Nostradamus by sa čudoval

Ľudia sa vraj radi boja. Preto sú tu aj katastrofici, apokalyptici a rôzni falošní proroci, ktorí od nepamäti strašia blížiacim sa koncom sveta.

21.12.2012 06:00
Nostradamus Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Samozrejme, všetko je oveľa zložitejšie. Katastrofické teórie a scenáre nemusia len pobaviť. Ich skutočným cieľom môže byť napríklad manipulácia verejnej mienky. Ak ide o to, odviesť pozornosť ľudí od skutočných problémov „správnym“ smerom. Alebo získať ich pre „správnu“ vieru, svetonázor, politiku. Prípadne vtedy, keď treba masy zastrašiť. Lebo je stáročiami overené, že zastrašení sa ľahšie ovládajú.

Nacistickí pohlavári využívali falošné proroctvá dokonca ako zbraň vo vojnovom ťažení proti ostatnej Európe. Hitler síce dal v Nemecku prísne sledovať veštkyne, astrológov a jasnovidcov ako možných šíriteľov poplašných správ, zároveň však trpel spoluprácu svojho najbližšieho okolia s jedným z nich – Karlom Ernstom Krafftom.

Práve Krafft vysvetlil už koncom roku 1939 ríšskemu ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi, ako by sa dali Nostradamove proroctvá, napísané v starej francúzštine, využiť v prospech Tretej ríše. „Všetko záleží na tom, ako ich interpretujete,“ povedal astrológ. A dali sa do práce.

Iróniou osudu sa nový „preklad“ niektorých z týchto proroctiev použil najprv v nacistickej propagande proti Francúzsku. Začiatkom roku 1940 nechal Goebbels vytlačiť milióny kusov pseudo Nostradamových letákov s vybranými pasážami, predpovedajúcimi pád krajiny galského kohúta a neskôr aj Veľkej Británie.

Všetko závisí od výkladu

Proroctvá Michaela Nostradama, ktorý žil ešte v 16. storočí, však môžu kedykoľvek poslúžiť aj na „potvrdenie“ blížiaceho sa zániku celého sveta. Naposledy sa tak stalo na prahu magického roku 2000.

Jednu pasáž z najznámejšieho diela tohto francúzskeho jasnovidca – z jeho Centurií – dali vykladači do súvislosti s augustovým úplným zatmením Slnka v roku 1999.

Opäť sa však ukázalo, že koľko znalcov Nostradama, toľko interpretácií. Príslušné proroctvo jedni dešifrovali ako zrážku Zeme s bludnou planétou, resp. s asteroidom, ďalší ako raketový nálet Číňanov (!).

Po zatmení Slnka mala nastať „veľká zmena pohybu Zeme, taká prudká, že si všetci budú myslieť, že Zem stratila rýchlosť a bude uvrhnutá do večnej temnoty“.

Dnes už vieme, že nič z toho sa ani približne neudialo.

Známy slovenský astronóm Igor Kapišinský považuje za najhoršie, že existuje celkove 942 Nostradamových proroctiev a siahajú až po rok 3 797! Čiže budú tu mátožiť ešte dostatočne dlho.

Kapišinský zároveň upozorňuje, že každý pokus o pochopenie kódu, použitého pri preklade týchto proroctiev, je odsúdený na neúspech. Trik „prekladateľov“ spočíva v prispôsobení pôvodných veršov, napísaných znakmi archaickej provensalčiny, takpovediac aktuálnym zámerom. Pritom originál je citovaný veľmi vzácne a je zrozumiteľný len vybraným znalcom.

„Navyše, Nostradamus vyslovene nabádal, aby nikto nebral jeho dielo do rúk s nádejou, že sa z neho dozvie presnú budúcnosť, sám ho označoval za dvojznačné,“ pripomína astronóm.

Mimochodom, dávno je známe, ako tento stredoveký prorok prijímal vnuknutia. „Počúval“ ich cez rúčku pera, podobne ako starogrécka Pýthia v delfskej veštiarni ich dostávala cez „čarovný“ prútik…

Najhoršia je nálada zániku

Nielen s mayským kalendárom, s kalendármi vôbec boli odjakživa rôzne nedorozumenia. Čo sa týka kresťanského, najväčšie problémy vznikali koncom každého milénia a pri vstupe do nového.

