Fico: Slovensko zdvihne ruku za vstup Rumunska do Schengenu

Slovensko pri prvej príležitosti zdvihne ruku za vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu. Na utorkovej tlačovej konferencii po rokovaní s rumunským partnerom Victorom Pontom to uviedol premiér Robert Fico.

11.06.2013 20:16
debata (5)

Je presvedčený o tom, že každá členská krajina EÚ by mala mať výhody voľného prechodu hraníc. SR plne podporuje ich prijatie do schengenského priestoru. Zdôraznil, že nemôžu existovať žiadne nové politické požiadavky, iba tie, ktoré sú bežné pre vstup do spoločného európskeho priestoru.

Ponta pripomenul, že Bukurešť aj Sofia splnili všetky technické kritériá a cítia sa pripravení. „Očakávame výsledok, ktorý má prísť koncom roka,“ podotkol. Zároveň upozornil, že opatrenia v oblasti súdnictva a zníženia kriminality robí Rumunsko pre samotnú krajinu a nie preto, že to od nich niekto požaduje.

Poďakoval za pevný postoj Slovenska pri podpore Rumunska v tejto otázke. „Reprezentanti Rumunska sa rovnako budú biť za SR,“ deklaroval.

Podľa pôvodných predpokladov mali obe balkánske krajiny vstúpiť do Schengenu v roku 2011. Ich ambície zlyhali na nekompromisnom postoji niektorých členských štátov EÚ, ktoré poukazujú na to, že ani Bukurešť, ani Sofia neuskutočnili dostatočný pokrok v oblasti boja proti korupcii a organizovanému zločinu. Holandsko napríklad deklarovalo, že takémuto rozhodnutiu nedôjde skôr ako v decembri tohto roku. Ani ministri na rokovaní Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Bruseli začiatkom marca nedospeli ku konsenzu. Nepadla tam žiadne dohoda na konkrétnom termíne nových rokovaní o rozšírení Schengenu.

Premiéri v utorok hovorili aj o bilaterálnych vzťahoch a posilnení vzájomnej hospodárskej spolupráce, najmä v oblasti energetiky, poľnohospodárstva, infraštrukturálnych projektoch. Ponta si myslí, že Slovensko aj Rumunsko sú schopné dostať sa z krízy bez vážnejších problémov.

Dotkli sa tiež menšinových otázok. Fico svojmu partnerovi poďakoval za starostlivosť Rumunska o Slovákov na jeho území. Dohodli sa, že spoločne preberú záštitu nad medzinárodnou konferenciou venovanou príchodu Slovákov do Rumunska.

5 debata chyba