Takmer polovicu Slovenska ohrozuje silný vietor

Takmer polovicu územia Slovenska ohrozuje silný vietor, fúkať má aj počas nasledujúcich dní. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého a druhého stupňa. Platiť majú do pondelka 12. novembra do 06.00 h.

10.11.2012 12:17 , aktualizované: 18:58
vietor, víchrica, počasie Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok. Očakáva sa tam na hrebeňoch hôr silný nárazový vietor s priemernou rýchlosťou 20–27 m/s. „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňujú hydrometeorológovia na svojej internetovej stránke. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

Vietor ohrozuje aj okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žiar nad Hronom, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Zvolen, Detva, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa.

Pre tieto oblasti platí výstraha prvého stupňa, SHMÚ na hrebeňoch hôr očakáva silný nárazový vietor s rýchlosťou, ktorá sa na rôznych miestach môže pohybovať od 16 do 25 m/s. Hydrometeorológovia informujú, že táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V danej ročnej dobe a oblasti je bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

5 debata chyba