Čaplovič: Pozerať sa na počty štrajkujúcich je príliš socialistické

Počty štrajkujúcich zamestnancov škôl budú najrelevantnejšie, až keď bude známe, koľko školských zamestnancov sa prihlásilo do zdravotnej poisťovne. V relácii Slovenského rozhlasu K veci to v pondelok vyhlásil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer).

26.11.2012 20:55
Dušan Čaplovič Foto:
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (72)

Učitelia si totiž počas štrajku platia odvody do zdravotnej poisťovne sami, a preto sa musia nahlásiť ako samoplatitelia.

Líder školského odborového zväzu Pavel Ondek v relácii zopakoval odhady, že do štrajku, ktorý odštartoval dnes, sa zapojilo asi 80 percent zamestnancov základných, asi 70 percent zamestnancov stredných a asi päť percent zamestnancov vysokých škôl. Na námestiach v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici dnes podľa odhadov protestovalo dovedna okolo 8 500 zamestnancov škôl. V utorok dopoludnia zasadá centrálny štrajkový výbor, ktorý má tieto údaje aktualizovať.

„Čísla budú najčistejšie a najrelevantnejšie, keď budeme vedieť, koľko ľudí sa prihlásilo a bude platiť do zdravotnej poisťovne. Tam sú tie čísla najpresnejšie,“ vyhlásil Čaplovič. Dodal však, že sa nepozerá na počty, lebo je to príliš socialistické. „Pre mňa nie je dôležitý počet, ale že ten problém tu je a aj keby sa zapojila menšina učiteľov, budem sa ním zaoberať,“ povedal.

Tvrdí, že sa v ťažkej ekonomickej situácii správa zodpovedne nielen voči učiteľom, ale tiež voči všetkým občanom SR. „Aby štát nepadol na kolená ako iné štáty na juhu Európy, ale aby zostal v silnej severskej skupine,“ podčiarkol Čaplovič. Zopakoval, že ponuka päťpercentného zvýšenia platov v budúcom roku je maximum, ktoré môže štát ponúknuť. Učitelia bojujú za desaťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku

Minister vidí prostriedky, ktoré by sa dali využiť na platy, v neporiadku v školskej sieti. Na Slovensku okrem toho vychádza na jedného učiteľa menej žiakov, než je európsky priemer. „To je cesta, ktorá sa dá za rok začať postupnými krokmi napĺňať,“ vyhlásil. Argumentoval tým, že fungujú malotriedky, kde je 10 či 20 žiakov, alebo že na Slovensku končí 45-tisíc deviatakov, pričom na stredných školách je pre nové ročníky 83-tisíc voľných miest.

„Spolieham sa na audítorské skupiny, ktoré urobia analýzu,“ doplnil s tým, že aj po racionalizácii musia mať všetci žiaci dostupné vzdelanie. To by sa podľa ministra mohlo zabezpečiť školskými autobusmi a cestou plne organizovaných škôl.

Líder odborárov ministrovi oponoval s tým, že racionalizácia a optimalizácia siete škôl prebieha minimálne desať rokov. „Nemyslím, že centrálne z úrovne ministerstva sa dá povedať, že zo školstva má odísť určitý počet pedagogických zamestnancov. To určí demografický vývoj,“ zdôraznil Ondek.

72 debata chyba