Už v roku 999 zavládla v kresťanskom svete panika. Falošní proroci ohlasovali príchod Satana a rôzne pohromy vyvolané kométami. Pápež Silvester II. slúžil o polnoci 31. decembra v Bazilike svätého Petra v Ríme poslednú omšu. Bol to však zároveň veľký učenec svojej doby, a tak je otázne, či naozaj aj veril tomu, že je posledná…

O tisíc rokov neskôr sa situácia zopakovala, ibaže v horšom, veď svet sa vďaka priemyselnej revolúcii a médiám zmenšoval, správy i fámy sa šírili rýchlejšie.

O neodvratnej skaze zvestovali na prelome prvého a druhého tisícročia už nielen astrológovia, ale aj uznávaní filozofi a publicisti.

„Celá naša európska kultúra sa už dlho vyvíja v trýznivom napätí, ktoré od desaťročia k desaťročiu vzrastá, akoby smerovala k nejakej katastrofe,“ napísal krátko pred svojou smrťou Friedrich Nietzsche († 25. 8. 1900). „Nepokojne, násilne, chvatne – ako vodný prúd, ktorý už neváha, ktorý sa bojí spamätať.“

V roku 1899 „náladu konca“ vraj spomedzi európskych metropol najviac prežívala Viedeň. „Všetko stojí a čaká: čašník, fiaker, vlády,“ zaznamenal Karl Kraus v svojej Pochodni. „Všetko čaká na koniec – prajem krásny zánik sveta, vážení.“

Nasledovalo krvavé 20. storočie s dvoma svetovými vojnami, ľudstvo však prežilo aj tieto jatky.

Ďalšie katastrofické vízie novodobých astrológov a futurológov sa už viazali k roku 2000. Aj na Slovensku známy český astronóm Jiří Grygar to však označil za prejav kresťanského šovinizmu. Veď podľa moslimského kalendára, ktorým sa na Zemi riadia stámilióny ľudí, písal sa vtedy iba rok 1423 a podľa židovského – dokonca rok 5750.

Navyše, prišlo sa na to, že v roku 2000 sme boli (podľa kresťanskej časomiery) už vlastne v treťom tisícročí. Kristus sa totiž v skutočnosti narodil – podľa rôznych prepočtov – 3 až 7 rokov pred naším letopočtom!

Prorok z Mane a tí ďalší

Slovensko nemalo svojho Nostradama, rôznych „nostradamikov“ však malo a stále má nadostač.

Kto si dnes ešte pamätá na vizionárku a učiteľku jogy Natáliu (de Lemény) Makedonovú, autorku Večných zákonov – Nového evanjelia? V roku 1998 predpovedala katastrofu, ktorá mala zároveň znamenať očistu od všetkého zlého, temného.

„Zem sa bude triasť, zatacká sa, rozpuká sa a celá sa vyšinie zo svojho miesta,“ opisovala kataklizmu Makedonová v jednom z posledných rozhovorov.

Malo sa to stať „veľmi krátko po narodení Imanuela, Ducha svätého, čiže druhého Božieho syna“. Ten sa mal narodiť na Slovensku už 4. novembra 1998, a to vo vyvolenom národe. Predstavte si to – Slovenke sa mal narodiť a menovite jej, vtedy 48-ročnej pani Natálii, lebo práve do nej sa vraj vtelila Božia matka!

Išlo zrejme o tzv. nepoškvrnené počatie a tehotenstvo bolo preto „fyzicky neviditeľné“, ako vysvetľovala. Hoci všetko pôsobilo viac ako nepravdepodobne, mnohí ľudia Makedonovej uverili a jej knihy patrili u nás medzi najúspešnejšie v odbore ezoterickej literatúry.

Planetárna katastrofa sa však nekonala, zato mesiac po údajnom narodení Imanuela zahynula autorka Večných zákonov. V aute pri havárii pri Slovenskej Ľupči…

Nostradamus bol pôvodným povolaním lekár, podobne ako Eugen Jonáš z Mane. Ten už pred 45 rokmi začal astrológiu využívať na tzv. prirodzenú reguláciu počatia. Ženám vypočítaval plodné a neplodné dni, ale aj dni, kedy možno počať úplne zdravé či nadpriemerne inteligentne dieťa, čo veda považuje za holý nezmysel.

Po zamatovej revolúcii sa však MUDr. Jonáš čoraz viac preorientovával na prorokovanie celosvetových katastrof a vôbec nepríjemných udalostí.

Napríklad v januári 1998 predpovedal zrážku kométy so Zemou. Mala sa udiať už začiatkom nasledujúceho roku, pričom „tesne predtým“ by sa zastavil „na istý čas“ všetok pohyb na Zemi.

„Prorok z Mane“ sa zároveň pustil do politických predpovedí a chvíľami rúbal naozaj vysoko. Na jar 1998 mala podľa neho prestať existovať Európska únia i NATO. V Taliansku očakával revolúciu, ale – pozor – s epicentrom vo Vatikáne!

K svojim apokalyptickým proroctvám sa vrátil na stránkach denníka Slovenská republika začiatkom októbra 2000. Tvrdil, že „Svätý otec neprežije tento rok, ale pred smrťou sa ešte dozvie, že už vládne jeho protivník – antipápež, ktorý "prenesie si sídlo do Jeruzalema“.

To však nemalo byť všetko: „Prvá atómová bomba tretej svetovej vojny spadne na Mníchov a bude to Putinova robota,“ stálo v Jonášovej prognóze. Skrátka, malo sa to skončiť zánikom sveta. Päť týždňov po uverejnení tejto veštby však zanikli iba – noviny Slovenská republika.

Jonáš sa nepoučil a s katastrofickými víziami prišiel aj v rokoch 2003 a 2007, ale už mu ich médiá neuverejnili. Rozposielal ich teda v listoch svetovým politikom.

V poslednom čase už 83-ročný veštec viac-menej mlčí, sporadicky sa vyjadruje len k otázkam plodnosti a počatia.

Čiže kruh sa uzavrel…

Trikrát sa mýliť a dosť

Pred Jonášom a Makedonovou zvestovali koniec sveta na Slovensku iba ak Svedkovia Jehovovi. Prví z nich tu začali legálne pôsobiť v 20. rokoch minulého storočia a hneď narazili na prudký odpor katolíckej cirkvi.

V tom čase už mali jehovisti za sebou aj prvý nesplnený sľub, podľa ktorého mal koniec sveta nastať roku 1914. Čoskoro omyl zopakovali, lebo svet sa neskončil ani v roku 1925, ako predpovedali.

Obe totality zahnali neskôr zvestovateľov do ilegality, prvá ich hnala dokonca až do koncentračných táborov.

Keď sa odtiaľ podaktorí vrátili, v krátkom období rokov 1945 – 1948 opäť chodili od dverí k dverám šíriac svoje myšlienky a ponúkajúc výtlačky Strážnej veže. Situácia spred vojny sa však zopakovala, a to ešte v horšej podobe. Ako uvádza historik Ivan A. Petranský, na viacerých miestach Slovenska prišlo ku krvavým zrážkam medzi katolíkmi a členmi tejto náboženskej spoločnosti.

„Je otázne, či by si aj Národná bezpečnosť nemala povšimnúť týchto svedkov Jehovových,“ upozorňovali už začiatkom roku 1946 Katolícke noviny, „ktorí chodia po domoch a strašia utrápených ľudí koncom sveta a záhubou, ak neprijmú nimi podávané slovo Božie.“

Ďalší termín zániku sveta znel – rok 1975. „Tisícky svedkov predali všetok svoj majetok a nastúpili do plnej služby pre organizáciu,“ pripomína odborník na sekty Peter Velechovský. „Mnoho ich odovzdalo majetok v domnienke, že je koniec sveta za dverami.“

Nasledovalo však len ďalšie sklamanie aj vylučovanie z organizácie najmä tých, čo sa cítili byť podvedení a žiadali naspäť svoj majetok.

Jehovisti poučení bohatými skúsenosťami už dnes neurčujú dátum zániku sveta, len zdôrazňujú, že je blízko. Tým sa priblížili k novozákonným biblickým proroctvám, podľa ktorých „o tom dni a hodine nikto nevie, ani anjeli nebies, ani Syn, iba sám Otec“.

23 debata chyba