Skončia aj platy lekárov na Ústavnom súde?

Po platoch sestier prídu na rad zrejme hádky aj o mzdy lekárov. Asociácia nemocníc zvažuje, že na Generálnej prokuratúre napadne zákon o ich zvyšovaní.

31.07.2012 12:00
lekári, operácia, nemocnica Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

„Oslovili sme naše nemocnice a väčšina z nich sa vyjadrila, že treba zvážiť podanie podnetu. Momentálne sa čaká na stanovisko rady asociácie, ktorá zasadne v priebehu tohto týždňa. Potom sa rozhodneme, či podnet budeme iniciovať my ako asociácia, alebo niektorá z nemocníc,“ hovorí prezident asociácie Marián Petko. Dodal, že asociácia už od novembra minulého roka upozorňuje, že oba – sesterský a lekársky zákon sú buď na hranici ústavnosti, alebo protiústavné.

Zákon o platoch sestier tiež najprv skončil na Generálnej prokuratúre, ktorá ho posunula na Ústavný súd. Ten pozastavil jeho účinnosť, kým zákon nepreskúma.

Ťahanice okolo platov sestier už prechádzajú aj do rozkolu v ich komore. Alžbeta Limánková, vedúca sestra II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach vydala vyhlásenie, v ktorom kriticky reaguje na minulotýždňový protest sestier pred Národnou radou v Bratislave a vyzýva sestry, aby zvážili druhý protest pred Ústavným súdom v Košiciach. Vinu za súčasný stav „sesterského“ zákona pripisuje prezidentke Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márii Lévyovej. Zákon má podľa nej mnoho nedostatkov a považuje za správne, že ho Ústavný súd pozastavil.

„Podľa mňa ho treba od základov prepracovať. To, že tento zákon dopadol tak, ako dopadol, považujem ja osobne za totálne zlyhanie prezidentky komory Lévyovej,“ hovorí Limánková. „Ja na jej mieste by som z funkcie odstúpila.“

Komora sestier zlyhanie Lévyovej odmieta a zákona sa zastáva ako „odpovede na neriešenie mzdových nárokov sestier, ktoré do jeho prijatia nemali zákonom jednoznačne vymedzené finančné ohodnotenie“. Dodatočnú kritiku Limánkovej považujú za zvláštnu. „Pri príprave zákona mohla každá sestra využiť možnosť prispieť pripomienkami k uvedenému návrhu,“ tvrdí sa v stanovisku komory.

Tomáš Szalay z Health Policy Institute nechcel údajné zlyhanie Lévyovej komentovať: „U prezidentky Lévyovej vnímam skôr pozitívne veci, napríklad to, že sa situáciu snažila riešiť rokovaním a nie nátlakovými akciami,“ hovorí Szalay, no zároveň dodáva, že zákon o mzdách sestier nepovažuje za správne riešenie situácie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba