Slotu obvinili. Odmietol fúkať, večer strávil v cele

Ján Slota odišiel z policajnej stanice v piatok 20. minút po polnoci, po vyše siedmich hodinách od zadržania, ktoré strávil v cele predbežného zadržania. Policajná hliadka ho chytila vo štvrtok popoludní pre podozrenie, že šoféroval pod vplyvom alkoholu, na ceste v Čadci.

09.05.2013 19:07 , aktualizované: 10.05.2013 08:14
Slota Foto: ,
Slota tesne po prepustení.
debata (147)

„Vo štvrtok 9. mája popoludní bol na policajný útvar v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci predvedený 59-ročný muž pre podozrenie z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. V súčasnej dobe vykonávame všetky potrebné úkony za účelom objasnenia skutku a z tohto dôvodu nie je možné k predmetnej veci poskytnúť viac informácií,“ informoval policajný hovorca Radko Moravčík.

„Ja si myslím, že to je nejaký omyl,“ tvrdil Slota po prepustení z polície, keď mu novinári položili otázku, prečo údajne šoféroval opitý a či je pod vplyvom alkoholu. „Myslím si, že nie som. Myslím, že vizuálne môžete posúdiť, že či som alebo nie som,“ tvrdil. Na otázku, prečo bol na polícii, odpovedal: „No, dúfam, že som 300-tisíc Cigánov nezastrelil, lebo mám taký dojem, že ako keby som.“

O tom, že bývalého šéfa národniarov zadržala polícia informovala vo štvrtok večer Televízia Markíza. Podľa televízie Slota policajnej hliadke nezastavil, musela mu zablokovať cestu. Slota bol na polícii viac ako sedem hodín. Po polnoci prišla pre neho manželka Ľubomíra v spoločnosti dvoch mužov na tmavom aute Audi A6 s bratislavským evidenčným číslo. Podľa nepotvrdených informácii Slota odmietol fúkať, údajne nesúhlasil ani s krvnou skúškou. Televízia Markíza tiež uviedla, že by ho teda mali súdiť, ako keby mal v krvi jedno promile.

Slotov advokát Pavol Kuric vo štvrtok večer prišiel na políciu do Čadce, ale nepotvrdil, že by Slota mal byť súdený v zrýchlenom konaní do 48 hodín. Predpokladá sa, že mu bol zadržaný vodičský preukaz. Zároveň údajne Slota odmietol vypovedať pred policajným vyšetrovateľom, tiež to však polícia zatiaľ nepovedala.

Zvolal tlačovku, neprišiel

Ján Slota pritom na štvrtok zvolal tlačovú konferenciu v Ružomberku. Mal pred novinármi hovoriť o jeho vylúčení zo Slovenskej národnej strany. Napokon sa na ňu nedostavil z dovtedy neznámych dôvodov a nechal hovoriť len podpredsedov strany Milana Friča a Romana Stopku.

„Ján Slota sa napokon rozhodol neprísť, aby táto beseda nebola postavená len do pozície konfliktu medzi ním a súčasným predsedom. Oveľa dôležitejšou témou je aktuálna situácia v SNS a jej vedení, ktorá je natoľko vážna, že potrebujeme vyjadriť verejne svoj názor,“ vyhlásili pred novinármi v Ružomberku Frič so Stopkom.

147 debata chyba