Niektorým sestrám klesli platy, Zvolenská sľubuje zlepšenie

Zdravotné sestry tlačia na ministerstvo zdravotníctva, aby sa zaoberalo zákonom, ktorý by im zabezpečil vyššie platy.

28.05.2013 14:00
zdravotne sestry, protest, parlament, kollar Foto: ,
Zástupkyne odborových organizácií zdravotných sestier, sa minulý utorok zúčastnili aj na proteste zdravotníkov pred parlamentom.
debata (15)

Minulý rok bola síce pripravená legislatíva, ktorá im mala zabezpečiť vyššie platy, Ústavný súd však zákon pozastavil a dodnes o ňom nerozhodol. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sestrám preto prisľúbila novú legislatívu.

Vedenie Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek žiadalo od ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej riešenie právneho vákua, kde k dnešnému dňu nemajú právnu normu na odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek. „Prešiel už jeden rok odvtedy, keď nám Ústavný súd pozastavil zvýšenie miezd, odvtedy sa nič nedeje, sme ponechané na milosť a nemilosť zamestnávateľov,“ tvrdí predsedníčka odborového združenia Monika Kavecka. Tvrdí, že zdravotné sestry nechcú ísť nátlakovou cestou ako lekári.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej rezort bez rozhodnutia Ústavného súdu nemôže vopred konať. „V našich nemocniciach majú platy sestry tak, akoby zákon platil, ostatné je na rozhodnutí Ústavného súdu, do ktorého ministerstvo nemôže zasiahnuť,“ dodáva Čižmáriková. Zástupcovia rezortu podľa nej hovorili so sestrami o rôznych variantoch legislatívnej garancie ich platov. „Samozrejme, pracujeme s rôznymi verziami tak, aby zákon nebol opäť spochybnený,“ dodáva Čižmáriková.

Monika Kavecká oponuje, že nie vo všetkých fakultných nemocniciach je to tak, ako prezentuje ministerstvo. „Napríklad niektoré sestry a pôrodné asistentky už viac ako rok majú zmrazené platy a najviac na túto stresovú situáciu doplácajú tie, ktoré pracujú v nepretržitej prevádzke,“ tvrdí Kavecká. V praxi to podľa Kaveckej znamená, že sestra a pôrodná asistentka majú plat podľa tabuľky zo zákona, ktorý minulý rok zmrazil Ústavný súd, ale bez garantovaného postupu za odpracované roky. Šéfka odborov dodáva, že sestry od apríla minulého roku nemajú priznané ani príplatky za služby v nepretržitej prevádzke. Po odrátaní materského a rodičovského obdobia podľa nej niektorým klesol plat tak, že zarábajú v skutočnosti menej ako pred aprílom 2012.

Podľa Kaveckej boli sestrám odobraté aj motivačné príplatky, a teda nie je jasné, o aké zvýšenie platov išlo. Prilepšili si iba sestry v ambulanciách a v jednozmennej prevádzke. „Sestry a pôrodné asistentky, ktoré pracujú v iných zariadeniach, ako sú nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, sú v ešte horšej situácii, lebo nemajú už vôbec žiadnu garanciu ničoho v odmeňovaní,“ dodáva šéfka odborov.

Rezort zdravotníctva pripravuje v júni stretnutie právnikov, ktorí by mali prebrať návrhy nového zákona, ktorý sestrám zabezpečí garanciu vyšších platov. Mal by brať do úvahy vzdelanie a plat by mal stúpať s rokmi praxe.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek zase žiada ministerstvo, aby v zákone určilo rovnaké podmienky pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. „Sestry majú výhrady, delia sa ich pracovné úväzky, nedodržiavajú sa personálne normatívy a zdravotné sestry nahrádzajú záchranármi, a to všetko je len preto, že nemocnice chcú šetriť peniaze,“ konštatuje Iveta Lazorová, poverená výkonom funkcie prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. V nemocniciach sa podľa nej nedodržiavajú personálne normatívy, na jednu sestru je viac pacientov, a tak nemôže byť poskytovanie zdravotnej starostlivosti také, aké by si pacient zaslúžil. Rezort pre delenie úväzkov vykonal kontrolu v 9 nemocniciach, z toho iba v dvoch zistil nedostatky. Išlo o nemocnicu s poliklinikou v Novom meste nad Váhom, kde poskytovateľ nezabezpečil v každej zmene aspoň jednu sestru špecialistku v príslušnom špecializačnom odbore. V Psychiatrickej liečebni Samuela Bluma v Plešivci ministerská kontrola zistila porušenie povinnosti personálneho zabezpečenia sestrami.

Vedenia nemocníc s výsledkami kontroly nesúhlasia. „Podali sme na ministerstvo zdravotníctva voči kontrole námietky, čakáme na vyjadrenie,“ tvrdí námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Albín Ferenec z NsP Nové Mesto nad Váhom. Riaditeľ psychiatrickej liečebne v Plešivci Pavol Džodla tvrdí, že normatívy, ktoré stanovuje zákon, dodržiavajú. „Normatív, ktorý platí pre zdravotnícke zariadenie, určuje na počet pacientov počet sestier a u nás tieto normatívy dodržiavame a zdravotná starostlivosť je plne zabezpečená,“ tvrdí Džodla.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba