Slováci neveria, že bude lepšie, voliči Smeru sú však optimistickejší

Ľudia veľmi neveria, že bude na Slovensku lepšie. V ich povolebných očakávaniach prevláda zmes skeptických až pesimistických predstáv o tom, ako sa bude situácia v krajine pravdepodobne vyvíjať. Vyplýva to z júnového prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý zabezpečila agentúra Focus na vzorke 1 026 plnoletých obyvateľov Slovenska.

14.07.2012 13:05
Bratislava, mesto, turisti Foto: ,
Slováci nevidia budúcnosť vo svojej krajine v ružových farbách.
debata (200)

Ľudia sú najväčší pesimisti, pokiaľ ide o vývoj zadlženia štátu. Až 52 percent opýtaných očakáva zhoršenie, čo je o 10 percentuálnych bodov viac ako pri nástupe minulej vlády v roku 2010. Pesimistické očakávania majú ľudia aj pri otázke vývoja v zdravotníctve (49 percent negatívnych očakávaní), ale aj v súvislosti so stavom nezamestnanosti.

Pesimisticky sa na jeho vývoj pozerá 47 percent opýtaných. Až 44 percent ľudí má negatívne očakávania v súvislosti s korupciou a klientelizmom.

Najmenej pesimistických očakávaní sa viaže na vývoj slovensko-maďarských vzťahov. Len 20 percent opýtaných predpokladá zhoršenie. Ďalších 62 percent očakáva zachovanie súčasného stavu a 12 percent sa nazdáva, že dôjde k zlepšeniu. Kritickejšie hodnotia opýtaní pravdepodobný vývoj vzťahov medzi Rómami a „Nerómami“. Zhoršenie predpokladá 37 percent, zachovanie súčasného stavu 53 percent a zlepšenie očakáva len 5 percent ľudí.

Voliči Smeru sú menší pesimisti

Pokiaľ ide o hodnotenie podľa politickej orientácie, prívrženci opozície sú väčší pesimisti ako prívrženci vládneho Smeru-SD. Takmer všetci opoziční prívrženci predpokladajú, že sa situácia v rôznych oblastiach zhorší alebo nezmení. Najpesimistickejší sú v otázkach stavu verejných financií, pracovných príležitostí, zdravotníctva a korupcie i klientelizmu v politike.

Sympatizanti Smeru-SD síce nie sú až takí pesimisti, ani u nich ale neprevažuje optimizmus. Iba necelé dve pätiny očakávajú zníženie nezamestnanosti, vyše 30 percent verí vo zvýšenie spravodlivosti v spoločnosti či posilnenie demokracie. Ešte menej nádejí vkladajú do zlepšenia zdravotníctva, zníženia verejného deficitu, zlepšenia stavu školstva, zvýšenia vlastnej životnej úrovne či do obmedzenia korupcie a klientelizmu v politike. Menej ako štvrtina prívržencov Smeru-SD očakáva zlepšenie stavu justície, slovensko-maďarských vzťahov či vzťahov medzi Rómami a „Nerómami“.

200 debata chyba