Ľudovci podľa SaS vydláždili cestu Smeru k ovládnutiu NKÚ

Strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd, SDKÚ) vydláždili cestu vládnemu Smeru k ovládnutiu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Tvrdí to opozičná SaS v reakcii na utorkové dianie v NR SR, keď ľudovci stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku.

29.05.2013 11:00
parlament, vláda, poslanci Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

„Strany Ľudovej platformy porušili dohodu a bez predchádzajúcich konzultácií so stranou SaS sa rozhodli nominovať za predsedu NKÚ svojho kandidáta. Zároveň si stanovili pre Smer zjavne neprijateľnú podmienku, že voľba predsedu NKÚ musí byť verejná. V utorok ľudovci svojho kandidáta stiahli, pretože Smer podľa očakávania verejnú voľbu odmietol,“ pripomínajú liberáli.

Výsledkom teda podľa nich je, že namiesto toho, aby sa strany Ľudovej platformy snažili o opozičnú spoluprácu a budovali dôveru dodržiavaním dohôd, vydláždili cestu Smeru k ovládnutiu aj NKÚ. „Takto sa opozícia nespráva, takto sa správa tichý koaličný partner. A toto sa deje v situácii, keď sa verejný majetok tuneluje doslova na každom kroku a beztrestnosť privilegovaných jedincov a skupín sa stala aj za druhej vlády Roberta Fica normou,“ uvádza SaS vo svojom stanovisku.

V kontexte s tým, že strany Ľudovej platformy vstupujú do regionálnych koalícií aj so Smerom pred voľbami do VÚC, je SaS nútená s poľutovaním urobiť záver, že „strany Ľudovej platformy sa svojimi činmi dostali do hlbokého rozporu so svojimi vyhláseniami a napomáhajú Smeru neohrozene pľundrovať Slovensko“.

NKÚ ani na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa. Vládny Smer totiž presadil tajné hlasovanie a Ľudová platforma svojho kandidáta Žilinku stiahla. Špeciálny prokurátor a bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra bol jediným kandidátom na šéfa NKÚ.

Žilinkovu kandidatúru vzal v mene predkladateľov späť podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH). „Maroš Žilinka spĺňa všetky podmienky a predpoklady pre zodpovedný, kvalifikovaný a kvalitný výkon funkcie predsedu NKÚ. Po štyroch neúspešných kolách tajných volieb sme odôvodnene, logicky a úprimne navrhovali verejnú voľbu. Odmietate kvalitného kandidáta, odmietli ste aj verejnú voľbu, čo znamená, že odmietate účinnú kontrolu hospodárenia verejnej správy,“ odôvodnil stiahnutie Žilinkovej nominácie Figeľ.

Sociálni demokrati označili Žilinku za príliš mladého a spojeného s politikou, keďže v minulom volebnom období pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra. Opozícia argument veku odmieta. Poukázala na to, že napríklad predseda vlády Robert Fico (Smer) zasadol prvýkrát do premiérskeho kresla v nižšom veku, ako má dnes Žilinka.

Keďže nový šéf NKÚ nie je stále známy, na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie.

10 debata chyba