Vláda chce stavať futbalový štadión v Košiciach a zmodernizovať 20 ďalších

Štát chce v najbližších desiatich rokoch opraviť a zmodernizovať 20 futbalových štadiónov a postaviť štadión v Košiciach. Zo štátnej kasy má ísť na tento účel každoročne 4,5 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý na stredajšom rokovaní schválila vláda.

27.02.2013 14:31
vláda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (140)

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer) hovorí, že výdavky v tomto roku pôjdu zrejme na úkor iných výdavkov. Škrtať by sa podľa neho malo z nákladov na organizovanie školení a sympózií či cestovných nákladov. „Dúfam, že verejnosť ocení, že by sa to malo sústrediť hlavne mimo hlavného mesta,“ vyhlásil Kažimír. Myslí si, že aj napriek ťažkej ekonomickej situácii je to dobrý projekt, lebo futbal bol dlhodobo zanedbávaný.

Na financovaní zámeru sa budú podieľať futbalové kluby maximálne do výšky 10 až 15 percent rozpočtu na daný štadión. „Zvyšok finančných prostriedkov bude poskytnutý z prostriedkov štátneho rozpočtu a samosprávy v pomere 60:40,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

Podľa splnomocnenca vlády pre mládež a šport Dušana Galisa zmodernizované štadióny budú slúžiť nielen na futbalové zápasy, ale aj na koncerty či ďalšie športové podujatia. „V prvom rade pôjde o štadióny krajských miest, ligových mužstiev, aj tých menších druholigových,“ povedal Galis s tým, že opravy by mali realizovať čisto slovenské firmy.

„To je podmienka projektu. Som presvedčený, že je to dobré,“ dodal. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer), ktorý je zodpovedný aj za oblasť športu, podobne povedal, že ide o aktivitu, ktorá výrazne pomôže nielen športu, ale sleduje aj ďalšie zámery. „Tak sa zvýši efektivita ich prevádzky a zároveň sa rozšíri okruh samotnej využiteľnosti,“ do­dal.

V rámci tohto projektu by sa mali postupne zrekonštruovať areály v Prešove, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Leviciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Topoľčanoch, Zvolene, Zlatých Moravciach, Ružomberku, Senici, Myjave, Podbrezovej, Humennom a v Bardejove. S výstavbou by sa malo začať na budúci rok.

Zrekonštruované ligové futbalové štadióny bude Slovenský futbalový zväz podľa ministerstva školstva bezodplatne využívať päť až 20 rokov na organizáciu zápasov reprezentačných družstiev SR vo všetkých vekových kategóriách. Materiál, ktorému v stredu dala vláda zelenú, nerieši výstavbu Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli.

140 debata chyba