Mikloš: Penta už nevlastní paroplyn, je za ním 'akcionár strany Smer'

Investičná skupina vraj už nie je, respektíve onedlho nebude vlastníkom bratislavského paroplynového cyklu (PPC). Počas rozpravy v rámci druhého čítania o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) to povedal poslanec SDKÚ Ivan Mikloš.

19.12.2012 16:03 , aktualizované: 18:06
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (163)

Opozičný poslanec tak usudzuje na základe reakcií skupiny Penta k tejto novele. Podľa neho vlastníkom paroplynového cyklu v Bratislave by sa mal stať, respektíve už je nemenovaný známy „akcionár strany Smer“.

Investičná skupina Penta odmieta, že by mala záujem predať bratislavský paroplynový cyklus. „Penta nepredáva Paroplynový cyklus, takže nemôžem vaše informácie potvrdiť,“ reagoval začiatkom decembra hovorca Penty Martin Danko na informácie, podľa ktorých sa chystá Penta predať bratislavský paroplyn. „PPC sme nikomu nepredali, Penta je 100-percentným vlastníkom firmy,“ konštatoval v stredu Danko.

Investičná skupina Penta nesúhlasí s predloženou novelou zákona o podpore OZE. Považuje ju za neopodstatnenú a nesprávnu. „Zdôrazňujeme, že sa kategoricky ohradzujeme voči akémukoľvek spájaniu seba alebo spoločnosti PPC s prípravou uvedenej novely zákona. Sme presvedčení, že v takej podobe, ako je novela pripravená, by nemala pokračovať v legislatívnom procese a predkladateľ by ju mal stiahnuť,“ povedal v piatok hovorca investičnej skupiny Penta Martin Danko.

O novele zákona sa bude hlasovať až v januári

O novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) sa bude hlasovať až na januárovej schôdzi parlamentu. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium.

V parlamente pre­behla búrlivá diskusia o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE). V rámci druhého čítania sa do rozpravy písomne prihlásilo 31 opozičných poslancov. Tí vyčítajú novele, že je šitá pre investičnú skupinu Penta. Novela má byť podľa opozičných poslancov „šitá na mieru“ pre Pentu tým, že štát by mal po novom podporovať elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou bez obmedzenia výkonu. Podporu by tak získal aj bratislavský paroplynový cyklus (PPC), ktorý vlastní Penta.

Zákon o OZE nemá nič spoločné s Pentou, tvrdí Fico

Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie nemá nič spoločné s finančnou skupinou Penta. V písomnom stanovisku pre médiá to uviedol premiér Robert Fico na margo kritiky zo strany opozičných poslancov.

„Len kresťanskí farizeji môžu takto klamať pred Vianocami. Boli to práve oni, ktorí napchali Paroplynový cyklus do gágora Pente,“ konštatoval šéf sociálnych demokratov.

Smer prvýkrát kapituloval, hovorí o odklade opozícia

Vládny Smer chcel schválením novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) ožobračovať ľudí, no nevyšlo mu to. Na brífingu to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Reagoval tak na závery poslaneckého grémia, že snemovňa právnu normu odloží na januárovú schôdzu.

Hrušovský je presvedčený, že dôvody na skrátené legislatívne konanie neboli. „Vláda zvýšila ľuďom dane, týmto návrhom chce finančným skupinám zvýšiť príjmy. To je nehoráznosť. Odklad návrhu zákona považujeme za zľaknutie sa. Stranu Smer sme prichytili, ako chcela ožobračovať všetkých ľudí. Rozhodnutie je víťazstvom nielen opozičných strán, ale všetkých občanov, preto sme ho prijali s úsmevom a istou iróniou. Chlapci sa chceli s nami a s občanmi pohrať, no nevyšlo im to,“ povedal Hrušovský.

