Všeobecná zdravotná ruší ďalšie postele

Štátna zdravotná poisťovňa pokračuje v redukcii postelí v nemocniciach. V rámci nej od apríla nezazmluvnila gynekologické oddelenie v nemocnici v Kráľovskom Chlmci, oddelenia plastickej chirurgie a kliniku toxikológie v Prešove.

22.04.2013 12:00
debata (13)

Neuzatvorenie zmluvy s najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) pre nemocnicu znamená zrušenie celého oddelenia. V prípade Kráľovského Chlmca túto zmenu pocítia pacientky, tie budú cestovať do najbližšej nemocnice viac ako 50 kilometrov.

Podľa Evy Madajovej, predsedníčky Asociácie na ochranu práv pacientov, je vôbec otázne, či také opatrenie prinesie úsporu zdravotníckemu zariadeniu pri zrušení gynekologického oddelenia. „Nepoznám kritériá, ktoré viedli zdravotnú poisťovňu k neuzatvoreniu zmlúv, ale už samotná potreba cestovať rozhodne znižuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zvyšuje náklady pacientok aj ich rodinných príslušníkov,“ konštatuje Madajová.

Hovorkyňa VšZP Petra Balážová tvrdí, že zrušenie oddelení je výsledkom analýzy, ktorú poisťovňa robila v rámci optimalizácie lôžkového fondu. Na základe nej nezazmluvnila ani oddelenie plastickej chirurgie a kliniku pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v prešovskej fakultnej nemocnici. „V nemocniciach, kde sme zistili nedostatky na niektorých oddeleniach, sme dali polročný priestor na ich odstránenie, prípadne ročnú lehotou na pretransformovanie akútnych lôžok na chronické,“ uvádza Balážová.

Oddelenie aj klinika boli podľa hovorkyne prešovskej fakultnej nemocnice Renáty Cenkovej opakovane vyhodnotené ako neefektívne s nízkou vyťaženosťou.. „V lôžkovej časti uvedených oddelení bude zrušené poskytovanie zdravotnej starostlivosti, v oboch prípadoch budeme pacientom naďalej poskytovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť, pričom príslušné ambulancie budú pričlenené k iným lôžkovým oddeleniam našej nemocnice,“ vysvetľuje Cenková.

Podľa šéfa VšZP Marcela Foraia by sa ďalšie zmeny počtu postelí mali realizovať za účasti všetkých zdravotných poisťovní, inak nemusia naplniť svoj účel. Súkromné zdravotné poisťovne tvrdia, že detaily optimalizácie lôžok so Všeobecnou zatiaľ nekonzultovali. „V prípade záujmu by sme uvítali spoločné rokovanie na túto tému,“ konštatuje Branislav Cehlárik z Dôvery. Poisťovňa Union sa odpovedi, či bude rokovať so Všeobecnou, vyhla. „V prípade, že sa zriaďovateľ nemocnice z hľadiska efektívnosti rozhodne zrušiť oddelenie alebo znížiť počet lôžok, určite ho podporíme,“ podotkla hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba