Bývalý šéf deaflympionikov tvrdí, že je nevinný

Bývalý šéf slovenských deaflympionikov Jaromír Ruda, ktorý sa postaral o celosvetovú blamáž pre neuskutočnenú zimnú olympiádu sluchovo postihnutých vo Vysokých Tatrách, pred súdom vyhlásil, že v kauze podvodu so škodou najmenej 10 miliónov eur je nevinný.

30.04.2013 12:01 , aktualizované: 15:38
debata

Hlavné pojednávanie sa začalo v utorok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Ruda čelí obžalobe za obzvlášť závažný zločin podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorú prokuratúra vyčíslila na najmenej 10, 471 milióna eur.

Podľa obžaloby mal vylákať od viacerých firiem peniaze na prípravu a zabezpečenie 17. zimných deaflympijských hier, ktoré sa mali konať v roku 2011 vo Vysokých Tatrách. Peniaze im mal vrátiť, no napriek ubezpečeniam, že tak urobí, vo väčšine prípadov sa tak nestalo a použil ich inde. Najväčšiu škodu mal spôsobiť developerskej firme, ktorá na rekonštrukciách zimných štadiónov v Kežmarku a Levoči vykonala práce za takmer osem miliónov eur, ale nedostala zaplatené nič, pričom celková škoda dosiahla najmenej 8,5 milióna eur. Ako garanciu jej mal predložiť polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia, bola však fiktívna a bez reálneho krytia. Obe rekonštrukcie zostali nedokončené. V prípravnom konaní vyšetrovateľ vypočul viac ako sto svedkov a poškodených. Spis má 53 zväzkov, čo je zhruba 20-tisíc strán.

Špeciálna prokurátorka aj bývalý prezident Slovenského deaflympijského výboru na súde uviedli, že odmietajú dohodu o vine a treste. „Vyhlasujem, že som nevinný v plnom rozsahu,“ povedal Ruda. Využil tiež svoje právo nevypovedať, ale k výpovediam svedkov a dôkazom sa počas procesu chce vyjadrovať. Dodal, že svoju reč prednesie na záver.

Špeciálna prokurátorka sa pre médiá nechcela vyjadriť, neurobil tak ani Rudov obhajca, ktorý sa odvolal na požiadavku svojho klienta. Uviedol však, že jeho klient sa cíti byť nevinný. Hlavné pojednávanie bude pokračovať počas nasledujúcich týždňov.

V súvislosti s deaflympiádou súdia Rudu a košického notára aj za spreneveru 1,6 milióna eur. Okresný súd v Banskej Bystrici kauzu prerokúval dvakrát, v oboch prípadoch odsúdil Rudu na trinásť a notára na štrnásť rokov väzenia. Kauzou sa znova bude zaoberať banskobystrický krajský súd, ktorý prípad už vrátil na doplnenie dokazovania. Ruda je v súčasnosti vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba