Košice sú opatrné, plánovali z klubu vystúpiť

Košice majú ako jediné tú výsadu, že štát prispeje na výstavbu nového štadióna. Najväčšie mesto na východe nedávno prišlo o najväčší futbalový stánok vo Všešportovom areáli.

01.03.2013 13:00
Košice, štadión Foto: ,
Na tomto mieste má vyrásť nový futbalový štadión v Košiciach.
debata

V Košiciach síce zostalo niekoľko ďalších štadiónov, no jediný, ktorý spĺňa kritériá, je štadión Lokomotívy. Na ňom hrá aj futbalový klub MFK Košice, ktorý je tam v podnájme. Štát celú stavbu štadióna nezaplatí, prispieť by muselo mesto aj klub.

Košický magistrát zatiaľ ostáva vo vyjadreniach zdržanlivý. Mesto, ktoré je polovičným spolumajiteľom futbalového klubu, chce totiž v novej sezóne z neho odísť, čo vyvoláva obavy o financovanie klubu a teda aj štadióna. „Plány na výstavbu nového štadióna sú pre nás dobrou správou, keďže mesto nemá vlastný štadión. K spôsobu spolufinancovania sa budeme vedieť vyjadriť až vtedy, keď budeme poznať detaily štátnej pomoci,“ reagoval na rozhodnutie vlády košický primátor Richard Raši. Mesto sa zatiaľ nevie vyjadriť ani k tomu, kde by nový futbalový štadión mohol stáť.

Prezident a spolumajiteľ MFK Košice Blažej Podolák v tom má jasnejšie. Podľa neho by sa mohla využiť tá istá plocha vo Všešportovom areáli, kde sa mal začať stavať nový štadión už pred pár rokmi. Hoci je klub zadlžený a mesto nemá peňazí nazvyš, nový futbalový štadión s kapacitou 9– až 10-tisíc divákov a vyhrievaným trávnikom či so zastrešením všetkých miest nemusí byť utópiou. "Je to reálne, navyše s tým ráta na ploche vo Všešportovom areáli aj územný plán. Hoci pred pár rokmi zo stavby zišlo, prípravy sú vďaka tomu aj tak dosť ďaleko.

Potrebujeme akurát vedieť bližšie informácie a kritériá," komentoval situáciu Podolák. Podolák dodal, že už nejaký čas majú rozbehnuté rokovania s bankou, ktorá by bola ochotná poskytnúť na financovanie výstavby nového štadióna dlhodobý úver. Šlo by o obdobie dvadsiatich rokov. Dodal, že prebiehajú aj rokovania o vstupe nového partnera. „Možno už v novej sezóne budeme mať nového strategického partnera,“ povedal Podolák s tým, že zatiaľ nemôže uviesť podrobnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba