Bývalí poslanci si hľadajú prácu a spôsob, ako sa uživiť

Dlhá poslanecká kariéra nezaručuje bezproblémový prechod do iného zamestnania. Niektorí bývalí poslanci, ktorí po marcových predčasných voľbách prišli o mandát, si doteraz nenašli prácu. Výhodu majú tí, ktorí kontakt s pôvodnou profesiou nestratili ani počas výkonu poslaneckého mandátu.

26.08.2012 18:00
Poslanci, parlament, NR SR Foto:
Viacerí poslanci majú po skoční svojho mandátu problém nájsť si prácu.
debata (29)

Poslancovanie v Národnej rade môže v ďalšej kariére uškodiť. Sociológ Pavel Haulík vraví, že obecne nie je pohľad na poslancov veľmi priaznivý. „Väčšina z nich je vnímaná ako ľudia, ktorí majú vysoké príjmy za stláčanie hlasovacieho gombíka. Viem si predstaviť, že človek, ktorý skončí v parlamente a nemá vybudované vzťahy a kontakty, ktoré mu umožnia plynulo prejsť do iných činností, tak môže mať problémy,“ hodnotí Haulík.

Exposlankyňa KDH Mária Sabolová si hľadá zamestnanie už päť mesiacov. Nemyslí si však, že by jej situáciu sťažoval fakt, že bola poslankyňou dnes opozičnej strany a vo vláde je Smer. „Chcem zmysluplne pracovať a mať príjem, ale nie je to jednoduché. Každý a na vás pozerá cez prizmu, že poslankyni nemôžete ponúknuť hocičo. Vo všeobecnosti platí, že poslancovi, ktorý bol dlhé roky v parlamente, sa ťažko hľadá zamestnanie, ak nemal počas poslancovania iné džoby,“ hovorí. Skončila elektrotechnickú fakultu, doba sa však podľa nej za dvadsať rokov posunula oveľa ďalej. „Hľadám a snažím sa zachovať si vnútorný pokoj,“ dodala. Myslí si, že je vnímaná ako slušný človek, ktorý si vždy stál za svojimi názormi.

V parlamente po voľbách skončila aj Anna Belousovová, ktorá bola najskôr v SNS, ale v marci už kandidovala so stranou Národ a spravodlivosť. „Momentálne sa venujem svojej chalupe v Čadci,“ odpovedala na otázku, čo robí. Ďalší bývalý poslanec SNS a exminister školstva Ján Mikolaj pôsobí na Žilinskej univerzite. Je šéfom katedry technológie a manažmentu stavieb. Hovorí, že sa neskutočne hnevá na byrokraciu pri využívaní eurofondov.

Dlhoročný poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý sa do parlamentu neprebojoval. V septembri mieni založiť poradenskú spoločnosť. „Budem hľadať spôsoby, ako uživiť seba a svoju rodinu. Teraz sa venujem veciam, ktoré som za 14 rokov v parlamente zanedbal.“ Priznal, že ťažšie sa prebíja človeku s nálepkou známeho politika.

Stanislav Janiš bol svojho času šéfom poslaneckého klubu SDKÚ a v minulom volebnom období sa o ňom hovorilo často v súvislosti s Dobroslavom Trnkom, ktorého navrhol za staronového šéfa Generálnej prokuratúry. Janiš o svojej aktuálne práci nechcel hovoriť. „Normálne som sa zaradil do života,“ poznamenal s tým, že už je súkromná osoba. Návrat do politiky úplne nevylúčil. „Nikdy nehovor nikdy, ale momentálne ma to absolútne neláka.“

Zhovorčivejší boli exposlanci pri pohľade na aktuálne politické dianie. Márii Sabolovej je niekedy ľúto, že sa po nástupe novej vlády rúca to, čo zanechala tá predchádzajúca. Vnímala to aj vtedy, keď bola v aktívnej politike a teraz to vníma ešte adresnejšie. Ján Mikolaj si všimol nezhody medzi ministrom školstva Dušanom Čaplovičom a šéfom školského výboru Mojmírom Mamojkom. „Minister má dosť zviazané ruky pri robení poriadku so súkromnými vysokými školami. Bude rozhodujúce, či dokáže svoje zámery presadiť v školskom výbore,“ poznamenal Mikolaj.

Anna Belousovová hovorí, že parlamentná politika je „čím ďalej tým viac o ničom“. Opozícia má podľa nej problém sama so sebou a s tým, aby sa vedela zadefinovať. Myslí si preto, že po čase začnú plniť funkciu opozície skôr mimoparlamentné strany.

Podľa Janiša je už parlament viac reality šou ako zákonodarný zbor. Dnes na neho pôsobí dojmom, že je horší ako ten v minulých rokoch, keď v ňom pôsobil. „Pracovať v takej brandži, kde na prvom mieste sú exhibicionisti a až potom na konci odborná robota, je smutné,“ uzavrel svoje hodnotenie Janiš.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba