Fedor odovzdal spis o údajnom tunelovaní VSS špeciálnemu prokurátorovi

Šéf parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor odstúpil špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi spisový materiál, ktorý hovorí o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Fedorovi doručil materiál redaktor denníka Sme a rovnaký materiál denník doručil Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

27.05.2013 15:49
Martin Fedor Foto: , ,
Martin Fedor
debata (3)

„Vzhľadom k tomu, že písomnosti boli označené stupňom utajenia, začalo sa s týmto materiálom manipulovať ako s utajovanou skutočnosťou,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Dodala, že z tohto dôvodu špeciálny prokurátor upozorňuje všetky osoby, ktoré sa oboznámili s obsahom tohto materiálu, že sú povinné zachovávať mlčanlivosť tak, ako to ukladá zákon o ochrane utajovaných skutočností. „Zároveň z dôvodu podozrenia z neoprávnenej manipulácie s utajovanou skutočnosťou, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydá pokyn na prešetrenie, či nedošlo k spáchaniu prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti,“ informovala hovorkyňa.

Kauza údajného tunelovania vo VSS je nebezpečnou mediálnou kačicou a fiktívnou konštrukciou. Povedal to minulý týždeň minister obrany Martin Glváč (Smer) na základe výsledkov interného preverovania celej kauzy. Spisový materiál má opisovať údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili. Podľa Glváča tento materiál nie je autentický, ale ide o kompilát faktov, zavádzajúcich informácií a účelových a nepravdivých hodnotiacich úsudkov.

3 debata chyba