Slovensko je potešené voľbou pápeža, hovorí arcibiskup Zvolenský

Katolícka cirkev na Slovensku je potešená voľbou pápeža, reagoval v prvej reakcii na zvolenie nového pápeža predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský.

14.03.2013 07:27
Zvolenský Foto:
Predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský
debata (35)

Na otázku, čo hovorí katolícke duchovenstvo na to, že pápež František I. nepochádza z Európy, povedal arcibiskup Zvolenský, že katolícka cirkev je celosvetová a že nový pápež pochádza z Argentíny, kde má cirkev veľa veriacich, kde je hlboká viera. Pápež František je známy tým, že má veľké sociálne cítenie v krajine, ktorá sa tak ako mnohé na juhoamerickom kontinente boria s hospodárskymi problémami.

„Je pravda, že nebol medzi medzi favoritmi, ale v cirkevných kruhoch je jeho meno známe, a v kardinálskom zbore bol pokladaný za možného kandidáta minulom období,“ pripomenul Zvolenský, ktorý zdôraznil, že František je veľký príklad pre všetkých svojím prvým vystúpením. „Najprv sa obrátil k ľudom na námestí a prosil ich, aby sa zanňo modlili a potom im dal požehnanie. "Je to pre nás veľký príklad, aby sme takýmto spôsobom pristupovali k veriacim aj neveriacim,“ vyzdvihol predseda KBS.

Zvolenský pripustil, že rýchla voľba pápeža ho prekvapila, no na druhej strane je pre Slovensko veľmi potešujúce, že máme nového pápeža.„Pozvanie na návštevu Slovenska pošleme pápežovi Františkovi ešte v tomto Roku Cyrila a Metoda,“ ubezpečil Zvolenský a spresnil, že pozvanie pošlú asi po Veľkej noci.

v súčasnosti má Konferencia biskupov Slovenska na Donovaloch duchovné cvičenia, ktoré vedie jezuitský kňaz páter Marko Ivan Rupnik. Nového pápeža pozná osobne a charakterizuje ho ako človeka hlbokej viery, empatického, ktorý žije jednoduchým spôsobom života a má veľký zmysel pre sociálnu spravodlivosť.

35 debata chyba