťtisíc eur, a to voči vedeniu školy. S výnimkou prorektora sú ostatní traja obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, Krajník aj z korupcie.

I keď podvody spochybňujú celý prijímací proces, prijímačky sa podľa Kaliňáka zrejme opakovať nebudú. Inšpekcia totiž zakročila ešte pred úradným prijatím uchádzačov a 29 falšovaných testov nebolo uznaných.

Traja funkcionári sa k falšovaniu priznali, obvinenia naďalej popiera kvestor Schnorrer, ktorý je zároveň predsedom miestneho zväzu SDKÚ v Dunajskej Lužnej. Bratislavská krajská predsedníčka strany Lucia Žitňanská z tohto dôvodu navrhla strane, aby Schnorrerovi dočasne pozastavila výkon funkcií v SDKÚ.

Odborníčka na školstvo Renáta Králiková z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť hovorí, že vyvodenie dôsledkov za podvody pri prijímačkách je dôležitým krokom, keďže k podobným prešľapom zrejme dochádza aj na iných školách. Na rozsiahlejšie preukázanie takýchto podvodov si však nespomína. „Problémom je, že Akadémia policajného zboru nepatrí pod ministerstvo školstva, a to na podobný postup na štátnych školách nemá kompetenciu,“ hovorí.

Prijímačky, ich spôsob a vyhodnotenie si koordinuje každá škola sama. Neexistujú kritériá, ktorými by sa mali všetky školy riadiť. Ministerstvo školstva môže robiť len dohľad nad pohovormi a následné kontroly. Podľa Králikovej by mohli byť kontroly razantnejšie. Centrálne sprísnenie prijímačiek si nevie predstaviť. „Neviem, ako by sa to zrealizovalo, pretože zákon aj dnes hovorí o nejakých pravidlách, ktoré schvaľuje akademický senát, len sa to často nedodržiava. Taktiež by bolo ťažké školám hovoriť, čo by malo byť predmetom prijímacích pohovorov, pretože to vedia iba ony samé,“ dodáva Králiková.

Podozrenie z falšovania sa netýka len tohtoročných prijímačiek. Rektor Krajník je vo funkcii od januára 2011 a polícia mieni pátrať aj v minulosti. „Vzhľadom na odstup času to bude pomerne ťažké, ale pokiaľ budeme mať akékoľvek informácie, možno aj z vyšetrovania tohto prípadu, ktoré by smerovali k tomu, že boli zmanipulované aj predchádzajúce prijímacie skúšky, tak sa na to určite zameriame,“ pripustil Beňa.

Vedenie školy bude musieť vysvetľovať aj ďalšie prešľapy. Okrem podozrivého čerpania eurofondov, ktoré dnes preveruje Úrad boja proti korupcii, včera minister potvrdil aj podvody pri prideľovaní titulov. Týkať sa to má napríklad českého politika Jana Rytířa, ktorý svoje doktorandské štúdium podľa vyšetrovania ukončil protizákonne. „Obhajoba práce bola vykonaná bez prítomnosti dvoch oponentov a doktorand získal titul PhD., aj keď neboli splnené zákonom stanovené podmienky,“ pripustil Kaliňák s tým, že rektor si za to vyslúžil aj ďalšie obvinenie, a to za prečin poškodzovania cudzích práv. Preveriť by mali aj titul ďalšieho českého politika Víta Bártu.

Inšpekcia bude preverovať aj ďalšie podozrivé tituly. Stane sa tak však až po tom, čo sa vymení jej vedenie a Borisa Beňu, ktorý sa stane policajným pridelencom na Ukrajine, nahradí bývalý šéf Úradu boja s organizovanou kriminalitou Ivan Ševčík. Ako pre Pravdu potvrdil Kaliňák, vymenovať do funkcie by ho mal už v najbližších dňoch.

76 debata chyba