Domov sa nevzdáme, tvrdia ľudia zo Slatinky

Dedinka Slatinka je už viac ako polstoročie odsúdená na zánik pre plánovanú priehradu, ktorá by ju mala zaplaviť. Kedy a či vôbec sa niekedy bude stavať nevedno.

17.05.2013 17:00
slatinka, rieka, dedina, domy, dochodcovia Foto: ,
Domy po predkoch v Slatinke majú ľudia v prenájme od štátu a starajú sa o ne.
debata (11)

Napriek tomu v malej dedinke pri Zvolene život stále pulzuje. Potomkovia bývalých starousadlíkov sa dodnes starajú o domy, ktoré im už nepatria. Viacerí, ktorí ich majú od štátu v prenájme, teraz dostávajú oznámenie, že sa majú vysťahovať. Vodohospodárska výstavba, ktorá má domy v správe, to odôvodňuje tým, že sú v havarijnom stave. Ľuďom sa búranie dediny javí ako absurdný a účelový krok.

„Keď sa koncom minulého roka predlžovali nájomné zmluvy, nikomu ani nenapadlo, že za päť mesiacov sa niečo takéto udeje. Namiesto toho, aby s nájomníkmi hovorili, či sú schopní a ochotní opraviť na prvý pohľad možno opotrebované domy, posielajú výzvy na vysťahovanie. Búranie by malo byť až posledným krokom. O priehrade navyše stále nie je rozhodnuté a nie sú na ňu ani peniaze, preto sa nám búranie vidí ako nepochopiteľné a účelové,“ hovorí Martina Paulíková zo Združenia Slatinka. V prenájme majú bývalú obecnú školu, o ktorú sa starajú, udržiavajú ju a tiež dostali výzvu, aby budovu opustili pre havarijný stav.

Dobrovoľne investujú do cudzích domov

V Slatinke je v súčasnosti približne 70 domov. Z nich asi šesťdesiat vlastní štát, ktorý ich pred vyše dvadsiatimi rokmi vykúpil a neskôr dal do prenájmu. V prenájme ich majú najmä potomkovia tých, ktorí tu kedysi žili, a snažia sa domy udržiavať. „Túto povinnosť nám priamo ukladá nájomná zmluva. Nespochybňujeme, že správca má povinnosť sledovať stav týchto domov a zakročiť. Nikto však nedostal posudok, ktorý by odôvodňoval havarijný stav,“ vysvetľuje Paulíková.

Z prenájmu má príjem štát. Podľa Paulíkovej je absurdné, aby ľudia museli domy opustiť a zbúrali by ich. „Ak by boli prázdne a zničené a nikto by o ne nemal záujem, tak to by bola úplne iná situácia. Ľudia sa však snažia domy udržiavať, aj keď vedia, že investované peniaze im nikto nikdy nevráti,“ dodáva.

Predovšetkým potomkov starousadlíkov, ktorých vysídlili, priťahujú do Slatinky rodinné korene a spomienky na detstvo v malebnej dedinke, kde vládne pokoj a súzvuk s prírodou. Do tridsať ich tu žije trvalejšie, ďalší ich využívajú skôr ako chalupy.

„Toto je môj starorodičovský dom, kde som ako malý chalan prežíval prázdniny. Mám to tu veľmi rád a chcem ho zachovať. Nedá sa na všetko pozerať cez peniaze, že sa mi neoplatí do neho investovať, keď je to už cudzie a nechám to len tak zdevastovať a spadnúť,“ hovorí Ľudovít Buzalka. Ani jemu sa výzvy na vysťahovanie vôbec nepozdávajú. „Vodné dielo Slatinka doteraz nikto neodsúhlasil a nedal naň peniaze. Je to zrejme jedna z možností, ako k tomu primať vládu. Kým je tu dedina a ľudia, tak bude aj odpor, keď tu bude prázdna plocha, možno to presadia, prípadne tu urobia nejaké slovenské Malibu,“ myslí si.

Erika Mikušová má k Slatinke tiež veľmi blízky vzťah. Bývali tu jej aj manželovi starí rodičia. „Upravili sme si domček, ale nechceme do toho vrážať veľmi peniaze, keď nevieme, na čom sme. Bolo by nám veľmi ľúto, keby sme ho museli opustiť. Je tu pokoj, príroda, nijaký veľký ruch, čo nám aj deťom vyhovuje,“ hovorí mladá mamička.

Dôchodcovi Ľudovítovi Launerovi prirástla Slatinka k srdcu pred 54 rokmi, keď sem prišiel prvý raz a oženil sa tu. „Chodili sme sem k svokrovcom s deťmi na víkendy a prázdniny. Stále ich mám pred očami, ako sa tu maličké hrávali,“ hovorí a popritom hrabe pokosené seno. So štátom sa už roky súdia o pozemok a dom, o ktorý sa doteraz starajú. „Donútia ich vysťahovať sa, potom povedia, že tam nikto nebýva, tak domy zbúrame. Už sa to tu stalo. Ja sa však, pokiaľ žijem, nevzdám,“ hovorí. Prvé dva domy zbúrali zhruba pred štrnástimi rokmi.

Domy sú vraj v havarijnom stave

Vodohospodárska výstavba tvrdí, že domy sú v havarijnom stave, čo preukázala fyzická kontrola odborníkov, a hrozí nebezpečenstvo na zdraví a životoch. Odstúpenie od nájomnej zmluvy nateraz poslali 12 užívateľom. „Musíme zo zákona konať, pretože inak preberáme zodpovednosť za prípadné nešťastia na seba,“ uviedla hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová. Ak nehnuteľnosť nespĺňa požadované kritériá, vyzvú nájomníka, aby ju opustil a ukončia nájomnú zmluvu. Búrať začnú až po získaní právoplatného búracieho povolenia.

Aktivisti sa už listom obrátili na riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, aby bezodkladne zastavil kroky smerujúce k búraniu domov. Žiadajú, aby nájomníci domov, ktorí budú mať o to záujem, dostali možnosť oboznámiť sa s posudkami stavu domov a urobiť opatrenia na zlepšenie ich stavu, aby nemuseli byť zbúrané.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba