Analytik: Akú váhu bude mať teraz nový generálny prokurátor?

Nový generálny prokurátor by nemal byť vnímaný ako stranícky nominant, v opačnom prípade hrozí, že súboj o tento post bude po parlamentných voľbách pokračovať v réžii novej vládnej väčšiny. Na margo vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer), podľa ktorého bude parlament na najbližšej schôdzi parlamentu voliť generálneho prokurátora, to uviedol politológ Juraj Marušiak.

06.06.2013 09:45 , aktualizované: 10:25
Generáln prokuratúra Foto: ,
debata (23)

Premiér to oznámil po tom, ako Ústavný súd v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti zákona o organizácii Ústavného súdu. Práve tento zákon mal vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde, ktorá vznikla pri rozhodovaní o sťažnosti Jozefa Čentéša pre jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora.

Z toho, čo sa teraz deje, podľa Fica vyplýva, že ak by parlament nepristúpil k voľbe, generálny prokurátor nebude vymenovaný ani do júna do 2014. Zároveň vyhlásil, že neexistuje žiadna zákonná prekážka, pre ktorú by Národná rada SR nemohla voliť kandidáta na generálneho prokurátora.

„Je to radikálny zásah. Na jednej strane chápem, že cesta cez Ústavný súd je zablokovaná. Ústavný súd pritom ponechal prezidentovi alternatívu nevymenovať Čentéša,“ konštatoval Marušiak. „Na druhej strane, akú váhu bude mať generálny prokurátor, ak bude vnímaný ako stranícky nominant?“ opýtal sa.

Riešením by podľa neho bolo, ak by parlament zvolil za generálneho prokurátora kandidáta, ktorý by bol prijateľný aj pre časť opozície. „Mali by sa pokúsiť hľadať kompromisné riešenia,“ povedal. Dodal, že je prakticky nemožné nájsť kandidáta, ktorý by vyhovoval Smeru aj celej opozícii. „Ide o to, aby bolo zrejmé, že je snaha zvoliť kandidáta, ktorý bude vedieť získať prokuratúre dôveru verejnosti,“ zdôraznil politológ.

Robert Fico zatiaľ nepovedal, kto bude kandidátom Smeru v novej voľbe. Avizoval, že jeho meno oznámia po tom, ako bude známy termín voľby. „Považoval by som to za veľmi rozumné, pretože zvoliť kandidáta, a potom naraziť na nesúhlas pána prezidenta, by bolo politicky neprezieravé,“ odpovedal Fico na novinársku otázku, či bude o budúcom kandidátovi Smeru hovoriť aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

SaS vyzýva všetkých prokurátorov, aby nekandidovali

Strana SaS vyzýva všetkých prokurátorov na Slovensku, aby odmietli ponuku Smeru zúčastniť sa na vyhlásenej voľbe nového generálneho prokurátora. „Slovenská republika má riadne zvoleného generálneho prokurátora v osobe Jozefa Čentéša,“ zdôrazňujú liberáli vo svojom stanovisku.

Pripomínajú, že Ústavný súd ešte nerozhodol v Čentéšovej kauze. Stále je preto podľa SaS v hre aj možnosť, že prezident SR Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za šéfa prokurátorov porušil jeho ústavné práva. Podľa SaS z toho vyplýva jednoznačný záver, že ohlásenej voľbe generálneho prokurátora chýba potrebná legitimita.

„Bol by to ďalší tvrdý úder do slovenskej spravodlivosti, keby nový generálny prokurátor bol zvolený za týchto okolností, keď mnohé právne otázky sú otvorené a Smer ich chce prevalcovať aroganciou svojej parlamentnej väčšiny,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Liberáli zdôrazňujú, že šéf prokurátorov by mal byť príkladom človeka, ktorý je oddaný zákonnosti a je odbornou i morálnou autoritou medzi prokurátormi. Nazdávajú sa, že z vyhlásenej voľby nemôže „takýto dôveryhodný generálny prokurátor vzísť“.

Opozícia novú voľbu odmieta, trvá na tom, že Slovensko má legitímne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Upozorňuje, že nikto nezrušil uznesenie Národnej rady SR o zvolení Jozefa Čentéša a nikto ani nespochybnil tajnú voľbu generálneho prokurátora. Opozícia avizovala, že v prípade novej voľby využije všetky ústavné nástroje, ktoré má. Nevylúčila ani napadnutie na Ústavnom súde.

Konania na ÚS súvisiace s voľbou Čentéša použil prezident Gašparovič ako argument, prečo čaká s rozhodnutím o jeho vymenovaní za šéfa prokurátorov. S rozhodnutím prišiel prezident až po roku a pol. Šéf parlamentu Pavol Paška nevidí s súvislosti s novou voľbou žiadny problém a na margop prípadného opozičného podania na Ústavný súd povedal, že je nešťastie, že opozícia zneužíva Ústavný súd. „Som hlboko presvedčený, že to, čo sa deje na Ústavnom súde, je politická manipulácia,“ povedal Paška.

23 debata chyba