Freša má poraziť Flašíková-Beňová

Do prestížneho súboja o kreslo bratislavského župana vyšle vládny Smer europoslankyňu Moniku Flašíkovú-Beňovú.

04.04.2013 13:32 , aktualizované: 05.04.2013 10:20
Fico, Flašíková-Beňová Foto: ,
Šéf Smeru Robert Fico predstavil kandidátku na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, ktorou je europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.
debata (96)

Práve v tejto župe sa odohrá najviac sledovaný duel, je totiž ako jediná z ôsmich ovládaná županom z pravicového tábora Pavlom Frešom z SDKÚ.

O Flašíkovej-Beňovej sa hovorilo už vlani, že je horúcou kandidátkou Smeru. Napokon však strana vlani v decembri odložila rozhodnutie o jej nominácii. Špekulovalo sa tiež o tom, či má podporu predsedu strany. Všetko je však inak, včera ju predstavil sám predseda Robert Fico. Krajská rada Smeru ju odsúhlasila jednomyseľne. „Myslím si, že je to nominácia, ktorá veľmi významne zakrúti so všetkým v Bratislave,“ vyhlásil Fico. Je presvedčený o jej víťazstve.

Monika Flašíková-Beňová poukázala na fakt, že Bratislavský kraj je siedmym ekonomicky najsilnejším regiónom EÚ, ale na kvalite života jeho obyvateľov to nevidno. „Pán Frešo je síce človek veľkého gesta, ale malého výkonu,“ zhodnotila súčasného župana. Flašíková-Beňová je aj teraz poslankyňou župy, v minulosti bola vicežupankou. V roku 2006 neúspešne kandidovala na post primátorky hlavného mesta.

Ako povedal Frešo Pravde, myslel si, že Smer postaví latku vyššie. „Vzhľadom na pôsobenie Moniky Flašíkovej-Beňovej v rokoch 2005 a 2009 sa mi zdá jej kandidatúra ako núdzová,“ podotkol Vzápätí však dodal, že „bude to tvrdá práca poraziť Smer“, ktorý chce ideologicky obsadiť aj Bratislavský kraj.

Monika Flašíková-Beňová považuje za predčasnú otázku, či by sa ako županka opäť uchádzala o miesto v Európskom parlamente. Fico vidí výhodu v prepojení miest, obcí a žúp s vládou a parlamentom. Na adresu Freša povedal, že je ako opozičný líder zabrzdený, pokiaľ ide o komunikáciu. „Nemôžete prísť na tlačovú konferenciu, vynadať celej vláde a potom prísť o dve hodiny a tváriť sa, že však on to povedal ako predseda strany a teraz prichádza ako župan a chce spolupracovať s vládou,“ vysvetľoval Fico.

Frešo zareagoval, že Smer chce obsadiť všetkých osem žúp vrátane bratislavskej, aby mu bola po vôli. Pre neho je však dôležité ponúknuť občanom víziu, za ktorú sa budú môcť občania postaviť. Hoci hlavný súboj sa očakáva medzi Flašíkovou-Beňovou a Frešom, v kuloároch viacerí politici spomínajú, že by sa časom mohla objaviť aj kandidatúra poslanca Daniela Krajcera.

Sociológ Pavel Haulík upozornil, že nepôjde len o súboj osôb, ale dôležité je aj politické pozadie, ktoré je za kandidátmi. Za rozhodujúcu označil mobilizáciu voličov k účasti, pretože župné voľby ľudí nepriťahujú a býva v nich najnižšia účasť práve v druhom kole pri voľbe županov. Istú výhodu vidí u kandidáta pravicovej opozície. Voličov opozície môže totiž motivovať k účasti fakt, že Smer ovláda takmer všetko. Podľa Haulíka je však do volieb ešte ďaleko a kampaň môže tieto úvahy posunúť.

Smer zatiaľ nevie, koho postaví ako kandidáta na župana v Trnave. Podľa Fica chcú ešte o tom premýšľať a zhruba do mesiaca sa rozhodnú. Šance kandidáta Smeru by totiž mohol znížiť súčasný župan Tibor Mikuš.

Parlamentná opozícia je na dobrej ceste dohodnúť sa na koalíciách vo všetkých župách okrem nitrianskej. Pravde to povedal včera jeden z jej vysokopostavených politikov. Regionálni politici však v Nitre presadzujú slovenskú koalíciu aj so Smerom. Chcú tak zabrániť tomu, aby župu neovládli ako v minulosti poslanci za SMK. „Za osem rokov sa preukázalo, že koalícia je schopná riešiť ekonomické problémy a má mierne prebytkový rozpočet. Nevidím dôvod meniť koaličnú zostavu,“ povedal včera podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Lídri strán Ľudovej platformy KDH, SDKÚ a Mostu-Híd tlačia na regionálne štruktúry, aby hľadali zhodu vo všetkých krajoch. V neformálnych debatách zdôrazňujú, že nejednotný postup oslabuje u ľudí presvedčenie poraziť Smer. Župné voľby sa uskutočnia tento rok na jeseň.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba