Úradníčka z videa, na ktorom sa dohovára o úplatku, dostala výpoveď

Dvojica podnikateľov dohadovala úplatok 290-tisíc eur pre štátnu úradníčku na videozázname, ktorého časť zverejnila vo svojom spravodajstve televízia Markíza. Ako Pravdu informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková, úradníčke dali výpoveď.

17.04.2013 20:16 , aktualizované: 18.04.2013 17:30
pokuta, vklad, sporenie, viazanosť, peniaze, putá Foto:
Ilustračné foto
debata (51)

Záznam je podľa televízie zo skrytej kamery z kancelárie podnikateľa Sergeja Salmanova z roku 2010. Na zázname je údajne aj so synom, oboch polícia v pondelok zadržala a obvinila z úplatkárstva. Na videu hovoria údajne o vratkách na daniach, teda o tom, čo má obvineným podnikateľom štát vrátiť.

Podnikateľ na videu hovorí, že o peniazoch nemá prehľad a že niektoré idú do technológií a vraj z toho nemá nič, no o chvíľu sa dostanú k celkovej sume tri milióny a z toho má byť pre štátnu úradníčku určených 290-tisíc eur. Úradníčka chce ísť za peniaze na dovolenku a kúpiť si auto, nakoniec sa dohodnú, že sumu rozdelia na dve časti.

Polícia pravosť tohto záznamu nevyvrátila. „K dôkazom, ktoré sú predmetom spisového materiálu, sa nie je možné vyjadrovať, preto nemôžeme autenticitu tohto záznamu ani potvrdiť, ani vyvrátiť,“ povedal televízii Markíza hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Prepis rozhovoru podľa TV Markíza

Podnikateľ: „Boha, to je sumička.“
Úradníčka: „Vidíš, ani nevieš, koľko som ti už poslala.“

Podnikateľ hovorí, že o peniazoch nemá prehľad a niektoré idú do technológií a vraj nemá z toho nič. No o chvíľu sa dostanú k celkovej sume tri milióny eur a z toho ide štátnej úradníčke 290-tisíc €.

Podnikateľ: „Ale keď ich nepotrebuješ, ja ich investujem.“
Úradníčka: „Toľko nepotrebujem.“
Podnikateľ: „Tak povedz, koľko potrebuješ peňazí.“
Úradníčka: „Tak 200 ti nechám a ostatné mi dáš.“
Podnikateľ: „Dobre Saška, 90-tisíc.“
Úradníčka: „Schodné? Toto môžeš preinvestovať dovtedy a zúročíme.“

O peniazoch sa rozprávajú aj ďalej. Úradníčka chce ísť za ne na dovolenku a kúpiť si auto. Nechce byť však nápadná s veľkým balíkom naraz. Nakoniec sa dohodnú na sume, ktorú dostane teraz a ostatné vtedy, keď bude potrebovať.

Podnikateľ: „Tak povedz, koľko potrebuješ.“
Úradníčka: „Tak mne stačí aj 30.“
Syn: „Tak to zaokrúhlime na 40.“
Úradníčka: „A potom 250. Presne. Tak dobre.“
Úradníčka: „Budem mať na autíčko, aj na dovolenky.“
Syn: „Keď budete potrebovať urobiť výber, tak mi nahlásite.“

Salmanovovci do väzby nešli

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu nevyhovel prokurátorovi a nevzal do väzby Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra, stíhaných za podplácanie.

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry podala voči verdiktu súdu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Polícia oboch mužov zadržala v pondelok 15. apríla, len pár hodín po tom, ako sa obaja zabávali na súťaži Miss Slovensko 2013 a obvinila ich z korupcie.

„ŠTS prepustil obvinených zo zadržania na slobodu, podala som sťažnosť, rozhodne Najvyšší súd SR,“ uviedla po rozhodnutí prokurátorka Dagmar Mištíková. Dôvodmi na prípadnú väzbu boli možné ovplyvňovanie svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti.

Vypočúvanie trvalo od popoludňajších do neskorých nočných hodín. „Sudca dal priestor obvineným, aby rozprávali,“ vysvetlila prokurátorka.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve osoby z trestného činu podplácania. Za to, že mali sľúbiť úplatok vo výške 100 000 eur, im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné v tejto chvíli poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ uviedla k prípadu hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Andrea Dobiášová.

Ako uviedol portál topky.sk, podnikateľ Sergej Salmanov vlastní niekoľko firiem a podniká v oblasti výroby alkoholu, prenájmu nehnuteľností a výroby kozmetiky. V minulosti bol obvinený z podvodu, keď mal bezodplatne získať podiel v spoločnosti AB Kozmetika falošným podpisom podnikateľa Ľubomíra Somorovského, uviedla stránka topky.sk s tým, že s týmto podvodom pravdepodobne súvisela aj streľba pred bratislavským hotelom Kempinski spred roka a pol. Alexander Salmanov mal vtedy strieľať na auto Somorovského.

Ďalšou z káuz spájanou s rodinou bol aj spor o podiel v Ski parku Ružomberok, ktorý vznikol medzi Sergejom a Ľubomírom Kudličkom, ktorý figuroval na mafiánskych zoznamoch ako člen takáčovcov, pripomenul portál.

51 debata chyba