Podľa Lucie Žitňanskej (SDKÚ) sa rozhodnutím o odklade vianočný darček pre finančné skupiny stojace za stranou Smer nekoná. „Je to dobrá správa pre občanov a mne to dáva nádej, že ak sa robí opozičná politika dôsledne, tak má zmysel,“ povedala. László Solymos (Most-Híd) upozornil, že vláda chcela znásilniť demokraciu, lebo na skrátené konanie neboli dôvody.

Martin Poliačik (SaS) označil odsun novely za prvú kapituláciu Smeru v tomto volebnom období. „Mysleli si, že pre nich žiadne pravidlá neplatia, že je ich možné obchádzať a ignorovať. Som rád, že opozícia ukázala, že neboli splnené podmienky na skrátené konanie, a tým pádom sme boli zavádzaní a klamaní. Dúfam, že to bude zdvihnutý prst pre vládu, že pravidlá platia aj pre nich,“ vyhlásil.

Hrušovský uznal, že opozícia návrh ako taký nezastavila, a ten môže byť v januári schválený. „Politicky sme zatiaľ tento problém neuzavreli, nevylučujem, že bude mať pokračovanie, ak sa Smer rozhodne zákon schváliť,“ odvetil na otázku, či opozícia pripúšťa návrh na odvolanie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru). Odklad hlasovania považuje Hrušovský za čiastočné riešenie, no úspech opozície.

Malatinský obvinenia z radov opozície odmieta

Minister na utorňajšej tlačovej besede odmietol obvinenia opozičných poslancov. „Chcem to kardinálne vylúčiť. Nie je to úmyslom tejto novely,“ zdôraznil Malatinský. Po novom by mali byť podporené všetky elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou. Musia však predávať elektrickú energiu za nižšiu cenu ako doteraz. Na podporu budú mať nárok len novovybudované elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou, respektíve tie, ktoré prejdú modernizáciou.

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského novela zákona o podpore OZE bude nabádať vlastníkov alebo prevádzkovateľov elektrární s vysoko účinnou kombinovanou výrobou, aby zdroje modernizovali, a tak dosiahli vyššiu účinnosť, nižšie emisie, či lepšiu hospodárnosť. „Dosiahneme tak určite nižšiu výkupnú cenu elektriny ako súčasne podporované zdroje práve kvôli zefektívneniu prevádzky,“ podotkol v utorok Malatinský.

Novela zákona zároveň splnomocní regulačný úrad, aby všeobecne záväzným predpisom určil podmienky, ktoré bude musieť splniť zariadenie výrobcu elektriny na účely podpory.

Novelou zákona by sa mali podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) obmedziť nekalé praktiky niektorých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, ako aj eliminovať negatívne dopady z ich podpory na koncovú cenu elektriny. „Oblasť vzťahov týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie sa neustále rozvíja, pričom sa hľadajú čo najefektívnejšie formy jej podpory. Právna úprava však musí obsahovať a zohľadňovať nielen oprávnené záujmy regulovaných subjektov pri výrobe elektriny a biometánu, ale taktiež musí obmedziť nekalé praktiky niektorých výrobcov elektriny pri výrobe elektriny, ako aj znížiť dopady na koncového odberateľa elektriny z dôvodu rastu cien elektriny,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa novely zákona sa zúži podpora pre slnečné elektrárne. Podpory sa dočkajú len výrobcovia elektriny prostredníctvom slnečných elektrární s výkonom do 30 kilowattov. Doteraz to bolo do 100 kilowattov. „Zužuje sa rozsah podpory pre zariadenia výrobcov elektriny využívajúce ako zdroj slnečnú energiu aj pre to, aby sa eliminovalo premietnutie nákladov do koncovej ceny za dodávku elektriny pre všetkých odberateľov elektriny,“ zdôvodnilo ministerstvo hospodárstva. Po novom sa tiež nebude vzťahovať podpora na výrobcu elektriny, ktorý ju vyrába prostredníctvom vodnej elektrárne s inštalovaným výkonom nad päť megawattov.

163 debata chyba