Mimovládka má ocenenie za boj za práva sterilizovaných Rómok

Francúzsko ocenilo slovenskú mimovládnu organizáciu za odhodlaný a odvážny boj za práva násilne sterilizovaných Rómok. Poradňa pre ľudské a občianske práva si 10. decembra v Paríži prevzala Cenu Francúzskej republiky Bratstvo - Rovnosť - Sloboda.

16.01.2013 18:48
debata (13)

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Jean-Marie Bruno na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave povedal, že táto košická organizácia svedčí o životaschopnosti občianskej spoločnosti na Slovensku.

Pod násilnou sterilizáciou možno v súčasnosti chápať aj zákrok bez informovaného súhlasu ženy. O slovenských prípadoch trikrát rozhodol aj Európsky súdny dvor pre ľudské práva v Štrasburgu. Naposledy sa tak stalo 13. novembra minulý rok, keď rozhodoval o podaní dvoch sťažovateliek. Tie sterilizovali v Nemocnici s poliklinikou v Krompachoch. Obe boli mladistvé a zákrok sa uskutočnil bez súhlasu ich zákonných zástupcov.

Vanda Durbáková z poradne preto vyzdvihuje, že ocenenie prichádza v tomto čase a verí, že všetko spolu vysiela pozitívny signál postihnutým Rómkam. Udalosti by podľa Durbákovej mali prinútiť aj vládu SR, aby sa problémom intenzívne zaoberala. Vláde SR nechce veľvyslanec za menšinovú politiku pripisovať ani plusy, ani mínusy. Na konkrétny problém, ktorý poradňa riešila, sa podľa neho treba pozerať ako na porušenie osobného práva jednotlivca.

Poradňa pre občianske a ľudské práva sa stala laureátom ceny ako jedna z piatich za rok 2012 a ako jediná na Slovensku vôbec. Cenu Francúzskej republiky Bratstvo – Rovnosť – Sloboda udeľuje každý rok Národná poradná komisia pre ľudské práva. Tvoria ju zástupcovia občianskej spoločnosti. Od roku 1988 ju získali organizácie za ich terénnu prácu a projekty zamerané na ochranu a presadzovanie ľudských práv v duchu Všeobecnej deklarácie ľudských práv bez ohľadu na národnosť či hranice.

13 debata chyba