Krnáč už viac nebude kandidovať na šéfa NKÚ

Neúspešný kandidát opozície na funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Kamil Krnáč už viac nebude kandidovať na tento post.

19.09.2012 16:55
Krnáč Foto:
Kamil Krnáč
debata (85)

„Spôsob, akým strana Smer vystupuje v otázke voľby predsedu NKÚ, je dôkazom, že Robert Fico robí všetko pre to, aby ovládol všetky ústavné inštitúcie v štáte,“ povedal Krnáč s tým, že sa odmieta podieľať na tejto politickej hre.

Podpredseda SaS Juraj Miškov nevylučuje, že SaS navrhne nového kandidáta na funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ako povedal pred médiami, SaS má dostatok odborníkov. „Oceňujeme postoj našich opozičných partnerov s tým, že rešpektujú dohodu o tom, že na tento post navrhne kandidáta SaS,“ povedal Miškov. SaS zároveň akceptuje rozhodnutie Kamila Krnáča, rešpektuje ho a ľudsky s ním súcití, že už nechce po tretíkrát kandidovať na post šéfa NKÚ. „V poslaneckom klube hovoríme o ďalšom postupe,“ dodal.

Krnáča v utorok podporilo 63 poslancov, 49 bolo proti, 27 sa zdržalo hlasovania a deväť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Na zvolenie potreboval Krnáč nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov. Krnáč neprešiel, aj keď podpredsedníčka NR SR a členka úzkeho vedenia Smeru Renáta Zmajkovičová avizovala, že najmenej desať poslancov Smeru podporí v tajnej voľbe Krnáča. Získal presne o desať hlasov viac ako v júli.

Krnáč v utorok neprešiel už po druhý raz. Úspešný nebol ani v tajnej voľbe 26. júla. Vtedy získal podporu 53 zo 146 prítomných poslancov, 33 bolo proti, 51 sa zdržalo hlasovania, zvyšné hlasy boli neplatné. Nepodporili ho teda ani všetci opoziční poslanci.

85 debata chyba