Programy pre deti? Z RTVS skoro vymizli

Ak si chcú deti popoludní pozrieť nejaký detský program, neostáva im iné ako prepnúť na Českú televíziu alebo komerčné detské kanály. Zatiaľ čo ČT2 pre malých divákov každý deň vysiela dvojhodinový blok pôvodných relácií, Rozhlas a televízia Slovenska nič podobné neponúka.

10.01.2013 20:00 , aktualizované: 11.01.2013 08:00
RTVS, Fidlibum Foto:
Fidlibum je jednou z mála pôvodných detských relácií, ktoré vysiela verejnoprávna televízia.
debata (13)

Detské programy a rozprávky našej verejnoprávnej televízie boli pritom kedysi známe i vo svete. Dnes tvorba pre deti a mládež takmer zanikla a úlohu RTVS prevzali kanály vysielajúce v češtine.

,,Keď si môj syn po príchode z družiny sadne k televízoru, väčšinou sleduje ČT2, pretože slovenské televízie v tom čase pre deti nič nedávajú. V Českej televízii si nájde vhodnú reláciu dieťa každého veku, striedajú sa tam rozprávky so súťažami a vzdelávacími programami," opísal Pravde Michal Kadlec, ktorého šesťročný syn aj vďaka tomu nemá problémy s češtinou. Po česky vysielajú i komerčné detské kanály Disney Channel, JimJam či MiniMax. Ako Pravde potvrdili viacerí rodičia, malým deťom sa potom stáva, že si české slová pletú so slovenskými, dokonca preberajú českú gramatiku.

Podľa bývalej dramaturgičky RTVS Moniky Kozelovej tvorba pre deti a mládež, ktorá bola kedysi najpredávanejším tovarom STV, dnes už takmer zanikla. Dlhoročný úpadok vyvrcholil za exriaditeľky verejnoprávneho média Miloslavy Zemkovej.

,,Rozpustili detskú redakciu a zaradili ju pod dramatickú tvorbu. Krátko nato zrušili takmer všetky relácie, ktoré sme vyrábali," povedala Pravde Kozelová, ktorú z RTVS prepustili v decembri minulého roka. Ako pripomína, kým Česká televízia ročne produkuje až 52 programov pre deti a mládež, RTVS už pripravuje iba tri – dva pre deti predškolského veku, tretí pre tínedžerov. Pre školákov ani jeden.

Úpadok detskej tvorby pokračuje aj po nástupe nového riaditeľa Václava Miku. Z piatich dramaturgičiek detskej tvorby zostali už len tri, peniaze na detské programy nie sú vyčlenené ani v novej zmluve RTVS so štátom. Neobsahuje ani podmienku, aby sa časť finančného balíka použila na výrobu relácií určených pre deti, ako to funguje napríklad pri Audiovizuálnom fonde. Namiesto rozvíjania pôvodnej detskej tvorby tak slovenská televízia nakupuje zahraničné programy. ,,Výroba pre deti a mládež je dnes v katastrofálnom stave. Takto zlé to ešte nikdy predtým nebolo," porovnala pracovníčka RTVS, ktorá si neželala uviesť meno.

Jedinými reláciami pre deti, ktoré Slovenská televízia pravidelne ponúka počas pracovného týždňa, je ranné vysielanie pre materské školy a Večerníček o 18.30 h – oba tieto programy na Dvojke však čerpajú z repríz. Premiérovo sa vyrábajú iba detské relácie cez víkend. Česká televízia naproti tomu každý pracovný deň vysiela pre deti nielen ráno, ale aj od 17. do 19. h. V druhej polovici tohto roku okrem toho plánuje spustiť detský kanál ČT3.

„V súčasnosti spresňujeme jeho koncepciu, programovú schému a rokujeme o spolupráci s tvorcami a partnermi v Česku i v zahraničí. Podľa navrhovanej koncepcie bude detský kanál multižánrový,“ informovala Pravdu riaditeľka komunikácie a marketingu ČT Daniela Němcová. Na ČT3 by sa potom presunuli aj detské relácie z iných kanálov verejnoprávnej televízie. Pre deti a mládež by sa malo vysielať od 6. do 21. h, potom by prišli na rad starší diváci. Ročné náklady na prevádzku odhadujú asi na 200 miliónov korún.

