Päť percent je dobrý kompromis, odkázal učiteľom premiér Fico

Ponúkané zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent je dobrý kompromis. Po kontrolnom dni na ministerstve školstva to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Tvrdí, že štát nemá na viac a ťažko predpokladať, že by to zmenil štrajk, ktorý odborári plánujú odštartovať budúci pondelok. "Kde nič nie je, tam ani čert neberie," povedal Fico.

19.11.2012 18:03
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (150)

Školskí odborári trvajú naďalej na požiadavke desaťpercentného zvýšenia platov v budúcom roku. K dohode nedospeli ani na pondelkovom rokovaní v Prezidentskom paláci s hlavou štátu, ministrom financií a školstva.

„Nedá sa rokovať tak, že prídete na rokovania a poviete, toto je moja požiadavka a buď bude desať percent, alebo nebude nič. My sme tiež mohli prísť na rokovania a povedať nula a pravdepodobne by sme sa stretli niekde na päťke,“ podčiarkol premiér a dodal, že s odborármi bude vláda rokovať do poslednej minúty. Podľa medializovaných informácií zvažuje opozícia po prípadnom štrajku navrhnúť odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Fico však tvrdí, že minister sa nijako neprevinil. Domnieva sa, že opozícia chce rovnako ako pri pokuse odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) prekryť svoju zúfalú situáciu.

Fico obdivuje dynamiku rezortu školstva pod vedením Čaploviča

S prácou ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je premiér spokojný. „Taká dynamika rozhodnutí a návrhov, aká prichádza teraz z rezortu, je v ostatnom období naozaj nevídaná,“ vyhlásil Fico. Čaplovič má podľa neho plnú podporu vlády v rozhodnutiach, ktoré sa týkajú zvyšovania kvality na stredných a vysokých školách. Premiér nevidí žiadny dôvod na to, aby súkromné školy, ktoré vyberajú poplatky od študentov a ich rodičov, dostávali od štátu toľko peňazí ako verejné. Slovensku sa podľa Fica nedarí zapojiť do financovania vedy a výskumu súkromný sektor. S ministrom hovoril o zakladaní firemných škôl. Spoločnosti, ktoré by si samy pripravovali študentov v takýchto školách, by podľa Fica mohli mať určité zvýhodnenia alebo úľavy.

Čaplovič predsedu vlády informoval, že v roku 2012 by mali byť vyčerpané prostriedky z operačného programu Vzdelávania, ktorý bol v rizikovej situácii. Fico povedal, že Slovensko sa aj v rokoch 2014 až 2020 bude usilovať o využívanie prostriedkov z európskych zdrojov na budovanie školskej infraštruktúry, ale aj o investície do vedy a výskumu.

„Bol som upozornený, aby sme zvyšovali kontakty medzi zástupcami jednotlivých spoločností, spoločenských ustanovizní. Komunikácia je pre tento rezort veľmi dôležitá,“ povedal minister školstva.

Štrajkový výbor potvrdil začiatok štrajku na 26. novembra

Keďže ministri školstva a financií nedali na rokovaní v Prezidentskom paláci odborárom garancie na splnenie ich požiadaviek, štrajkový výbor na zasadnutí potvrdil začiatok štrajku na deň 26. novembra. Odborári o tom informovali vo svojom stanovisku.

„Ponuka vlády nie je pre zväz akceptovateľná, preto štrajkový výbor zväzu potvrdil začiatok štrajku na deň 26. 11. 2012. Tento stav môžu zvrátiť ďalšie rokovania, ktoré budú pokračovať ešte tento týždeň,“ napísal vo svojom rozhodnutí štrajkový výbor odborového zväzu.

Líder odborového zväzu Pavel Ondek dnes vyhlásil, že odborári trvajú na požiadavke zvýšiť platy v budúcom roku aspoň o desať percent pre všetkých zamestnancov v regionálnom a vysokom školstve. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) povedal, že každá strana má svoj návrh. Konkretizovať ich však nechcel. Dodal, že s odborármi majú odlišné údaje, ktoré si potrebujú tento týždeň vyjasniť.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Otázka za milión. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

150 debata chyba