Lutherova reformácia prispela u nás k vzdelanosti, tvrdia evanjelici

Lutherova reformácia bola pre slovenský národ prínosom v oblasti vzdelávania a školstva. Pre agentúru SITA to povedal generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik. Podľa neho nie je náhoda, že kodifikátormi slovenského jazyka boli evanjelici Štúr, Hurban a Hodža.

03.11.2012 17:38
Miloš Klátik Foto:
Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik
debata (12)

Pred 495 rokmi 31. októbra 1517 pribil Martin Luther na dvere Zámockého kostola v nemeckom Wittenbergu 95 téz zameraných na reformu cirkvi. Prvým novembrovým dňom sa začalo vedeniu ECAV na Slovensku, teda generálnemu biskupovi Milošovi Klátikovi a generálnemu dozorcovi Imrichovi Lukáčovi nové, šesťročné volebné obdobie.

Reformácia priniesla podľa Klátika predovšetkým Písmo Sväté v materinskom jazyku, čím sa sprístupnili jeho myšlienky aj širokej verejnosti. „Každý otec sa stal zodpovedným za duchovnú výchovu rodiny a začalo sa veľa robiť aj v oblasti školstva. Kde bola evanjelická fara, kostol, tak tam bola aj škola,“ vysvetľuje. Pripomenul tiež osobnosť Leonarda Stöckela z Bardejova, ktorý je považovaný za spoluzakladateľa školstva na Slovensku. Je autorom prvých školských poriadkov na území Slovenska. Stöckel bol žiakom Lutherovho spolupracovníka Filipa Melanchtona.

Biskup Klátik vidí tiež súvis medzi misiou Cyrila a Metoda na Veľkej Morave so zásadou reformácie, ktorá sa týka používania jazyka ľudu. „Hlásime sa k tomuto odkazu. Ten príchod bol pred 1150 rokmi a my slávime 495. výročie reformácie, ale obsahovo to spája túto reformačnú zásadu,“ poznamenal.

Evanjelikov čaká v roku 2017 výročie 500 rokov od reformácie. Na jubileum sa chystá aj ECAV na Slovensku. „Máme tzv. dekádu, čiže už päť rokov na tom pracujeme, predovšetkým v duchovnej rovine,“ hovorí Klátik. Počas tohto obdobia majú v cirkvi biblické hodiny a prednášky na témy reformácie. Okrúhle výročie si chcú pripomenúť aj symbolickou výsadbou 500 stromov. Tie plánujú postupne vysádzať pri cirkevných zboroch a filiálkach. Stromy vysádzajú aj v Lutherovej záhrade medzi Zámockým kostolom a mestským kostolom vo Wittenbergu.

12 debata chyba