Čudné obchody štátnych vodohospodárov pri Váhu

Štát aktuálne zápasí so znižovaním dlhov, musí plátať výpadky daní a napriek tomu sa stále objavujú prípady pochybného hospodárenia úradov a štátnych firiem. Najnovšie sa k nim pridávajú piešťanskí štátni vodohospodári. Mimoriadne úspešné boli u nich pri dodávkach rôznych tovarov a služieb tri firmy jedného človeka. Vodohospodári daným spoločnostiam už zaplatili viac ako pol milióna eur.

10.02.2013 20:00 , aktualizované: 11.02.2013 08:00
Váh Foto: ,
Do činností vodohospodárskych podnikov spadá aj ochrana pred povodňami a vytváranie plavebných podmienok.
debata (93)

Nie je jasné, či pri obstarávaní prebehli verejné výberové konania, ktorými by sa mohla dosiahnuť čo najlepšia cena. Tri rôzne firmy jedného podnikateľa boli pritom u vodohospodárov mimoriadne úspešné. Dodávali už rezivo, stavebný materiál, ale aj kamerové či elektrické systémy a čistili tiež rieku Váh.

Denník Pravda oslovil šéfa piešťanských vodohospodárov Vladimíra Zachara, ktorý podozrenia nevyvrátil. Zaskočila ho aj otázka, či je pravda, že so spomínaným úspešným podnikateľom bol na exotickej dovolenke. „Prečo sa ma na to pýtate? Nehnevajte sa, ale odpoviem vám nabudúce. Nech sa páči, napíšte mi to a ja vám odpoviem,“ povedal Zachar. Je možné, že na hospodárenie podniku sa pozrie ministerstvo životného prostredia.

Zachar otázku o kamarátskom vzťahu s majiteľom súkromnej firmy však odmietol. „Chodí sem, poznám ho a je naším štandardným subdodávateľom. Neviem prečo by som mal nejaké ďalšie veci vysvetľovať,“ vyslovil sa šéf piešťanských vodohospodárov. Do včerajšej uzávierky však Zachar žiadne odpovede nezaslal.

Kým na spomínané výdavky pre firmy, za ktorými stál jeden človek, štátna firma má, zamestnanci nedávno pod hrozbou prepustenia podpisovali, že súhlasia so znížením výplat od miernych úprav až po 250 eur mesačne. Sporné je aj to, či štátna firma obstarávala cez verejné výberové konania. Záznamy o verejných výberových konaniach totiž na webe piešťanskej časti Slovenského vodohospodárskeho podniku nie sú a vyhľadávač ich nenašiel ani v elektronickom vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Nie je tiež jasné, akým spôsobom vodohospodári firmy vybrali alebo prečo je na faktúrach s najvyššími sumami za desaťtisíce eur iba číselný popis, kým na faktúrach na menšie sumy sú popisy vcelku zrozumiteľné. Píše sa v nich napríklad, že firmy pre vodohospodárov vykonávali čistenie vodných tokov, dodávali rôzne druhy materiálu – rezivo, stavebný materiál či drevo, kamerové systémy alebo rekonštruovali rôzne elektrické systémy.

Pochybné však nie sú iba nákupy služieb. Podľa dokumentov, ktoré má denník Pravda k dispozícii, piešťanskí vodohospodári realizovali tiež viacero čudných predajov. Napríklad kubík bukového dreva predávali zhruba za päť eur. Trhová cena sa pritom pohybuje okolo tridsiatich eur za drevo rovnakej kvality. Zachar zatiaľ neodpovedal ani na túto otázku. Kupcom bola opäť spoločnosť toho istého úspešného podnikateľa.

Slovenský vodohospodársky podnik je stopercentne štátna spoločnosť, ktorá patrí do rezortu životného prostredia vedeného Petrom Žigom. Hovorca ministerstva Maroš Stano sa k pochybnostiam okolo hospodárenia v podniku zatiaľ postavil opatrne. „Rezort v tejto chvíli nemá o danej veci dostatok informácií. V prípade pochybností môže situáciu preveriť aj odbor rezortnej kontroly,“ vyhlásil Stano. Prípadný verdikt o spustení ďalších krokov však má padnúť, keď šéf piešťanských vodohospodárov zodpovie na všetky otázky.

Všetky štyri odštepné závody štátnych vodohospodárov patria medzi strategicky dôležité štátne podniky, pretože spravujú i majetok, ktorý je podľa ústavy vo výhradnom vlastníctve štátu. Spoločnosť zabezpečuje starostlivosť o vodné toky a na nich vybudovaný hmotný investičný majetok a stará sa o povrchové i podzemné vody. Do činností podnikov spadá aj ochrana pred povodňami a vytváranie plavebných podmienok.

Podľa výročnej správy všetky štyri časti vodohospodárskeho podniku minuli v roku 2011 na údržbu a opravy celkovo takmer 33 miliónov eur. Z toho si od externých firiem objednali služby za takmer deväť miliónov.

Denník Pravda sa rozhodol nezverejniť meno spomínaného úspešného podnikateľa, keďže jeho stanovisko sa denníku nepodarilo získať.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba