Figeľ: Prečo polícia nekonala pri výstave The Human Body?

Podpredseda Národnej rady SR a šéf KDH Ján Figeľ sa pýta ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) na výstavu The Human Body, ktorá sa od 24. augusta koná v bratislavskej Inchebe. Zaujíma ho konanie polície.

13.12.2012 14:36
Výstava The Human Body Exhibition Foto:
Výstava The Human Body Exhibition.
debata (19)

„Prečo slovenská polícia a vyšetrovatelia, ktorí v tejto veci už dlhší čas konajú, doteraz nevzniesli ani trestné obvinenie v tejto záležitosti?“ zaujíma sa Figeľ. Ministra vnútra vo svojej interpelácii upozorňuje, že výstava sa 16. decembra skončí a organizátori aj s ňou odídu bez toho, „aby tu prebehol aspoň pokus o riadne šetrenie zo strany orgánov“, za ktoré Kaliňák nesie zodpovednosť.

Figeľ pripomína, že podobné výstavy boli zakázané vo Francúzsku, v Izraeli i v niektorých amerických mestách a štátoch. „V New Yorku bol vystavovateľ súdnym rozhodnutím v roku 2008 prinútený umiestniť oznam o tom, že telá mohli patriť čínskym väzňom, ktorí mohli byť obeťami mučenia a popráv,“ uviedol.

Kaliňákovi tiež dáva do pozornosti medializované informácie o nelegálnom obchode s ľudskými orgánmi a mŕtvymi telami politických väzňov, najmä nasledovníkov Falun Gongu. „Výstavy tiel sú podľa francúzskeho právnika Richarda Sedillota, ktorý docielil zákaz výstavy vo Francúzsku, posledným krokom v nelegálnom obchode s ľudskými telami,“ zdôraznil Figeľ.

Šéf kresťanských demokratov oslovil Kaliňáka aj na základe informácií, že hneď po otvorení výstavy minister dostal kvalifikované písomné upozornenia súvisiace s výstavou. Ďalšie podľa Figeľa prišli neskôr. Predseda KDH poukázal aj na pochybnosti a kritiku niektorých vedcov a mimovládnych organizácií, že výstava nerešpektuje medzinárodné záväzky Slovenska a tiež slovenské zákony.

19 debata chyba