KBS pripravuje nový preklad Svätého písma

Nový slovenský preklad Svätého písma Starého aj Nového zákona pripravuje Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Niekoľkoročný projekt pripravuje KBS v spolupráci s Katolíckym biblickým dielom v Ružomberku. Na jeho vzniku sa má podieľať kolektív asi 20 ľudí.

12.03.2013 15:51
Zvolenský, Chovanec Foto: ,
Predseda Konferencie biskupov (KBS) Slovenska Stanislav Zvolenský (vpravo) a generálny sekretár KBS Marián Chovanec.
debata (9)

„Podnetom pre nový slovenský preklad je skutočnosť, že existuje nový oficiálny preklad katolíckej cirkvi do latinčiny, ktorý sa volá Neovulgata a bolo by vhodné, aby sa princípy tohto nového prekladu v porovnaní s textami Svätého písma z pôvodných jazykov, preložili aj do súčasnej slovenčiny,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii predseda KBS Stanislav Zvolenský. Súčasne používaný preklad Starého zákona je totiž ešte zo 40. rokov uplynulého storočia.

Ide o ambiciózny projekt, ktorý potrvá niekoľko rokov. „Sme len na začiatku, ale nadšenie a ochota sú zrejmé,“ podotkol Zvolenský.

Plénum KBS sa na svojom aktuálnom 74. plenárnom zasadaní venovalo aj schvaľovaniu noriem ohľadom vystupovania klerikov a rehoľných osôb v médiách. Podľa biskupov ide len o zosúladenie noriem KBS z Kánonickým právom, tak ako je to v iných krajinách. Vystupovanie zástupcov katolíckej cirkvi v médiách doterajšie pravidlá zásadným spôsobom nemenia. Každý, kto bude chcieť vystupovať na verejnosti, bude musieť požiadať o súhlas predstaviteľa diecézy. To v skutočnosti platilo aj doteraz, nebola však na to prijatá žiadna norma.

Medzi témami rokovania bolo aj vyvrcholenie osláv Roku svätých Cyrila a Metoda. KBS v spolupráci s Ministerstvom školstva rozbehlo projekt informovanosti o osobách a diele slovanských vierozvestcov. Konferencia pre tento účel vydala dve publikácie, jedna z nich je určená aj pre žiakov základných škôl.

Členovia KBS si okrem iného vypočuli aj informáciu o zriadení diecézneho misijného medzinárodného seminára Redemptoris Mater v Žiline. Seminár pripravuje kňazov, ktorí sú určení na misie.

9 debata chyba