Zvolenská: Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu

Situácia ohľadne možných otráv metylalkoholom na Slovensku nie je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dramatická alebo kritická.

17.09.2012 10:16 , aktualizované: 11:39
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (15)

„Nie je dôvod na obmedzenie predaja alkoholu,“ uviedla šéfka rezortu. Za najväčšie nebezpečenstvo považuje internetový nákup alkoholu, pri ktorom privážaný alkohol nie je možné zadržať. Ostatný kontrolovaný alkohol na Slovensku bol podľa zastupujúceho hlavného hygienika Ivana Rovného doteraz bezpečný a označený.

Podľa informácií ministerky Zvolenskej sa doteraz vykonalo na Slovensku 2600 kontrol, pričom bolo skontrolovaných 24 druhov tvrdého alkoholu. Ani v jednom prípade nedošlo k pozitívnemu nálezu na obsah metanolu.

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný dodal, že okamžite ako Úrad verejného zdravotníctva dostal z rýchleho výstražného systému informáciu o nebezpečnom alkohole, začali konať. „Oslovili sme regionálne úrady verejného zdravotníctva v blízkosti hraníc s Českou republikou.“

Ministerka Zvolenská naďalej upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré môže predstavovať alkohol z Česka, nakúpený prostredníctvom internetu. " Chcela by som poprosiť občanov, aby takýmto spôsobom nenadobúdali alkohol z Českej republiky a v prípade, že si ho takto kúpili ešte pred vypuknutím nešťastných udalostí, prosím, aby tento alkohol zaniesli na policajné stanice, kde bude urobený jeho rozbor."

„Pacienti v SR sú oproti českým prípadom, ktoré boli fatálne, v relatívne dobrom stave,“ skonštatovala Zvolenská s tým, že aké budú mať pacienti následky, sa uvidí po detoxikácii. Žiadne ďalšie prípady sa doteraz nezaznamenali, niekoľko ľudí podľa ministerky vyhľadalo lekára, ukázalo sa však, že išlo o bežnú intoxikáciu alkoholom.

Ministerka zdravotníctva uviedla, že je v neustálom spojení s českým rezortným kolegom. „Okamžite po udalostiach v Prešove sme vytvorili aj krízový štáb s hlavným hygienikom a generálnym riaditeľom sekcie zdravia, situáciu zatiaľ nehodnotíme ani ako dramatickú, ani ako kritickú.“ Ministerka si však myslí, že súčasné udalosti poslúžia na otvorenie diskusie. "V tejto chvíli nie je dôvod na obmedzenie alkoholu je tu ale argument na zaoberanie sa jeho konzumáciou v poslednom čase sme sa sústredili na problémy s fajčením, avšak je tu priestor a dôvod, aby sme sa začali venovať osvete a prevencii zameranej na konzumáciu alkoholu.

**Rodina z Prešova si alkohol preverovala u čes­kého predajcu **

Otrava metylalkoholom sa v nedeľu (16.9.) potvrdila u štyroch ľudí, ktorí na rodinnej oslave popíjali domácu pálenú slivovicu dovezenú z Českej republiky. Išlo o neoznačený alkohol v plastových fľašiach bez etikety. Člen rodiny však povedal, že alkohol, ktorý kúpil cez internet, ho overoval u českého súkromného predajcu. Ten mu potvrdil, že by alkohol z roku 2001 mal byť v poriadku. Pa­cienti sú v dobrom stave, v prešovskej nemocnici im podávajú lekársky alkohol.

„Výsledky po odobratí vzoriek potvrdili metylalkohol v krvi u štyroch z de­siatich osôb. Osem ľudí zostalo na pozorovaní v nemocnici, dvaja odišli domov. Dnes sme urobili kontrolné odbery u hospitalizo­vaných, išli do toxikologického laboratória do Košíc, výsledky zatiaľ nemáme,“ konštatoval riaditeľ FNsP Radoslav Čuha.

Zdôraznil, že pacienti sa cítia dobre a dnes(v pondelok) absolvujú kontrolné vyšetrenie u očného lekára. Čuha doplnil, že pacienti zatiaľ odmietajú komunikovať s médiami.

„Pacienti sú mimo ohrozenia života, cítia sa dobre. Zdá sa, že v priebehu 24 hodín stav bude natoľko stabilizovaný, že budú môcť ísť domov,“ povedal novinárom prednosta I. internej kliniky FNsP Marián Babčák.

Vysvetlil, že príznaky pri otrave metylalkoholom závisia od požitého množstva, môžu byť teda ľahké ako pri ľahkej opitosti. Pri tých ťažších otravách sa môžu vyskytnúť aj poškodenia centrálneho nervového systému, poruchy vedomia, nadmerná spavosť, kŕče či poškodenie zraku. „V prípade pacientov u ktorých sa potvrdila prítomnosť metylalkoholu v organizme bola hodnota vyššia ako norma, ale nie životu alebo zdraviu nebezpečná,“ doplnil prednosta kliniky.

Podľa Gašpara odobrali aj vzorky z pohostinstva

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar na tlačovej konferencii informoval, že krajské riaditeľstvá dostali pokyn, aby policajti vyko­návali kontroly na dovoz alkoholu z Českej republiky. Takisto boli vykonané prehliadky v pohostinstvách. Podľa Gašpara v spolupráci s českou políciou odobrali vzorky alkoholu, ktorý požilo desať ľudí na oslave v Prešove. Výsledok vzorky ukázal zvýšený obsah metanolu. Polícia odobrala aj vzorky z pohostinstva, kde sa incident odohral.  

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 21 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

15 debata chyba