Poslanci hovorili o pohybe prezidenta v čase smrti poľovníka tajne

Členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť si osobne od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) vypočuli, kde bol prezident Ivan Gašparovič v čase, keď na Lešti tragicky zahynul jeho známy Michal Bobák.

29.01.2013 14:04
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (182)

Daniel Lipšic (nezávislý) novinárom potvrdil, že na tajnom rokovaní výboru, kde nebola možná účasť verejnosti ani novinárov, poslanci videli aj knihu jázd prezidentovej ochranky. Tú poskytol Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

„Nemám dôvod spochybňovať vyjadrenie Úradu len preto, že s mnohými krokmi pána prezidenta nesúhlasím. Nebol predložený iný dôkaz, ktorý by vyjadrenie úradu spochybnil. V tejto chvíli ďalší dôkaz nepotrebujem,“ povedal Lipšic.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) uviedol, že poslanci získali informácie o pohybe troch áut. „Prezident má k dispozícii väčšinou dve, tie sa ale striedajú,“ vysvetlil Kaliňák.

Podľa správy Úradu bol prezident SR Ivan Gašparovič 2. augusta 2009, teda v deň tragickej poľovačky, u seba doma v Limbachu. Prišiel tam 31. júla o 21.40 h a následne sa prvýkrát znovu presúval až 2. augusta o 19.05 h, keď išiel na Tehelné pole v Bratislave.

Prezidentov harmonogram rezort vnútra zrekonštruoval na základe evidencie príslušníkov Policajného zboru, ktorí zabezpečujú prepravu a ochranu hlavy štátu. Zároveň sa zrealizovala kontrola kníh prevádzky dopravných prostriedkov. Zverejnený harmonogram prepravy prezidenta tiež potvrdzuje jeho predchádzajúce tvrdenie, že sa z dovolenky v Chorvátsku vrátil už 31. júla 2009, a to o 21.00 h.

Poľovačku, pri ktorej zahynul prezidentov známy Michal Bobák, začiatkom roka pripomenul na svojom blogu Juraj Poláček. K neúmyselnému zabitiu sa pritom už po nešťastí priznal Štefan Drozd, ktorý bol za to aj odsúdený. Hlava štátu preto rozhodla o podaní trestného oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie. V médiách sa však následne objavili viaceré špekulácie, pretože prezidentov hovorca omylom uviedol nesprávnu informáciu o tom, kde sa mal Ivan Gašparovič 2. augusta nachádzať.

182 debata chyba