Radičová kriticky do radov opozície

Bývalá premiérka Iveta Radičová opätovne potvrdila pre denník Pravda, že nebude kandidovať na prezidentský post.

07.06.2013 13:00
Radičová Foto:
Iveta Radičová
debata (142)

Politici totiž v kuloároch opakovane spomínali, či nezmení svoje odmietavé stanovisko. SDKÚ má stále uznesenie prezídia, že Radičová by bola najvhodnejším kandidátom.

„Vyjadrila som sa za seba veľmi jasne,“ reagovala na otázku, či je pevne rozhodnutá nekandidovať na post prezidenta. Povedala tiež, že nemá dôvod komentovať politikov, ktorí ju spomínajú ako kandidátku.

Ľudová platforma KDH, SDKÚ a Most – Híd svojho spoločného kandidáta stále nemá. Šéfka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská k tomu poznamenala, že v strane sa venujú župným voľbám i téme prezidenta a len čo budú mať stanovisko, tak ho oznámia. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku by zmena nastala, keby Radičová prejavila záujem o prezidentský post. „Predpokladám, že v SDKÚ to zoberú na vedomie a prispôsobia sa tomu. Zatiaľ ako keby ten proces zdržiavali,“ uviedol Brocka. KDH hľadá medzi stranami platformy podporu pre svojho kandidáta. Zvažuje sa stále meno poslanca Pavla Hrušovského.

Medzi stranami platformy je ambícia uzavrieť tému kandidáta na prezidenta do konca júna. Rieši ju však už od jesene. Radičová na otázku, či by mala mať Ľudová platforma svojho kandidáta, odpovedala, že ak nájde spoločnú reč pri určujúcich problémoch a ich pomenovaní, bude mať potom aj silnejší základ v personálnych otázkach. Opozícii vyčítala, že sa dlho zaoberá sama sebou a nedáva jasnú spätnú väzbu k prijatým vládnym zákonom a jasne sa nevyjadruje. „Ako chce ktorákoľvek strana presvedčiť občanov o návrhu nejakého kandidáta, keď je v tom základnom nepresvedčivá?“ spýtala sa expremiérka.

Podľa Lucie Žitňanskej má Iveta Radičová úplnú pravdu. „Sú chvíle, kedy dokážeme dávať spätnú väzbu a sú momenty, kedy časť opozície tak robí, ale pohľad zvonku je taký, že opozícia nedokáže naplno oponovať vládnej strane. To je pravda,“ povedala Žitňanská. Podpredseda Brocka považuje Ľudovú platformu za dôslednú v kritike vládnych krokov a nevidí dôvod sa stále „hrabať“ v opozícii. „Teraz je v móde kritizovať opozíciu, ale ten čas už prehrmel, to bolo zaujímavé možno prvý rok od volieb,“ podotkol Brocka.

V politickom zákulisí sa špekuluje o tom, či by stranám opozície pomohla kandidatúra premiéra Roberta Fica na post prezidenta. Politológ Michal Horský sa vyjadril, že ľavica bude vyberať kandidáta, ktorý neohrozí jej vnútornú stabilitu. Smer sa oficiálne chystá predstaviť svojho uchádzača o prezidentský úrad až koncom roka. Expremiérku Radičovú prekvapujú čo i len hypotetické úvahy o kandidatúre premiéra. „Sám sa raz vyjadril k tejto téme, kde konštatoval, že prezidentská funkcia má ,slabé kompetencie“. Prečo by sa mal premiér rozhodovať pre zmenu funkcie, o ktorej sám konštatuje, že je to funkcia so slabými kompetenciami a prečo by to mal urobiť, keď má všetky možnosti a nemá žiadne prekážky na realizáciu programového vyhlásenia vlády," zakončila Radičová.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba