Zvolenská na vyvlastnenie poisťovní pripravila zákon

Vláda pokračuje v plánoch zaviesť jednu zdravotnú poisťovňu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v najbližších dňoch predloží zákon, ktorý bude riešiť aj vyvlastnenie dvoch súkromných poisťovní. Tie tvrdia, že vyvlastneniu sa budú brániť.

28.02.2013 12:00
vlada, Zvolenska, Ovca, zdravotna poistovna Foto:
V októbri minulého roka prišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská z recesie na rokovanie vlády s "kamoškou", ovečkou Ove, ktorá podľa jej slov rovnako ako ona chce iba jednu zdravotnú poisťovňu.
debata (92)

„Vo finálnom štádiu je transformačný zákon, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta v najbližších dňoch, táto legislatívna norma je pripravená z môjho hľadiska veľmi kvalitne,“ hovorí Zvolenská. Transformačný zákon by mal určiť aj spôsob oceňovania súkromných zdravotných poisťovní. V najbližších dňoch by sa malo podľa Zvolenskej začať aj verejné obstarávanie na firmu, ktorá stanoví cenu zdravotných poisťovní. Spoločnosť by mala zabezpečovať ekonomické a právne poradenstvo pri zavádzaní jednej poisťovne.

Súkromé poisťovne sa chcú brániť

Ak by došlo k vyvlastneniu, súkromné zdravotné poisťovne sú pripravené brániť sa. „Naše kroky budeme podnikať v závislosti od toho, ako vláda pristúpi k svojmu zámeru, v prípade, že dôjde k vyvlastneniu nášho akcionárskeho podielu v zdravotnej poisťovni Dôvera, sme pripravení využiť všetky dostupné právne kroky na ochranu našich akcionárskych práv,“ konštatuje Martin Danko zo spoločnosti Penta Investments, ktorá je akcionárom zdravotnej poisťovne. O aké konkrétne kroky pôjde, Danko zatiaľ bližšie špecifikovať nechcel. „Do úvahy môžu pripadať aj arbitrážne žaloby, a preto akékoľvek predbežné vyhlásenia nás môžu v prípade arbitráží poškodiť,“ dodáva.

Kvôli plánom na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne už podnikla právne kroky holandská poisťovňa Achmea, akcionár zdravotnej poisťovne Union. Na začiatku februára doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.

Vláda ani ministerstvo zdravotníctva ani pod hrozbou arbitráží od zámeru jednej poisťovne neodstúpili. Spoločne chcú akcionárov súkromných zdravotných poisťovní presvedčiť, aby poisťovne predali štátu. Ak by k dohode nedošlo, štát ich vyvlastní.

Súkromné zdravotné poisťovne tvrdia, že vláda neberie ohľad na názory občanov. Opierajú sa o prieskum, podľa ktorého si zachovanie viacerých zdravotných poisťovní želá 85 percent oslovených respondentov.

Podľa prezidentky Združenia zdravotných poisťovní Kataríny Kafkovej z prieskumu vyplýva, že ľudia by peniaze radšej investovali do rekonštrukcie nemocníc. „Takto by rozhodlo až 73 percent opýtaných, pacient si uvedomuje, že ide o peniaze, ktoré tak ľahko do zdravotníctva nad rámec súčasných možností nepritečú,“ tvrdí Kafková. Zo všetkých respondentov si vyvlastnenie želalo len desať percent. Prieskum realizovala spoločnosť TNS.

Pre poistencov sa nič nezmení, tvrdí Zvolenská

Ministerka Zvolenská prieskum nepovažuje za objektívny. „Ja sa hlavne veľmi teším, že sa všetci skladáme v dostatočnej miere, aby zdravotné poisťovne na tú istú tému pomaly každý deň robili prieskum. Možno by som privítala, keby urobili prieskum u seba doma, prečo tento rok bolo tak veľa ľudí podvodne prepoistených práve do súkromných zdravotných poisťovní,“ uviedla na margo prieskumu. Zvolenská tvrdí, že plánované zmeny nebudú pre klientov súkromných poisťovní v reálnom živote znamenať nič. „Nebudú musieť nikam ísť, nič vymeniť, rovnako budú dostávať zdravotnú starostlivosť u svojho lekára,“ zdôraznila ministerka.

Predstavitelia združenia zdravotných poisťovní ďalej upozorňujú, že vláda dodnes nepredložila serióznu analýzu, ktorá by potvrdila výhodnosť jednej zdravotnej poisťovne. Vyvlastňovanie poisťovní bude štát podľa Kafkovej stáť 200 až 600 miliónov eur.

Projekt zavedenia unitárneho systému schválila vláda v októbri minulého roka. Ministerstvo zdravotníctva zriadilo pracovné skupiny zložené zo zástupcov zdravotníckych organizácií, ktoré majú riešiť aj iné témy ako unitárny systém. Prvé stretnutie absolvovala jedna skupina minulý rok. "Prerokúvali sme sústavné vzdelávanie, kompetencie či minimálnu sieť, k hlavnej téme jednej zdravotnej poisťovne sme sa nedostali,“ tvrdí Ladislav Pásztor, prezident Asociácie súkromných lekárov. Ďalšie pracovné stretnutie má skupina naplánované približne v polovici marca.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba