Ak Krnáč uspeje, bude to prekvapenie

Opozícia i vládny Smer vopred priznávajú, že kandidát pravice na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Kamil Krnáč ani v utorok pravdepodobne nezíska potrebnú podporu.

17.09.2012 20:00 , aktualizované: 18.09.2012 08:00
Kamil Krnáč Foto:
Kandidát pravice na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Kamil Krnáč
debata (85)

V minulej voľbe nedostal ani všetky hlasy od opozície. Tá už včera zvažovala, aký scenár v prípade ďalšieho neúspechu prijme. Môže sa ďalej usilovať o presadenie svojho nominanta, ale vylúčené nie je ani to, že kontrolný post ponechá vládnemu Smeru.

Opozícia vyhlásila, že Krnáč má jej podporu, Smer to však spochybňuje. „Stále platí sľub premiéra Roberta Fica, že tento post patrí opozícii. Najprv sa však musia opozičné strany naozaj dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Prvé kolo voľby ukázalo, že Kamil Krnáč ním nie je,“ reagoval šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Predsedníčka klubu Smeru Jana Laššáková nechcela hovoriť, aký bude postup, ak Krnáč neuspeje. „Neviem, čo bude o dva, tri týždne. Je na opozícii, aby navrhla kandidáta, ktorého budú podporovať všetci poslanci opozície,“ poznamenala. Podľa nej Smer dnes v parlamente navrhne tajnú voľbu. Smer má ešte prediskutovať ďalší postup na rokovaní poslaneckého klubu.

Predseda klubu SaS Juraj Miškov hovorí, že plnú zodpovednosť za to, že NKÚ nemá svojho šéfa a podpredsedov, nesie Smer, ktorý má parlamentnú väčšinu. „Opozícia sa môže aj rozkrájať, lebo väčšinu nemá,“ argumentuje Miškov. Nechcel však hovoriť, akú stratégiu opozícia zaujme po nezvolení Krnáča. „Keď pri tej rieke budeme, premyslíme, ako cez ňu prejdeme,“ poznamenal.

Bývalý poslanec za SaS Kamil Krnáč sa ešte za bývalej vlády stal kandidátom na kreslo šéfa Národného bezpečnostného úradu. Po páde vlády však z toho zišlo. Po voľbách sa už nedostal ani do parlamentu.

Podpredseda KDH Július Brocka vidí dve možnosti: Ak SaS bude trvať na Krnáčovi, aj do ďalšej voľby pôjde opozícia znovu s Krnáčom a ak SaS bude rokovať s Ficom o inom kandidátovi, opozícia to bude rešpektovať. „Na začiatku sme gombíky zapínali zle, tak každý ďalší postup opozície už nebude taký elegantný, lebo nebol na začiatku principiálny. V tomto prípade nás Fico núti, aby sme každá strana dali svojho kandidáta a možno bude hľadať v opozícii kolaboranta, ktorý je pre neho prijateľný. Mohli by sme sa správať tak, že nech si ten post zožerie, keď je taký pažravý,“ povedal Brocka.

Podľa šéfa klubu SDKÚ Ľudovíta Kaníka podľa toho, ako dopadne hlasovanie v parlamente, vyhodnotia, kto hrá čestne a kto divadlo. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič vidí len zlé možnosti riešenia. Buď bude opozícia dokola ponúkať Krnáča, alebo stále iného a iného kandidáta až dovtedy, kým nebude vyhovovať Smeru. Potom však podľa Matoviča NKÚ nebude mať zmysel.
V krajnom prípade môže NKÚ zostať aj paralyzovaný. Dvom podpredsedom NKÚ ešte vo februári a v marci uplynulo funkčné obdobie. Predsedovi Jánovi Jasovskému sa skončil mandát tiež vo februári, ale podľa zákona vykonáva funkciu až do zvolenia nástupcu. Ak by z rôznych príčin náhle skončil, úrad by nemal svoju hlavu. „Je to možno podobné ako na Generálnej prokuratúre. Lepšie ako novozvolený kandidát, ktorý nevyhovuje vláde, je ten, ktorý presluhuje,“ komentoval poslanec Miškov z SaS.

Na post podpredsedu NKÚ kandiduje aj právnik Milan Galanda. Cez letné prázdniny nezískal dostatočnú podporu. Navrhol ho poslanec Obyčajných ľudí Mikuláš Huba. Teraz sa o funkciu uchádza opäť, ale aj jeho zvolenie je nepravdepodobné. Šéfka klubu Smeru Laššákova nevylúčila, že keď predseda parlamentu vyhlási novú voľbu, prídu aj s kandidátmi na podpredsedov. Obaja by mali byť nominanti Smeru.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba