Aj metanol je lieh, ale vražedný

K opatrnosti pri konzumácii alkoholických nápojov nabáda Július Forsthoffer, nestor slovenských liehovarníkov, dlhoročný vysokoškolský učiteľ a tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku.

18.09.2012 13:00
Július Forsthoffer Foto:
Július Forsthoffer
debata (6)

Vystríha pred popíjaním vo výčapoch, tam môže byť alkohol najskôr pančovaný. Podvody, ktoré spôsobili ľudské tragédie v Česku i na Slovensku, sú len špičkou metylalkoholového ľadovca, za ktorým stojí dobre zorganizovaná ma­fia.

Slovensko nezakázalo ako Poľsko dovoz alkoholu z Českej republiky. Môžeme dôverovať českému alkoholu?

Ak sa alkoholické nápoje predávajú cez kamenné obchody, tak by dodávatelia alkoholu mali byť jednoznačne známi. K tovaru musia byť dodacie listy, faktúry, čiže alkoholické nápoje mali byť úplne vysledovateľné. Nepredpokladám, že by legálni výrobcovia siahli k pančovaniu. Bohužiaľ, v Česku našli podozrivý alkohol aj v kamenných obchodoch, ale tým by mala polícia dosledovať jeho pôvod. Podvod s alkoholom v Česku, to, čo sa doteraz ukázalo, je iba vrchol ľadovca a je otázka, či sa vôbec dopátrame k základu.

Nemôže byť za poľským zákazom aj istý revanš za to, že Česi predtým spochybňovali kvalitu poľských potravín – napríklad vajíčok, hydiny?

Povedzme, že ide o súhru dvoch záležitostí – účelu a príležitosti. Nemyslím si, pokiaľ sme v Európskej únii, že by sme si mali robiť naschvál. Lenže dnes sa už každý každého bojí. Možno aj preto, že vôbec nie je zverejnené, odkiaľ ten metanol pochádza.

Nie je stopou k afére napríklad aj to, že k metanolu je dnes ľahký prístup?

Veď práve. Aj mero, vyrábané z repky a pridávané do nafty ako povinná biozložka, obsahuje metanol. Presúva sa vo vagónových cisternách, takže dostať sa k nemu je naozaj jednoduché. Je to lacná a veľkoobjemová surovina. Kľúčové je zistiť, kto zamenil, či už schválne, alebo neschválne, lieh za lieh.

Ako tomu rozumieť?

Tak, že aj metylalkohol je lieh.

Prečo podvodníci s takou chuťou pridávajú metanol do alkoholu?

Myslím si, že zámerne nikto metanol nepridáva, lebo všetci vedia, že je jedovatý.

Ako sa to potom stalo?

S veľkou pravdepodobnosťou tak, že sa kupujú denaturované liehy, ktoré sa používajú do ostrekovačov. Denaturované liehy môžu obsahovať metanol, ale aj nemusia. Zato obsahujú látku denatonium benzoan, ktorá robí produkt horkým. Horkosť sa dá vyblokovať prípravkom Savo. Samozrejme svinstvo v liehu zostane, len to nie je horké.

To znamená, že metanol tam stále zostáva, odstráni sa iba horká chuť „denaturáku“?

Pozor, metanol nemá horkú chuť, horký je denatonium benzoan. Metanol od etanolu obyčajný smrteľník nerozlíši. Ani ja, hoci sa liehom zaoberám celý život. Keď dajú vedľa seba do dvoch pohárikov metanol a etanol, chutia rovnako, rozdiel je iba v tom, že metanol je prchavejší, teda, keď ho dám na dlaň, rýchlejšie sa vyparí. To bežní konzumenti nevedia.

Ako potom vyrobia tuzemák, vodku či slivovicu, ktorá obsahuje metanol?

Pravý destilát nemôže mať toľko metanolu, aby škodil človeku, v ovocí ho toľko nikdy nie je. Ak sa nájde v slivovici metanol, to znamená, že bola pančovaná. Niekto vypáli slivovicu, kúpi si v obchode tzv. konzumný lieh, šesťdesiatku a začne riediť… Ale v obehu je aj denaturovaný lieh, teda lieh používaný do kahancov Ten je lacnejší, lebo sa z neho neodvádza daň. Ak niekto pridá tento lacný lieh, v tej slivovicovej vôni sa stratí. Na denaturáciu síce nie je povolený metanol, ale metanol je dostupný preto, že sa z neho vyrába napríklad mero. Ak niekto zamenil lieh za lieh, nešťastie je na svete. Ako som povedal, aj metanol sa volá lieh – metylový, kým etanol je lieh etylový a tam mohlo dôjsť podľa mňa k zámene či už schválnej, alebo náhodnej.

Keďže to nabralo takéto masové rozmery, o akú zámenu mohlo ísť?

Neviem. Skrývajú sa za tým veľké peniaze, a preto je všetko aspoň zatiaľ zastrené.

Teraz sa naplno páli v pestovateľských páleniciach. Sú tieto produkty bezpečné?

Aj keby tri roky pálil páleničiar slivovicu, toľko metanolu z ovocia nevyrobí. Vynechajme z tejto kauzy pestovateľské pálenice. Záhradkári, ktorí si robia pre seba pálenku, si tam určite nedávajú metylalkohol. Okrem toho pestovateľské pálenice, pestovatelia, ktorí si nechali vypáliť ovocie, majú zakázané predávať ovocné destiláty. Metylalkohol sa na scéne objavuje, ak ide o špekulantské predaje. Treba sa preto pozrieť na pokútne garážové plničky.

Ste tajomníkom Združenia výrobcov liehu a liehovín. Dáte ruku do ohňa za výrobcov zoskupených v tomto združení?
Naši výrobcovia sú pod trvalou colnou kontrolou. Ani jeden by si netrúfal zamiešať do výrobku metanol. A to isté poviem aj o konkurencii, teda o St. Nicolaus, Old Herold či Carat Disitillery alebo GAS Familia Stará Ľubovňa.

Čo by ste odporučili spotrebiteľom?
Keď už alkohol, tak z kamenných obchodov. Nech sa vyhnú krčmovým prevádzkam, ktoré nemajú vždy jasného dodávateľa a výrobcu.

Prečo upozorňujete práve na tieto prevádzky?

Viete, čo sa deje? Príde pred krčmu auto, chlapík vyloží desať fliaš liehoviny, položí ich krčmárovi na stôl a povie: Tu máš desať fliaš, daj sto eur na drevo, a ty si predávaj, za koľko chceš. Krčmár má len dve možnosti, buď zaplatí a obsah fliaš vyleje, alebo zaplatí a produkt predáva. Ale nemá vcelku dosť dobre možnosť, aby oznámil dodávateľa, lebo riskuje, že mu podpália dom nad hlavou. Tu už sme na hranici organizovaného zločinu.

Odkiaľ máte takéto informácie?

Dozvieme sa ich vždy okľukou, od nejakého obchodného zástupcu, ktorému sa krčmári zveria. Autenticita takto dodávaných výrobkov pochopiteľne nie je podchytená. Určite sa toto robí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba