Vláda posunula do parlamentu návrh novely zákona o verejnom obstarávaní

Vláda SR schválila návrh na skrátené legislatívne konanie zákona o verejnom obstarávaní. Ministri sa tak rozhodli aj napriek tomu, že v NR SR je v poslednom čítaní prerokovávaná novela toho istého zákona a je takmer isté, že ju vládni poslanci s účinnosťou od 1. júna 2013 schvália.

11.02.2013 07:57 , aktualizované: 13:08
Robert Kaliňák Foto: ,
Predkladateľ návrhu, minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (1)

Podľa vicepremiéra Ľubomíra Vážneho by táto novela mala zabezpečiť, aby sa niektoré obstarávania zacielená na eurofondy dali stihnúť v dvoj-trojmesačnom limite. Novela by mala napríklad zjednotiť revízne konania, umožniť podnikateľom podávať niektoré dokumenty formou čestných vyhlásení a zrušiť možnosť podať návrh na nápravu – zostane možnosť námietky. Text návrhu novely zatiaľ nezverejnili.

Predkladateľ návrhu, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) však vopred avizoval, že pôjde o tri opatrenia, ktoré skracujú priebeh verejného obstarávania a zároveň neboli predmetom väčšej kritiky. Pomôcť by to malo rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov.

Žitňanská: Žiadny zákon by sa nemal takto schvaľovať

„Žiadny právny predpis by sa nemal schvaľovať spôsobom, pre ktorý sa dnes rozhodla vláda SR, o to viac zákon, na základe ktorého sa rozhoduje o miliardách eur. Navyše, bez dostatočne vysvetlených dôvodov. Ešte v nedeľu 10. februára večer na webstránke vlády SR pri tomto návrhu svietil odkaz ´materiál bude k dispozícii dodatočne´ a o deň neskôr už o ňom budú v parlamente rokovať poslanci. Vyvstáva preto otázka, čo sa má od 12. februára do 1. júna udiať, aké tendre sa chystajú, že vláda zrazu nemôže počkať niekoľko dní do účinnosti už prerokovávaného zákona a chce inou novelou zmeniť pravidlá ešte skôr? Zákonom, ktorý nikto nevidel a o ktorom ešte pred niekoľkými dňami ani nikto nepočul,“ uvádza v stanovisku poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Vláda SR by preto podľa nej mala verejnosti najskôr vysvetliť, aký je skutočný dôvod, že po desiatich mesiacoch čakania sa zrazu o verejnom obstarávaní musí rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvod na to určite nezanechala vláda Ivety Radičovej, ako tvrdí minister Robert Kaliňák. A ak by ním aj napriek jeho klamstvu mali byť len eurofondy, za ich čerpanie je už zodpovedná vláda Roberta Fica a nie je žiadny problém, aby sa poslanci v NR SR dohodli, že niektoré ustanovenia komplexnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktoré sú potrebné na čerpanie eurofondov, boli účinné už od 1. apríla, uvádza sa okrem iného v stanovisku Žitňanskej.

Vláda prerokuje aj program priemyselných emisií

Ministri prerokujú aj stratégiu pre redukciu znečisťujúcich látok PM10. Ide o častice, ktoré sú voľne rozptýlené v ovzduší a pochádzajú z výfukových plynov alebo zo spaľovania tuhých látok. Hlavným dôvodom je prekračovanie legislatívne stanovených limitných hodnôt imisií častíc PM10 predovšetkým vo vysoko obývaných oblastiach, mestách a obciach prevažne v zimnom období. Slovensko, tak ako ďalšie európske krajiny, je v procese infringementu vzhľadom na to, že neplní požiadavky Smernice Európskeho parlamentu a Rady o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom ovzduší v Európe.

Rezort životného prostredia predkladá na rokovanie aj prechodný národný program priemyselných emisií pre veľké spaľovacie zariadenie, ktoré majú tepelný príkon 50 megawattov a viac. Pre takéto prevádzky totiž nová eurosmernica významne sprísnila emisné limity, ktoré platia od roku 2016. Členským štátom však dáva možnosť vypracovať prechodný národný program, ktorým sa posunie termín na zosúladenie s novými prísnejšími emisnými limitmi pre tieto spaľovacie zariadenia do 30. júna 2020. Emisie budú limitované individuálnymi emisnými stropmi s klesajúcou tendenciou v príslušných rokoch. V národnom programe sú upravené limity pre oxid siričitý, oxidy dusíka a tuhé znečisťujúce látky.

Slovenskí vojaci na Blízkom východe by mali mať širší mandát

Slovenskí vojaci v pozorovateľskej misii UNTSO (United Nations Truce Supervision Organisation) na Blízkom východe by mali dostať možnosť pôsobiť na celom území misie. Takýto návrh rezortov diplomacie a obrany majú dnes posúdiť členovia vlády. Širšie by mali byť aj možnosti funkčného pôsobenia Slovákov. V misii má zostať rovnaký počet našich vojakov, ktorých môže byť maximálne päť. Hlavnou úlohou v priestore pôsobnosti slovenských pozorovateľov v pozorovateľskej skupine na Golanských výšinách (Observer Golan Group) v Sýrii je vykonávať inšpekcie, patrolovanie, pozorovanie a hlásenie aktivít, ktoré sú porušením alebo môžu viesť k porušeniu dohody o stiahnutí síl medzi Izraelom a Sýriou z roku 1974. Ministerstvo obrany navrhuje rozšíriť mandát pre pôsobenie Slovákov v tejto pozorovateľskej misii na celé územie pôsobenia misie UNTSO, teda v Egypte, Izraeli, Jordánsku, Libanone a Sýrii.

1 debata chyba