O grantoch na umenie už nebude rozhodovať rezort kultúry

Dotačný systém ministerstva kultúry by mal v programoch zameraných na umenie od roku 2015 vystriedať nezávislý fond. Koncept, ktorý v pondelok schválila Rada vlády pre kultúru, je podobný schéme Audiovizuálneho fondu. Financovať ho budú aj výnosy zo štátnej lotérie.

23.04.2013 16:45
Marek Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič
debata (10)

„Táto myšlienka tu rezonuje už dlhé roky, lebo súčasný grantový systém, jeho administrácia a celkové fungovanie je opakujúcou sa témou a nespomína sa často v pozitívnom svetle. Množstvo problémov, ktoré s tým súvisia, sú dôvodom, prečo táto myšlienka vznikla,“ hovorí nezávislá expertka na kultúrnu politiku Zora Jaurová, ktorá sa na koncepte podieľala. Podľa ministra Maďariča ide o jednu z kľúčových agend ministerstva.

Do nezávislého Fondu pre umenie nebude transportovaný celý dotačný systém, jedine programy týkajúce sa profesionálneho umenia a tvorby, časť aktivít propagácie slovenskej kultúry v zahraničí s názvom Pro Slovakia a kultúrne poukazy. Podľa Maďariča bude jeho zriadenie zárukou oddelenia politického a odborného rozhodovania, expertného riadenia, efektívnejšieho manažmentu a zvýšenia objemu financií.

Tie získa Fond pre umenie zo súčasných prostriedkov vyhradených na dané programy, ktoré aktuálne tvorí 9 miliónov eur a tiež z partnerstiev či darov. Okrem nich sa majú na financovaní výrazne podieľať aj výnosy z Národnej lotériovej spoločnosti. „V tejto chvíli sa rokuje na úrovni ministerstva kultúry a ministerstva financií o možnostiach konkrétnej sumy. Budem mať záujem získať takú čiastku, aby to bolo pre fond citeľné a zásadné navýšenie,“ dodáva Maďarič.

Na čele Fondu pre umenie má stáť riaditeľ a štatutárnym orgánom bude 11-členná rada fondu. Okrem nej ho bude tvoriť dozorná komisia a expertné komisie. Snahou je podľa Maďariča aj udržanie transparentnosti, takže členovia komisie nebudú môcť prideliť granty na projekty, v ktorých sú osobne zainteresovaní. Ďalšie kroky, ktoré by mali zachovať objektivitu, budú zrejmé, len čo zákon nadobudne reálnu podobu. Výhodou fondu má byť aj spätné vyhodnocovanie projektov.

Fond pre umenie by mal fungovať od roku 2015. Už v máji však bude na internetovej stránke ministerstva kultúry možnosť verejne posielať návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý by sa mal predbežne do konca roka objaviť na rokovaniach v Národnej rade.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba