Počet ľudí, ktorí potrebujú starostlivosť, sa do 2050 zdvojnásobí

Počet osôb, ktoré potrebujú dlhodobú starostlivosť, sa do roku 2050 dvojnásobne zvýši.

11.05.2013 15:54
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Tento fakt si pripomenieme v nedeľu 12. mája, kedy bude po celom svete Medzinárodný deň dlhodobej starostlivosti, informoval o tom špecialista externej komunikácie spoločnosti Allianz – Slovenská poisťovňa Gabriel Tóth. Situáciu s ľuďmi, ktorí potrebujú starostlivosť, výrazne zhoršuje najmä nedostatok zaškolených opatrovateľov. „Iba v Nemecku bude ľudí, ktorí sú závislí od zdravotnej starostlivosti, viac ako 4,5 milióna,“ uviedol expert zo skupiny Allianz Klaus Michel.

V roku 2060 bude podľa jeho slov žiť v krajinách Európskej únie približne 152 miliónov ľudí starších ako 65 rokov a z nich tretina bude odkázaná na dlhodobú starostlivosť. „Už dnes odhadujeme, že priemerná dĺžka života chlapcov, ktorí sa dnes narodia, bude takmer 85 rokov a novonarodené dievčatá budú ešte staršie, dožijú sa takmer 90 rokov,“ priblížil. Podiel obyvateľov starších ako 60 rokov v slovenskej populácii, ktorý sa v súčasnosti pohybuje približne na 19 percentách, by sa mal zvýšiť na približne 38 percent v polovici storočia. „Matematika je v tomto prípade jednoduchá, menej mladých ľudí bude platiť za stále viac a viac starších ľudí,“ dodal.

Tento vývoj je podľa Klausa Michela z Allianzu alarmujúci. Situáciu zhoršujú demografické zmeny, podobne ako klesajúci počet zdravotných sestier a ďalších pracovných síl v sociálnom odvetví, čo zvyšuje náklady na starostlivosť. V priemyselne vyspelých krajinách muži strávia približne 20 rokov na dôchodku. Dôchodcovia vo Francúzsku sú na tom najlepšie s priemernou dobou na dôchodku 24 rokov, v porovnaní so 16,8 rokmi vo Švajčiarsku. Slovenskí muži sú na dôchodku 16,3 roka, ženy 25,1 roka.

Odborníci očakávajú, že v roku 2060 bude potrebný len v rámci Nemecka takmer dvojnásobný počet sestier a ďalších profesionálnych ošetrovateľov. Otázkou zostáva, ako túto situáciu rýchlo vyriešiť, keď navyše zhoršujúcim faktorom zostáva neustále sa znižujúci podiel obyvateľov v produktívnom veku. Dnes sa o starších príbuzných v rodinách starajú prevažne ženy, predstavuje to až 90 percent. Musia tak zvládnuť dve úlohy, byť úspešné v zamestnaní a zároveň sa starať o príbuzných doma.

Najstarším človekom na svete je Japonec Jiroemon Kimura. Keď sa narodil v roku 1897, vládla britská kráľovná Viktória a Rudolf Diesel predstavil svoj motor v pohybe. Kimura má šťastie. Stále žije so svojou rodinou a je v dobrom zdravotnom stave. Je však stále menej pravdepodobné, že podobnú idylu zažijú v budúcnosti všetci seniori.

Iba v Nemecku žijú dnes viac ako dva milióny ľudí, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť. Je to preto jedna z tém, ktoré sa snaží ľuďom pripomenúť Medzinárodný deň dlhodobej starostlivosti, ktorý pripadá na túto nedeľu 12. mája.

12 debata chyba