Konsolidačné opatrenia sa podľa Fica bežných ľudí nedotknú

Vláda chce dodržať svoj záväzok znížiť deficit verejných financií v tomto roku pod 3 percentá HDP. Nepripravuje však také konsolidačné opatrenia, aké vlani, ktoré by sa dotkli ľudí. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to deklaroval premiér Robert Fico.

10.03.2013 13:01
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (277)

„Konsolidačný balík bol uzatvorený v roku 2012. Trval som na tom, že ak máme urobiť tieto nepríjemné rozhodnutia, treba ich urobiť čo najrýchlejšie. Urobili sme ich. Stále budem trvať na tom, že podstatnú časť konsolidácie verejných financií znášajú firmy a bohatí ľudia,“ podčiarkol s tým, že to, čo sa udialo vo vzťahu k živnostníkom, bolo po dohode s nimi. „Nebol to žiadny diktát zo strany vlády, dohodli sme sa na úprave odvodov,“ prízvukoval.

V prípade, ak by prišlo k nejakým nepredvídateľným udalostiam vo svete, ktoré by ovplyvnili finančné trhy, vláda bude postupovať tak, aby sa konsolidačné opatrenia dotkli firiem, bánk, monopolov či bohatých ľudí. „Keby sa niečo dialo, tak pôjdeme touto cestou aj v budúcnosti, ale nerátame tento rok so žiadnymi opatreniami konsolidačného charakteru, aké sa urobili minulý rok,“ podčiarkol.

Uvažuje sa napríklad o zvýšení dane z luxusného majetku. Podľa Fica do toho vládu tlačí pravica aj Európa. „Každý hovorí, že majetkové dane by sa mali jasne preniesť na bohatých. To je filozofia, ktorá sedí s naším sociálnodemokra­tickým pohľadom,“ dodal.

Pripomenul, že Slovensko potrebuje veľké verejné investície. Takými sú napríklad výstavba diaľnic, na ktoré chcú do konca roka 2016 minúť 8 až 9 miliárd eur.

Zároveň vyjadril počudovanie nad útokmi, ktoré prišli po schválení výstavby infraštruktúry futbalových štadiónov. Na tento účel má ísť počas 10 rokov 45 miliónov eur. Tento rok to teda bude 4,5 milióna eur, ktoré sa vláde podarilo usporiť. „Musíme investovať. My tu predsa teraz neskapeme a nebudeme sa tváriť, že sa nič nedá robiť, lebo je hlboká kríza. Áno, je hlboká kríza, ale snažíme sa verejnosti ukazovať, že vláda robí čo môže,“ zdôraznil Fico.

Zároveň je presvedčený o tom, že druhý polrok 2013 bude obdobím, kedy sa motory západnej ekonomiky naštartujú tak, že krajiny Vyšehradskej štvorky budú ťahané týmto veľkým hospodárskym rastom.

Vláda je stabilná a bez škandálov, tvrdí Fico

Vláda jednej strany je podľa premiéra Fica stabilná, nie je zaťažená vnútornými konfliktami, vie prijímať vážne rozhodnutia pomerne rýchlo a je bez škandálov. Aj takto hovoril premiér Fico o svojej vláde v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12.

Robert Fico a Béla Bugár Foto: Ivan Majerský
Robert Fico a Béla Bugár Robert Fico a Béla Bugár

Opozícia však vládu Roberta Fica kritizuje. Predseda strany Most Béla Bugár v relácii podotkol, že už skôr upozorňovali na niektoré možné problémy pri konsolidačných opatreniach, na vysokú nezamestnanosť či rasť inflácie. " Ako je možné, že máme pozitívny hospodársky rast a máme najvyššiu nezamestnanosť?" spýtal sa Bugár slovenského premiéra.

Fico sa však bráni, podľa neho inflácia klesá a priemerný rast cien ide smerom dole. Tiež tvrdí, že opozícia vytvorila isté klišé, že za rast nezamestnanosti môže zrušenie rovnej dane, vyššie odvody a zákonník práce. Premiér tiež naznačil, že aj za vlády Ivety Radičovej išla nezamestnanosť hore. Podľa Bugára však za nárast nezamestnanosti môže nielen svetová kríza, ale upozornil, že na tom majú vplyv aj vládne návrhy.

Tie majú dosah podľa neho preto, že je trh pre krízu na niektoré zmeny citlivejší. Upozornil tiež, že reálna mzda klesla o 0,5 percenta, zdraželi potraviny i zdravotná starostlivosť. „Uznávate, že nezamestnanosť stúpala aj za vašej vlády. Prečo nás teda obviňujete, že keď je nezamestnanosť historicky najvyššia v eurozóne, môže za to Zákonník práce?“ bránil sa v relácii Fico. Bugár priznal, že aj za vlády Ivety Radičovej rástla nezamestnanosť, za vlády Fica ale rastie dvojnásobne rýchlejšie.

Fico tiež tvrdí, že opozícia jeho vládu len kritizuje, ale zatiaľ neprináša žiadne návrhy. " Mňa len mrzí, že neprichádza nejaká alternatíva od opozície. Je ľahké kritizovať z opozičných lavíc," vyhlásil Fico. Tvrdí tiež, že zo strany opozície prišla len alternatíva zvýšenia DPH, k tomu však, ako tvrdí Fico, jeho vláda nepristúpi. Podľa Bélu Bugára výhoda jednej vlády je, že veľmi pevná. Ako dodal, nevýhodu vidí v tom, " že prakticky všetko, čo navrhuje opozícia ide von", dodal Bugár. Preto podľa neho niektoré kroky vlády kritizujú, zároveň však dodal, že chcú prísť s ďalšími návrhmi.

V diskusnej relácii tiež odznelo, že špecifikami jednej vlády sú aj dve miesta splnomocnencov, ktoré ponúkli opozícii. Tá však stále nemá miesto v Najvyššom kontrolnom úrade, ako Fico už sľúbil. Podľa Fica sa poslanci v opozícii nevedia dohodnúť a nie sú schopní zvoliť si kandidáta na postu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Opozícia má podľa neho dať návrh, podporiť ho svojimi hlasmi a potom ho podporí aj Smer. Ako dodal Fico, opozícii ponúka desať či pätnásť hlasov, majú však dať návrh a podporiť ho maximálnym možným počtom hlasov.

„Vy znásilňujete ústavu aj rokovací poriadok,“ odpovedal Bugár. Podľa neho to tak nefunguje, že dajú opozícii desať alebo pätnásť hlasov, ostatní poslanci majú podľa neho tiež právo hlasovať tak, ako chcú.

277 debata chyba