Detské stanice majú aj verejnoprávne televízie v ďalších európskych krajinách. Známy je napríklad nemecký KinderKanal (KiKa) alebo francúzsky France 5, kde dávajú i dokumentárne a vzdelávacie programy. S myšlienkou vytvoriť samostatný okruh pre deti a mládež prišli aj traja kandidáti pred voľbou nového riaditeľa RTVS v júli minulého roka. Urobiť z obnovenej Trojky televíziu pre detského diváka navrhoval napríklad Mikov najväčší súper Jaroslav Rezník, riaditeľ TASR a bývalý šéf Slovenského rozhlasu. Poslanci parlamentu však dali prednosť Mikovi, ktorý sa vo svojom projekte detskému divákovi nijako zvlášť nevenoval.

Prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček upozornil, že vyrábať programy pre deti a mládež je „psou povinnosťou“ verejnoprávnej televízie. „Jej doménou by mali byť práve tie veci, ktoré nemajú komerčné zameranie, teda spravodajstvo, vysielanie pre deti a mládež, pre národnostné menšiny či iné marginalizované skupiny obyvateľstva. Ak sa vo verejnoprávnej televízii neobjavuje tvorba pre deti a mládež ako jeden z najdôležitejších záujmov štátu, tak je to určite chyba,“ zhodnotil Zmeček.

Zanedbávanie detskej tvorby v RTVS je podľa neho o to zarážajúcejšie, že táto produkcia mala kedysi u nás veľmi dobré meno a cenili si ju aj v zahraničí. „Je naozaj veľká škoda, že tá tradícia vychádza navnivoč. Je smutné, že deti sledujú najmä celosvetové kanály, ktoré sú často veľmi ohlupujúce, chýbajú im väčšie umelecké ambície a mravný rozmer,“ uviedol Zmeček. Sledovanie Českej televízie podľa neho deťom síce pomáha zvládnuť češtinu, no podobné programy by im mala poskytovať aj Slovenská televízia.

Vedenie verejnoprávneho média priznáva, že detské televízne programy nedostávali primeraný priestor, a preto chce túto tvorbu oživiť. Podľa hovorcu RTVS Richarda Šümeghyho nový odbor výskumu programov a vývoja formátov už vyhodnocuje momentálny stav a spolu s dramaturgiou hľadajú riešenie pre vznik ďalších nových relácií, ktoré by boli atraktívne pre cieľové skupiny školákov a tínedžerov. „Znamená to pre nás úlohu ponúknuť vlastné pôvodné programy v patričnej kvalite, aktuálnosti, modernosti, výtvarnej atraktivite, skrátka vo všetkých zložkách, ktoré budú spĺňať nároky dnešných detských či mladých divákov,“ uviedol Šümeghy.

Spustiť tretí televízny kanál podľa neho je síce súčasťou stratégie nového vedenia RTVS, ale vzhľadom na nedostatočný rozpočet nie sú tieto úvahy momentálne reálne. RTVS však uvažuje aspoň o rozšírení vysielania pre deti a mládež na Dvojke v čase, keď dáva Večerníček.

Zlatá éra detskej tvorby

Pôvodná tvorba pre deti a mládež zažívala rozmach najmä v 80. rokoch minulého storočia. Ročne sa vtedy vyrábalo až 32 polhodinových a 12 hodinových hraných programov, 1 televízny seriál, 12 hodinových relácii pre mládež, 10 až 11 večerníčkových seriálov a samostatné publicistické programy pre všetky detské vekové kategórie. Redakcia vzdelávania okrem toho robila výchovno-vzdelávacie a jazykové programy pre deti. Večerníčky a rozprávky sa vyrábali až do roku 1993. Potom sa detská tvorba postupne utlmovala, hoci patrila k najlacnejším programom STV. Za generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej sa zrušila i úspešná interaktívna relácia Hádaj, kto nás pozval, ktorá v roku 2011 dostala cenu British Council za podporu medzikultúrneho dialógu. Tohto roku sa pre deti vyrábajú už len tri pravidelné programy a jeden animovaný seriál, ktorý RTVS uvedie na Vianoce.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba