Zápletka s NKÚ sa asi skončí konkurzom

Kauzy obsadenia šéfov Generálnej prokuratúry a Najvyššieho kontrolného úradu už dlhé mesiace súťažia o pomyselné prvenstvo v hĺbke politickej zápletky.

07.04.2013 16:00
NKÚ, Najvyšší kontrolný úrad Foto:
Je možné, že napokon vzíde nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu z konkurzu, ktorý zorganizuje premiér.
debata (27)

Ich odlišnosť je však v tom, že vyriešenie sporu o vedenie kontrolného úradu majú v rukách sami politici a nemusia sa obzerať aj na rozhodovanie súdnej inštancie, ako je to v prípade prokuratúry. Je možné, že napokon vzíde nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) z konkurzu, ktorý zorganizuje premiér. Opozícia má pred sebou zrejme posledný pokus, ako tomu predísť.

Niektorí politici opozície už dlhšie opakujú, že predsedu úradu aj tak nakoniec vyberie Smer. Premiér Fico chce zvolať okrúhly stôl, na ktorom plánuje s opozíciou hovoriť o voľbe šéfa NKÚ. Zatiaľ nie je isté, či opozícia vôbec na takéto stretnutie príde. Názory sú totiž rôzne. SaS avizovala, že sa na rokovaní s Ficom nezúčastní, lebo v jeho úmysle nevidí „ani štipku dobrej vôle“. Líder Mostu-Híd Béla Bugár tiež povedal, že podľa neho nemá význam ísť na takéto stretnutie. „Ak ma budú kolegovia počúvať, nešiel by som,“ poznamenal Bugár. Líder SDKÚ Pavol Frešo vymenoval dva predpoklady, aby sa schôdzka udiala – serióznu pozvánku a spoločné stanovisko opozície.

Predsedovia pravicových strán sa ešte na začiatku volebného obdobia dohodli, že právo nominácie na šéfa NKÚ patrí SaS. Či príde SaS opäť s novým kandidátom, nevedno. „Budeme mať najprv stretnutie s opozičnými kolegami a tam sa rozhodneme,“ povedal v sobotu Sulík Pravde. Právo nominácie SaS by mohol skomplikovať jej rozpad v parlamente odchodom časti poslancov SaS okolo Jozefa Kollára. Naznačil to aj Béla Bugár. „Ak sa SaS rozpadne, to mení situáciu, ale myslím si, že všetko pán premiér hrá jedným smerom. Aby možno o pol roka mohol povedať – dal som im rok a pol, nevedeli sa dohodnúť, už nemôžem čakať a vymenujem vlastného. A vypíše nejakú tú súťaž,“ podotkol Bugár.

Premiér hovoril tento týždeň o troch riešeniach. Opozícia sa dohodne na spoločnom kandidátovi, musí mať však v parlamente podporu všetkých poslancov. Politológ Tomáš Koziak si nevie predstaviť, že by opozícia dokázala splniť Ficovu podmienku a v tajných voľbách jednohlasne podporí kandidáta SaS. „Demokracia je o väčšinovej voľbe, nie o stopercentnej voľbe. Keď premiér povedal, že post šéfa NKÚ patrí opozícii, malo to byť bez ohľadu na to, či zaň zahlasuje stopercentná väčšina,“ objasnil Koziak.

Ak prvé riešenie zlyhá, Fico ako príklad uviedol tri mená kandidátov blízkych opozícii, o ktorých by parlament rozhodoval. Spomenul niekdajšieho poslanca a šéfa SIS Karola Mitríka, expredsedu Štatistického úradu Petra Macha z KDH a Bélu Angyala, ktorý v minulosti za SMK viedol Úrad pre verejné obstarávanie. Tretím riešením má byť kandidát, ktorý by vzišiel z výberového konania. Je však otázne, ako by Smer zabezpečil podmienku, aby takýto kandidát bol blízky opozícii. SaS nechce hrať „Ficovo priehľadné divadlo“. Bugár tiež povedal, že premiér si zvolil metódu rozdeľuj a panuj.

Doteraz parlament tajne hlasoval o kandidátoch SaS na šéfa NKÚ štyrikrát. Ani Kamil Krnáč, ani Vladimír Klimeš nezískali vždy všetky opozičné hlasy. Politológ Koziak naznačil, že Smer môže mať principiálny problém s SaS. Ilustroval to na vyjadrení premiéra Fica, ktorý ako možných kandidátov menoval ľudí zo štandardných strán. „Jednoznačne pomenoval, že SaS a Obyčajných ľudí za štandardné strany nepovažuje. S tradičnými stranami počíta a SaS mu z mnohých dôvodov nevonia,“ dodal politológ.

Jeden z opozičných politikov pripustil, že kľúčom k riešeniu by mal byť prístup opozície. Svojho kandidáta by pomenovala spoločne a nezapodievala by sa navonok s tým, z akého prostredia kandidát pochádza, čo by mohlo oslabiť odpor Smeru.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba