Vystrieda Nagya Slovák alebo zástupca menšiny?

Nástupcom splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya nebude predstaviteľ najväčšej, maďarskej menšiny. Prípadnú ponuku vlády na návrh iného kandidáta z radov maďarskej menšiny by Most-Híd aj SMK odmietli.

08.06.2013 19:38
Bugár, Nagy Foto:
Béla Bugár (vpravo) a László Nagy.
debata (16)

Do úvahy tak prichádza aj zástupca inej z národnostných menšín. Tí z nich, ktorých sme oslovili, si vedia predstaviť na tomto poste skôr Slováka.

Úrad vlády sa k budúcemu obsadeniu postu splnomocnenca do našej uzávierky nevyjadril. Neodpovedal ani na otázku, či sa vláda odvolaním Nagya bude zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí.

Nagy odstúpil tento týždeň po tom, čo strane Most-Híd neprešiel v parlamente návrh týkajúci sa dvojjazyčných tabúľ na železničných staniciach a zastávkach a strana ho vyzvala na podanie demisie.

Podľa politológa o post splnomocnenca teraz nebude mať záujem nijaký kandidát z radov maďarskej menšiny. „Nagy patril v prostredí maďarskej menšiny k najumiernenejším a najotvorenejším na dialóg. Neviem si predstaviť, že by sa našiel nejaký rešpektovaný zástupca maďarskej menšiny, ktorý by chcel prevziať túto funkciu. Aj Nagy odstúpil po tom, čo sa nenašla politická vôľa na zmenu zákona, ktorá by umožňovala označovanie železničných staníc v menšinovom jazyku,“ hovorí politológ Juraj Marušiak.

Most nomináciu nového kandidáta nezvažuje. „Ako sa už vyjadril predseda, strana Most-Híd iného kandidáta na tento post navrhovať nebude,“ uviedla hovorkyňa strany Zuzana Bačiak Masaryková.

Kandidáta nebude ponúkať ani mimoparlamentná SMK. „Určite nie. Smer má v parlamente väčšinu, má zodpovednosť aj za menšinovú politiku,“ povedal predseda SMK József Berényi. Svojho človeka by nenavrhovali ani v prípade, že by im vládny Smer dal takú ponuku. „Úrad splnomocnenca je bezzubý, nemá kompetencie a nemá zmysel obsadzovať taký post,“ dodal Berényi.

Na slabé kompetencie splnomocnenca upozorňuje aj zástupca rusínskej národnostnej menšiny, ktorá je po maďarskej a rómskej najpočetnejšia. „Zriadenie úradu splnomocnenca bolo krokom späť oproti predchádzajúcemu stavu, keď menšiny patrili pod podpredsedu vlády pre ľudské práva,“ hovorí Ján Lipinský, zástupca Rusínov vo Výbore pre národnostné menšiny.

To, či post obsadí zástupca menšiny, nie je podľa neho najdôležitejšie. „Dôležitejšie je, aby vedel načúvať problémom menšín. Aby vedel osloviť, bol vypočutý aj na hradnom vrchu, aby život menšín neurčovali len vyhlásenia, ale aby našiel ohlas aj v zákonných úpravách,“ hovorí Lipinský.

O vlastnom kandidátovi Rusíni tiež neuvažujú, aj keď rusínsky splnomocnenec by ich potešil. „Ale nepovažujem to za najdôležitejšie. Nech je aj Slovák, dôležité je, či v ňom menšiny budú mať oporu,“ dodáva.

S tým, že národnosť nie je rozhodujúca, súhlasí aj zástupca poľskej menšiny na Slovensku. „Nezáleží na tom, kto tam bude, dôležité je, aby tam bol človek, ktorý pozná situáciu a problémy menšín,“ hovorí Czesław Sobek. Ani zástupcovia poľskej menšiny neuvažujú o navrhnutí kandidáta zo svojich radov. „Cítime sa tu dobre a sme menej početná menšina. Sú tu väčšie menšiny, ktoré potrebujú riešiť zložité otázky,“ vysvetľuje Sobek. Každá menšina má svoje problémy a ak by sa mal rozhodovať, z ktorej menšiny by mal byť splnomocnenec, tak by navrhoval, aby ním bol Slovák. „Bol by neutrálny,“ dodáva Sobek.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba